Полиција је извела све учеснике протеста, укључујући и лидере СЗС Драгана Ђиласа и Бошка Обрадовића, из зграде РТС, јавља извештач Тањуга са лица места.
Неки од њих су покушали поново да уђу, али им није дозвољено.

Полиција је направила живу ограду испред РТС и не дозвољава учесницима протеста да уђу у зграду.

Извештач Тањуг јавља да испред улаза РТС из Таковске улице више нема никога и да су тренутно сви учесници протеста окупљени испред улаза у Абердаревој улици.

Како је Тањугу речено из полиције, испред улаза у Абердаревој има око 1.000 окупљених.

Учесници протеста узвикују "Готов је, готов је", "Устанак, устанак", "Чекамо Бујкета".
Припадници Жандармерије су нешто раније износили демонстранте из зграде РТС-а. Испред зграде је дошло до гурања демонстраната и припадника Жандармерије.

ОКУПЉАЊЕ СУТРА У 11:55


Бошко Обрадовић је испред зграде РТС-а затражио од присутних да се разиђу и позвао их да се у 11.55 окупе испред зграде Председништва, за кад је председник Вучић сазвао конференцију за новинаре поводом упада у зграду РТС-а. Обрадовић је најавио и поновно окупљање испред зграде Јавног сервиса у 19.30 уколико не буде обезбеђено гостовање представника опозиције или организатора протеста у Другом Дневнику.

Print screen Youtube

СА МОТОРНОМ ТЕСТЕРОМ ПРОШЕТАО КРОЗ РТС

Током упада у зграду РТС-а један од учесника протеста прошао је кроз масу држећи моторну тестеру у рукама.
ОБРАДОВИЋ: ОМОГУЋИТИ ГОСТОВАЊЕ У ДНЕВНИКУ

Око 23 сата лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић поручио је окупљенима испред улаза у зграду РТС из Абердареве улице да се неће разићи док се некоме од организатора протеста не омогући гостовање у дневнику РТС.

Обрадовић се у име окупљених обратио и полицајцима, наводећи да са њима учесници протеста "1 од 5 милиона" немају никакав сукоб, већ да имају сукоб са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем.

Он је затражио и оставку директора РТС Драгана Бујошевића.

Обрадовић је за Н1, на питање да ли себе сада види као главног лидера протеста, одговорио одрично, наводећи да је то само "1 од 5 милиона" који желе да "ослободе РТС" и обрате се грађанима Србије путем Јавног сервиса.

Он је истакао да током боравка њега, лидера СЗС Драгана Ђиласа и неколико десетина учесника протеста у згради РТС, "није било никаквих инцидената".

Фото Танјуг


Како јавља Тањугов извештач са лица места, демонстрантима су се испред РТС-а придружили лидер Народне странке Вук Јеремић и функционерка Народне странке Санда Рашковић Ивић, као и лидер СДС Борис Тадић.

Део демонстраната са вечерашњег протеста "1 од 5 милиона", предвођени Бошком Обрадовићем и Драганом Ђиласом, упао је насилно у зграду РТС.

Полиција је успела да демонстранте и лидере протеста изведе из зграде, испред које се сада према речима министра Стефановића налази око 400 учесника протеста.

Фото Танјуг

Како су раније вечерас репортери "Новости" јавили у згради РТС су се нашли Драган Ђилас и Бошко Обрадовић, док су грађани грађани стајали испред главног улаза у Абердаревој улици, чекајући да им се неко обрати. Такође, међу учесницима протеста је и Вук Јеремић.

Обрадовић је у ходнику зграде РТС разговарао са полицајцем, који му је рекао да неће бити примењена сила, али да такво њихово понашање није прихватљиво.

Полицијски командант је у разговору са Драганом Ђиласом и Обрадовићем тражио да напусте зграду РТС, што су они одбили.

Демонстранти су иначе разбили прозоре и улазна врата и одгурнили полицију.


Фото: Н. Фифић

Oбрадовић је преговарао са уредником Зораном Станојевићем да их пусте у програм, било да је у питању дневник или нека друга емисија.
У згради РТС-а су и Драган Ђилас, Зоран Лутовац, Марко Бастаћ, Мариника Тепић…

Обрадовић је рекао да су сви улази у РТС отворени и позвао грађане да се окупе око РТС у Таковској и поручио да ће "вечерас" ослободити РТС.

“Разићи се нећемо, бићемо овде све док нам се не омогући да се укључимо у програм. Шта је проблем да нас пусте да гостујемо два минута у Дневнику” , рекао је Обрадовић.

Како је рекао, они нису ту да би се сукобили са полицијом и да немају проблем са њима, већ имају проблем са генералним директором и главлним уредником РТС.

“Никаква крађа се овде није десило, нико ништа ружно није рекао а камоли урадио било коме на РТС”, рекао је Обрадовић.

Једна од организаторки протеста Јелена Анасоновић је, на опаску једног од уредника да не могу тако насилно да улазе рекла да су "врата била отворена".


Фото: Н. Фифић

ОБРАДОВИЋ: НЕ ОДЛАЗИМО ОДАВДЕ ДОК НАС УЖИВО НЕ УКЉУЧЕ У ПРОГРАМ

Бошко Обрадовић се налази у једном од холова са грађанима, одакле се преко мегафона обратио и позвао једног од новинара РТС-а Зорана Станојевића, да са њима уђе у режију и "прекине медијски мрак".

- Ми молимо 3 месеца за слободу медија, тражимо да се чује другачије мишљење. Нећемо да рушимо ништа, али се нећемо вечерас разићи док не укључе представника протеста Један од пет милиона у програм уживо. Не морају нас политичаре да укључују, али представнике протеста да - рекао је Обрадовић.

Са припадницима полиције тренутно преговара и Драган Ђилас коме је један од њих рекао да они не желе да примењују силу и да би требало да прекину скуп због ове ситуације да не би дошло до озбиљније ситуације, напада на запослене или уништавања државне имовине.Фото: Н. Фифић

СТУДИО Б: ДИВЉАЧКИ УПАД

Уређивачки колегијум РТВ Студио Б најоштрије је вечерас осудио дивљачки упад у зграду РТС-а у организацији Драгана Ђиласа и Бошка Обрадовића, уз подршку неколицине других маскираних нападача.

Очигледно је да је хаос који Ђилас и Обрадовић покушавају да изведу директна последица чињенице да протести не дају резултате и да је на улицама све мање људи. Такво понашање, међутим, нема оправдања и захтевамо од државних органа да најодлучније реагују и заштите уреднике и новинаре РТС, којима пружамо пуну подршку и нудимо сву помоћ, каже се у саопштењу.

"Захтевамо од државних органа да стану на пут Ђиласу, Обрадовићу и другим насилницима и омогуће свим новинарима у Србији да раде слободно и по својој савести. Сигурни смо да ће Србија остати земља у којој је загарантована слобода говора и мишљења, без обзира што Ђилас и Обрадовић за нашу Србију очигледно имају другачије планове", навео је Уређивачки колегијум РТВ Студио Б.


Фото: Н. Фифић

МИНИСТАРСТВО: ПОВУЦИТЕ СЕ ИЗ ЗГРАДЕ РТС

Улазак демонстраната у зграду Радио-телевизије Србије представља прелазак оне деликатне линије која друштво дели од анархије и безакоња, саопштило је вечерас Министарство културе и информисања, које је позивало групу која је ушла у зграду РТС-а да се повуче, а оне које их подржавају, на уздржаност од таквих поступака.
Политички ставови и захтеви, какви год да су, не смеју се изражавати на начин супротан закону, јавном реду и општем интересу друштва, стоји у саопштењу.

Министарство културе и информисања најоштрије осуђује поступке који доводе до афирмисања било ког облика силе, који могу да, поред кршења закона, у наше друштво унесу додатне напетости и искључивости.

Наводи се да је упад у зграду РТС жалостан покушај у том правцу.

Фото: Н. Фифић


УНС: ЛИДЕРИ ПОПЗИЦИЈЕ ДА НАПУСТЕ РТС

Удружење новинара Србије саопштило је вечерас да упад лидера опозиције и демонстраната у зграду РТС-а није прихватљив и представља недопустив притисак на новинаре, медијске раднике и независност уређивачке политике РТС-а.

УНС тражи од лидера опозиције и демонстраната да мирно напусте зграду РТС-а, а да редакција информативног програма Јавног сервиса Србије омогући грађанима да буду професионално и благовремено информисани о захтевима опозиције и грађана који протестују.

У саопштењу УНС наводи да се у атмосфери насиља и бесправног запоседања зграде РТС-а, уз присуство људи у фантомкама и полиције, не може водити толико потребан дијалог у српском друштву.

Фото: Н. Фифић