Амерички државни секретар Мајк Помпео представио је у Стејт Департменту годишњи извештај о људским правима.

У делу извештаја посвећеном тзв. Косову наводи се да су проблеми напади на етничке мањине, укључујући и оне од стране снага безбедности, затим ендемска корупција у редовима владе као и претње и напади на новинаре.

Прочитајте још: Мекалистер: ЕУ остаје посредник у дијалогу Београда и Приштине, консултују се Русија и САД

У извештају објављеном на сајту Стејт департмента се наводи и да инциденти и напади против Срба на Косову континуирано трају и подсећа се да су непознати нападачи 16. јануара прошле године убили истакнутог политичара Оливера Ивановића, као и да косовска полиција до сада није идентификовала ниједног осумњиченог за тај злочин.

Наводи се такође да је у првих седам месеци 2018. регистровано више од 100 инцидената који укључују крађе, оштећивање имовине косовских Срба и Српске православне цркве и вербалне нападе.

Прочитајте још: Командант Кфора: Без назнака могућих инцидената, не знамо за план

У извештају се додаје да је косовска полиција започела истраге које су у неким случајевима довеле до хапшења починилаца.

Наводи се и да је процес повратка расељених Срба отежан због безбедносних инцидената као и неспремности локалних заједница да прихвате повратнике.

Упркос званичним позивима на повратак расељених лица, косовска влада није предузела кораке да елиминише препреке њиховом повратку, као што је, између осталог повратак имовине.

Када је реч о злоупотребама и корупцији у влади и снагама безбедности, у извештају се наводи да је косовска влада у неким случајевима предузела кораке да кривично гони и казни представнике власти који су у то умешани, али многи сматрају да су они често остали некажњени.

Извештај о стању људских права у свету ради се сваке године од 1977. а обухвата око 200 држава и територија. Резултат је сарадње стотина америчких мисија широм света и званичника Департмента.