Председник владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да упад у зграду Радиотелевизије Србије представља неуспешан покушај лидера Савеза за Србију да преузму власт у земљи.

"Наши грађани треба да знају да су синоћ, упадом у зграду РТС-а, фашистички бандит и лопужа Ђилас покушали да преузму власт у земљи", рекао је Ђурић за јутарњи програм Јавног сервиса.

То им на срећу није пошло за руком захваљујући професионалној реакцији МУП-а, истакао је он.

"Видим да и данас позивају на одређене скупове и ваљда се надају да би могли да упадну у зграду Председништва, ваљда се надају да ће на тај начин моћи да свргну, убију, или шта већ, председника Србије", рекао је Ђурић.

"У вези с тим. могу да кажем да је сасвим сигурно да се Александар Вучић неће склањати пред бандитима и пред фашистима, да се неће повлачити, дакле да се неће склањати пред њима, да се неће склањати пред насиљем и да ће се обратити грађанима Србије", истакао је Ђурић.

БЕЧИЋ: ПОЛИЦИЈА СТАЛОЖЕНО ОСУЈЕТИЛА НАСИЛНИЧКО ПОНАШАЊЕ


Народни посланик и председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности, Игор Бечић, честитао је данас полицији на високој професионалности и одлучности да на миран и сталожен начин осујете насилничко понашање изгредника током синоћњег упада на РТС.

Како је истакао у саопштењу, то је био "дивљачки упад Драгана Ђиласа и његовог јуришника Бошка Обрадовића са групом маскираних хулигана наоружаних моторним тестерама и пропалих политичара из такозваног Савеза за Србију, којима је бахатост, насиље и мржња једино оружје".Оценивши да је огромна штета нанета угледу Србије, Бечић истиче да "чињеница да су батинаши на целу са тајкуном Ђиласом и Обрадовићем и осталим из такозваног Савеза за Србију у току нереда добили подршку од Харадинаја, Загреба и Сарајева" захтева да тужилаштво казни такво "очајничко и хулиганско понашање назови лидера опозиције који ради личних и интереса појединих центара моћи раде против Србије и њених грађана".

Бошку Обрадовићу и тајкуну Ђиласу не сме се дозволити да некажњено изазивају крваве грађанске сукобе у Београду и Србији, закључио је Бечић.

УПРАВНИ ОДБОР: РТС НЕ СМЕ БИТИ ПОЛИГОН НАСИЛНИХ ОБРАЧУНА

Радиотелевизија Србије, као јавни медијски сервис, не сме да постане полигон за насилне политичке обрачуне политичких актера, саопштио је данас Управни одбор Јавног сервиса, поводом упада демонстраната у зграду РТС-а.

"Сваки покушај насилног утицаја на уређивацку политику руши темеље на којима почива идеја о јавном медијском сервису као једном од стубова демократског друштва", наводи се у саопштењу УО РТС.

Управни одбор напомиње да има законску обавезу да штити уређивачку независност уредника и слободу новинара, те из тог разлога "бескомпромисно осуђујемо синоћни насилни упад у зграду РТС и покушај да се насилно утиче на уређивање програма".

УО РТС позвао је Европску асоцијацију јавних медијских сервиса и све остале међународне и домаће институције као и демократски оријентисане појединце да дају подршку РТС за право на слободу уређивања без притисака физичким насиљем.ГРАДСКИ ОДБОР СНС У ЛОЗНИЦИ ОСУДИО УПАД У ЗГРАДУ РТС

Оштро осуђујући упад у РТС, који је по начину и обележјима нешто за штa се мислило да је остало на сметлишту историје, пре свега када се има у виду насилништво, фантомке, па још и моторне тестере, Градски одбор СНС у Лозници, истиче да тако нешто, по бруталности, вулгарности, по лошим намерама, нико иоле добронамеран, објективан и разуман не може, не само да подржи, већ ни да брани на било који начин.


Видоје Петровић
Видоје Петровић, председник Градског одбора СНС, истакао је да је ова странка показала да јој је јако стало до мира, реда, општег прогреса у друштву, до европских интеграција, убрзаног развоја, „а понашање оних који су упали у здање РТС је нешто сасвим супротно, па није ни чудо какву подршку код народа има СНС, са коалиционим партнерима, а колику они којима је до истинских вредности стало као до лањског снега“.

- Показали су да губе нерве, јер виде да су државне касе пуније него икад, а велики радови су нешто што се дешава, такође као никад, у свим деловима земље – нагласио је Петровић.

- Они би да се докопају медија насиљем, вероватно би тако да дођу на власт и да похарају оно што је, у међувремену, урађено, стечено, обновљено и сачувано, после њихове владавине коју је обележила лоповија, јавашлук, а медији су им били битни само у оном смислу да и њих опљачкају и новац ставе у своје одавно велике, не џепове и џакове, већ трезоре или да их убаце у којекакве прљаве послове далеко од Србије.

Петровић каже да су синоћ они који су водили протесте показали да немају више шта да кажу, већ да им је остала само примена силе, „што им неће проћи ни према медијима, ни према медијским посленицима, ни према грађанима Србије који су их давно прочитали као стари буквар“.

РАДОМИРОВИЋ: ТРАЖИЋЕМО ОСУДУ МЕЂУНАРОДНИХ УДРУЖЕЊА НОВИНАРА

Удружење новинара Србије ће, због упада лидера опозиције у зграду Радиотелевизије Србије, затражити реакцију Међународне федерације новинара, Европске федерације новинара и представника ОЕБС-а за слободу медија, јер то је опасан преседан, изјавио је председник УНС-а Владимир Радомировић.

Оно што су лидери опозиције урадили синоћ, показује да они не желе слободан Јавни сервис, истакао је Радомировић за РТС.

"Демонстранти предвођени вођама опозиције упали су насилно у РТС и то је велики притисак на све новинаре и ми смо као Удружење новинара реаговали као на сваку врсту притиска на било ког новинара и тражили смо да демонстанти мирно одмах изађу и такође смо подсетили да РТС има обавезу да објективно информише јавност о свим догађајима укључујући и демонстрације", рекао је Радомировић.

ВЕСИЋ: ЂИЛАС ПРИЧА О СЛОБОДИ МЕДИЈА - ИМА ЛИ ВЕЋЕГ ЛИЦЕМЕРЈА?


Има ли већег лицемерја од тога да Драган Ђилас говори о слободи медија - објавио је на свом фејсбук профилу заменик градоначелника Београда Горан Весић, поводом упада лидера опозиције у зграду Радиотелевизије Србије.

"Има ли већег лицемерја да о томе прича особа која је од 2004-2013. према званичном извештају Савета за борбу против корупције управљала медијима у Србији и особа која је као државни функционер била сувласник једног дневног листа? Док је Ђилас владао Србијом рекламу нисте могли да платите ако не иде преко његове фирме! И сада ће он да прича о слободи медија", навео је Весић.

Он је подсетио да Вучићева влада за седам година није поставила ниједног уредника у РТС-у.

"Сви уредници су или то били пре 2012. године или су се пре тог периода запослили на јавном сервису. И сада ти уредници које влада само пустила да одговорно раде свој посао водећи рачуна као јавни сервис о интересу државе сметају Ђиласу! Њима Ђилас прети линчом, затвара их да не могу да напусте зграду и вређа их. Јер Ђилас тако разуме слободу медија. Или новинар или уредник раде за њега или им прети. Као ова Јелена Анасоновић", каже Весић.

Он је приметио да тренутак када хулигани напуштају зграду Јавног сервиса, коју су претходно уништавали и у којој је Ђилас претио новинарима и уредницима да их је "сада 50 а да ће их доћи 50 хиљада" да их линчују, најбоље показује колико су срећни јер су направили још један проблем у земљи.

"Формална организаторка протеста, Јелена Анасоновић, која је само Ђиласова марионета, уз осмех прави селфи са полицијом да би само који минут касније пред новинарима забринута давала изјаве како је наводно ''претучен један од организатора протеста'' и позивала грађане да лажно пријављују полицију и измишљају грубост", указао је Весић.

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: УПАД У РТС - НЕМОЋ, НАСИЉЕ И МРЖЊА

Срамно је и недопустиво понашање Ђиласових, Јеремићевих, Обрадовићевих и Трифуновићевих присталица. Бахатост коју су демонстрирали вечерашњим упадом у зграду РТС-а показује сву њихову немоћ, мржњу и насиље према свима који не мисле као они, изјавио је члан градског већа Драгомир Петронијевић.


Он је навео да су грађани Србије синоћ јасно видели како изгледа слобода медија у режији тајкуна Ђиласа и насилника Обрадовића.

"Они Србију не желе да граде они Србију желе да руше, пале и прљају као што то чине на својим протестима сваке суботе. Вечерас је добро знани насилник Бошко Обрадовић узвикивао током демолирања ''Ово је вече када ћемо ослободити РТС''. Не, Бошко! Ово је вече кад ће и оно мало ваших присталица схватити шта је нормална Србија и да се у вашим редовима не налазе људи који могу да је воде", навео је Петронијевић у изјави за јавност.

ПУПС: НАСИЉЕ ЈЕ ОДРАЗ НЕМОЋИ

ПУПС је осудио насилан упад у зграду РТС-а са јасном поруком: Насиље је израз немоћи.

Очекујемо адекватан одговор државе, саопштио је ПУПС.

ЧУЧКОВИЋ: НАЈОШТРИЈЕ ОСУДИТИ УПАД У РТС


Члан Председништва Српске напредне странке Мирослав Чучковић је најоштрије осудио насиље лидера Савеза за Србију над новинарима и запосленима у РТС-у.

"Позивам ону огромну, тиху и пристојну већину, посебно чланство и симпатизере Српске напредне странке да остану мирни и да не наседају на провокације јер је, управо циљ хаос и сукоби у Србији", додао је Чучковић у саопштењу.

УДРУЖЕЊЕ: УПАД У РТС - ДА СЕ СМАЊИ ЗНАЧАЈ ГОДИШЊИЦЕ ПРОГРОМА

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији оценило је да синоћњи упад у зграду РТС-а представља покушај скретања пажње са годишњице погрома над Срима на КиМ.

"Јучерашње насилне, рушилачке демонстрације и упад у зграду РТС-а од стране вођа и хулигана 1 од 5 милиона и Савеза за Србију - Зло Србије, као и најава Бошка Обрадовића, вође Двери, да ће данас упасти у зграду председника Србије је директно уперено против обележавања 15-годишњице погрома над Србима на Косову и Метохији", пише у саопштењу.

Како је истакнуто, поражавајуће је да због новца албанског лобија цео свет говори и гледа пројектован хаос у Београду, а о обележавању великог погрома над Србима и косметским жртвама се ћути.

Насилан упад "хулигана Бошка Обрадовића у РТС" је, како је наведено, циљано је извршен како би се умањили злочини почињени на КиМ од стране ОВК, те да би се Обрадовић "додворио злочинцима и умањио значај обележавања 17. марта".