Безбедносна ситуација на подручју Косова и Метохије је релативно стабилна, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.


Стефановић је, представљајући извештај о раду МУП-а од јула до краја прошле године на скупштинском Одбору за одбрану и безбедност, рекао да је у том периоду било различитих инцидената и насиља над Србима и другим мањинским групама, попут физичких напада, подметања пожара, напада на верске објекте, уништавања имовине, претњи и провокација.


Стефановић је рекао да је стање у копненој зони безбедности и на југу Србије мирно, без терористичких напада и провокација, али са факторима ризика и појачаним опрезом полиције и војске.


Министар је рекао и да је у другој половини прошле године забележен пад криминалитета у највећем броју области и повећан проценат расветљавања кривичних дела, рекао је он.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Стефановић: Срби са Космета немају поверења у приштинске институције


Стефановић је рекао да у том временском периоду почињено 43.827 кривичних дела што је за 9,2 одсто мање у односу на исти период прошле године.


Наставља се и добар тренд одузимања наркотика, а постигнути су и значајни резултати у тој области и у сарадњи са међународним партнерима.


Извршено је и више успешних акција спречавања финансијског криминала и корупције.


Кад је реч о трговини људима, Стефановић је рекао да је поднето 14 кривичних пријава против 23 особе.


"Имамо тренд смањења кад је реч о илегалним миграцијама и прелазу државне границе", рекао је Стефановић и додао да је МУП добио више похвала за резуллтате у активностима спречавања трговине људима.


Кад је реч о насиљу у породици, констатовано је око 23 одсто мање кривичних дела насиља, а од јула до децембра донето је око 13.500 хитних мера, од чега 4.073 мера привременог удаљавања из куће.


Стефановић је рекао и да је за око осам одсто смањен број кривичних дела против имовине, као и да је смањен број крађа, тешких крађа, разбојништва и изнуда.


Наставља се и тренд смањења малолетничког криминала, рекао је Стефановић.


Стефановић је рекао и да полиција спроводи појачане мере кад је реч о тероризму и екстремизму и да, у сарадњи са БИА и тужилаштвима, свакодневно анализира стање на терену и процењује ризике.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Министар Стефановић: Очекујемо да ЕУ каже шта ће предузети


"Имамо мању вероватноћу да ће се тако нешто десити на нашој територији. Пратимо сва дешавања, не само у региону већ и шире и трудимо се да безбедност Србије буде потпуно ојачана", рекао је Стефановић.


Стефановић је рекао да је стање у копненој зони безбедности и на југу Србије мирно, без напада и провокација, али са факторима ризика и појачаним опрезом полиције и војске.


Стефановић је рекао и да је саобраћајних незгода у периоду од јула до краја прошле године било нешто мање у поређењу са 2017. годином.


Министар је рекао и да је настављено опремање полицијских и ватрогасно-спасилачких јединица.


"Можемо да кажемо да сваке године имамо напредак у највећем броју области, у смислу смањења стопе криминалитета", рекао је Стефановић.