Министар унутрашњих послова, Небоша Стефановић, обратио се грађанима други пут вечерас, поводом упада демонстраната у зграду Радио-телевизије Србије.

- Полиција је успоставила јавни ред и мир у згради РТС-а и та зграда је сада у рукама људи који раде тамо - рекао је он на почетку обраћања.

Он је рекао да ће убудуће, где год неко буде мислио да може да ремети јавни ред и мир, спроводи насиље, полиција реаговати.

- Било је увреда, али и физичког насртаја на припаднике полиције, бацани су предмети на њих, шутирали их и ја то најоштрије осуђујем - поручио је он и позвао грађане да ненасилно изражавају своје незадовољство.

Он је саопштио да је приведено лице које је шутирало припадника полицијске бригаде и то је једна од пријава која је у овом тренутку добијена, али ће се у току вечери, али и сутрашњег дана, знати колико је пријава било.

- Ови грађани који су сада испред РТС-а могу слободно да остану ту, али смао без употребе силе - рекао је министар.

Подсетимо, са прве ванредне конференције, министар Стефановић је поручио да ће се држава морати да реагује и свако ко је насилно ушао у РТС, одговараће кривично и прекршајно.

ВЕСИЋ: ОНИ ЖЕЛЕ НАСИЉЕ И КРВ НА УЛИЦАМА НАШЕГ ГРАДА

Заменик градоначелника Београда и члан Председништва СНС, Горан Весић, позвао је вечерас грађане Београда да остану мирни и да не наседају на провокације Драга Ђиласа и Бошка Обрадовића.

"Они желе насиље и крв на улицама нашег града", рекао је Весић и навео да њих двојица, као и сви они који су вечерас насилно ушли у зграду РТС-а одговарати за то, у складу са законом.


"Насилни упад ових хулигана у зграду РТС, уништавање државне имовине и претње новинарима које су вечерас организовали Ђилас и Обрадовић, сцене су за које смо веровали да се у Београду никада више неће поновити. Београд није заслужио да га ови хулигани уништавају", рекао је Весић за Студио Б.

Ми смо слободна земља у којој сваки грађанин има право да јавно покаже своје мишљење али насиље које су вечерас демонстрирали Ђилас и Обрадовић је неприхватљиво, рекао је Весић.

"Вечерас су показали за какве се медијске слободе они залажу јер су претили новинарима који мисле другачије као и како замишљају Србију којој би, не дај Боже владали, у којој би свако ко мисли другачије био изложен линчу. Ђилас и Обрадовић су показали вечерас да је њихова једина политика коју нуде грађанима насиље и хаос. Да ли је то насиље према женама, према неистомошљеницима или према новинарима као вечерас њима је мање важно", казао је Весић.

У име Града Београда захвалујем се припадницима МУП-а који су вечерас издржали све провокације и нападе, реаговали одмерено и професионално и тако повратили јавни ред и мир и избегли сценарио који су желели Обрадовић и Ђилас по коме би дошло до сукоба са полицијом, навео је Весић.


БЕЧИЋ: ЦИЉ ДА СЕ ИЗАЗОВЕ НЕСТАБИЛНОСТ У СРБИЈИ


Председник Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић изјавио је да је све очигледније да Обрадовић, Ђилас, Јеремић покушавају да изазову нереде на улицама и нестабилност у Србији.

Он је најоштрије осудио вечерашсњи упад, како је рекао, маскираних изгредника на челу са Бошком Обрадовићем у РТС, као и "дивљачко разбијање просторија и претње новинарима који су на својим радним задацима".

Бечић је навео да је то учињено у циљу исказивања немоћи што из недеље у недељу све више грађана изостаје са протеста.

"Све је очигледније да Ђилас и Јеремић покушавају да изазову нереде на улицама и са јуришником Обрадовићем изазову нестабилност у Србији само са једним циљем и жељом да сачувају милионе које су стекли за време своје владавине", оценио је Бечић.

Он је позвао државне органе и тужилаштво да стану на пут онима који желе да насиљем створе нестабилност у Србији, а све у циљу да поново уништавају привреду, јавне Финасије и пљачкају грађане Србије.

ДАЧИЋ: НАСИЉЕ НИКАД НЕ ДОНОСИ ДОБРОПредседник СПС Ивица Дачић изјавио је вечерас да та странка најоштрије осуђује насилни упад Савеза за Србију у зграду РТС.

"Свака слика насиља је штетна за Србију и она превазилази свако политичко право на окупљање. Насиље никада ништа добро није донело Србији и оно се не може дозволити", рекао је Дачић за Тањуг.

Он је додао да се недостатак политичких идеја и подршке грађана не може заменити насиљем.


ВУЛИН: НЕМА НАСИЉА НЕМА СИЛЕ, САМО ЗАКОН КОЈИ ВАЖИ ЗА СВЕ

Министар одбране Александар Вулин изјавио је вечерас да упад дела демонстраната и лидера СзС у РТС представља насиље, а не политику.

Он је на тв Пинк рекао да ће држава радити свој посао, "Нема насиља, нема силе, само закон који важи за све", рекао је Вулин.

Он је истакао да ово није политика, већ да су у питању силедзије.

"Ово раде криминалци и фашисти, ово није политика, ово је насиље", указао је Вулин.

Додао је да су прво весали, палили слике, сада упадају у РТС и униставају јавну имовину.

Вулин је указао и да нико нема право да напада и малтретира, понизава, вређа, новинаре и заполсене који се налазе у РТС.

"Да ли је то та велика политицка мисао коју нам нуде", запитао је министар.

Он је додао и да не може да се не чуди лицемерју, да је Ђилас усао у РТС који је опљачкао ту телвизију, ддоајући да се боре да сацувају новац и приливилегије.

ПАЛМА ОСУДИО УПАД У ЗГРАДУ РТС-А


Поводом упада опозиционих лидера у зграду РТСа, председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма дао је следећу изјаву.

"Вечерас је извршен покушај пуча упадом у зграду РТСа, чији су организатори лидери Заједно за Србију. Држава мора најстрожије да казни организаторе упада. Србија није Венецуела нити ће бити. Честитам полицији на одмереној и одличној реакцији.

Опозиција је послала ружну слику у свет мислећи да ће на тај начин скренути позитивну пажњу на себе али су у ствари показали да су силеџије. Сигуран сам да огромна већина грађана Србије осуђује брутално насиље опозиције. Не гласа се за насиље и силеџијство већ за програм и дела", изјавио је председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

НИКОЛА НИКОДИЈЕВИЋ ЗАХВАЛИО МУП-У НА ПРОФЕСИОНАЛНОЈ РЕАКЦИЈИ


Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић захвалио је вечерас министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу и припадницима МУП-а на професионалној реакцији којом је поново успостављен јавни ред у Београду.

"Град Београд је захвалан министру Стефановићу и припадницима полиције који су професионалном реакцијом вечерас поново успоставили јавни ред у Београду, заштитили грађане, њихову имовину као и имовину државе и спасили новинаре РТС од линча", рекао је Никодијевић.