СРБИЈА ће бранити Србе на Косову ако дође до оружаног напада на њих и то нико не може да нам забрани. Ако Кфор не гарантује безбедност Срба, а то је обавезан према Резолуцији Савета безбедности УН 1244, онда значи да тај документ више није на снази. Ово није претња, већ само упозорење косовским властима да се не играју ватром.

Ову јасну поруку послао је у петак шеф дипломатије Ивица Дачић на новo, отворено призивање рата председника привремених институција у Приштини Хашима Тачија, који је рекао да ће "Косово на претње из Србије одговорити војском и полицијом". Тачи је оптужио Београд за ратнохушкачку реторику и позвао се и на своја овлашћења која има као "врховни командант Косовских безбедносних снага (КБС)".

Дачић је узвратио да у Резолуцији 1244 стоји да Кфор представља једине безбедносне снаге на Косову и да је дужност ове мисије да гарантује безбедност. Додао је да су јачој позицији Србије око Косова, уз напоре Београда, највише допринели поступци приштинских политичара који, како је оценио, раде на своју штету.

Прочитајте још - ТАЧИ ПОНОВО ПРОВОЦИРА: Албанци из Прешева најугроженија заједница у Европи, нећу стати док ту област не припојим Косову

- Највећа претња за њих су они сами. Није добро све ово што раде, али само нек наставе тако, на добром су путу да изгубе све што су добили. Никакве претње не долазе из Србије. Није претња када Србија каже - ако нападнете Србе, ми ћемо да их бранимо. Шта треба да му кажемо - слободно нападните - рекао је Дачић.

И директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић истиче да Срби не треба да брину због Тачијевог звецкања оружјем, јер ће се држава Србија на одговоран начин старати о њиховој безбедности:

- Тачијева пушка је празна, баш као што је лажна и прозирна његова глума жеље за наставком дијалога с Београдом, која траје једва колико и састанци са страним представницима. Дуге цеви, притисци, антцивилизацијске таксе, стотине напада на Србе без казне, то је њихова политика - политика прошлости.

Тачи поново звецка оружјем

Иначе, Тачи је у петак запретио и да неће стати док Косову не припоји тзв. Прешевску долину, део југа централне Србије:

- Албанци из Прешевске долине су најдискриминисанија етничка заједница у читавој Европи. Србију интересује само територија, али не и Албанци који ту живе. Србији није до Албанаца у Прешевској долини - навео је Тачи.

На то је Марко Ђурић узвратио да се Србија бори за бољи живот наших грађана Албанаца у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа.

- Они никада у централној Србији неће бити непожељни и дискриминисани како су непожељни и дискриминисани Срби на Косову и Метохији од стране приштинског режима - закључио је директор Канцеларије за КиМ.

СРПСКА ЛИСТА: ЦИЉ ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА

СРПСКА листа саопштила је да претња грађанима на северу КиМ захтева најоштрију осуду и реакцију међународне заједнице. Они наводе да је после изјава из Приштине и спонзорима Косова у међународној заједници јасније зашто је СЛ против формирања тзв. војске Косова, којој је очигледни циљ окупирање севера КиМ и протеривање преосталих Срба из покрајине.