ЛОНДОН је затражио од Приштине да укине таксе на српске производе, а што је предуслов Београда да би се бриселски дијалог наставио. Да је овај захтев Велике Британије испоручен косовским властима, с циљем да две стране што пре наставе преговоре, у четвртак је председнику Александру Вучићу потврдио генерални директор британског Форин офиса за политичка питања Ричард Мур, који је дан раније боравио и у Приштини.

Током разговора са Муром, Вучић је изразио наду да ће међународна заједница наставити са рационалним позивима Приштини да одустане од такса које је увела против Србије и српског народа, а Београд ће, како је рекао, одмах по укидању антицивилизацијских намета, бити спреман за наставак разговора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - VUČIĆ O DIJALOGU SA PRIŠTINOM: Nismo bliže dogovoru, u aprilu očekujem pomeranje

Председник је британског званичника упознао са чињеницом да Приштина није испунила једину своју обавезу из Бриселског споразума - формирање Заједнице српских општина и указао је да је увођење такса и изгласавање платформе најбољи доказ да Приштина не размишља о дијалогу, већ о решењима која би могла да дестабилизују цео регион.

Говорећи о билатералним односима са Великом Британијом, Вучић је навео да су они добри, упркос комплексним околностима, и изразио заинтересованост за даље јачање сарадње.

- Упркос "брегзиту", Велика Британија ће остати посвећена помоћи и подршци региону Западног Балкана. Интеграција читавог Западног Балкана у Унију кључна је за његову стабилност и просперитет - рекао је Мур.

Став Лондона да таксе треба да се укину представља заокрет у њиховој политици, с обзиром на то да је прошлог месеца на састанку представника земаља Квинте њихов представник био против усвајања оштрог закључка о укидању ових намета.

Какав је став Острвљана према платформи коју је усвојила Приштина за наставак дијалога, Мур није саопштио после разговора у Београду и Приштини. Али копредседавајући косовског преговарачког тима Фатмир Љимај, рекао да су "разговарали о припремама за дијалог на основу усвојене платформе", као и да је Британцу објашњен садржај платформе и да је од њега добијена пуна подршка.

Са Муром се састала и премијерка Ана Брнабић, која је истакла да понашање Приштине негативно утиче на живот свих грађана на КиМ, али и на стабилност целог региона.

Шеф дипломатије Ивица Дачић, уочи састанка са гостом из Лондона, изјавио је да ће Приштина гледати како да укине таксе, а да "не испадне брука".


ДАЧИЋ: СВИМА СЕ ЖУРИ

САВЕТ безбедности УН био би логична инстанца која би требало да уследи уколико би Београд и Приштина постигли споразум - поновио је у четвртак шеф дипломатије Ивица Дачић. - Све што се договоримо мора да прође кроз неко страно тело да би добило међународни легитимитет.

Министар је оценио да се свима се жури, као и да без Америке не може ништа да се реши, а она тренутно има своје унутрашње проблеме. Нама, како сматра, више у прилог иде актуелна америчка администрација, а решење овог проблема тешко да ће стићи до краја америчких избора.