ПОД маском наводне борбе против организованог криминала, приштинске власти су у понедељак, према незваничним информацијама, активирале акцију "Челични прстен", која подразумева блокаду путних праваца и контролу возила и људи.

Припадници косовске полиције су у нешто већем броју виђени у близини административне линије на северу Космета, што је узнемирило тамошње Србе, нарочито после упозорења председника Александра Вучића од петка, да су на КиМ подигнуте потернице за неким људима са севера Покрајине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КФОР ПРЕЛАЗИО ЗАМИШЉЕНУ ЛИНИЈУ: Срби стрепе од нових упада

КПС је, према неким изворима, повукао делове пограничних јединица с прелаза према Северној Македонији и Албанији, с циљем да их распореди на северу КиМ, и са задатком да блокира алтернативне путеве који воде из централне Србије ка северу Покрајине.

- Срби из општина Лепосавић и Зубин Поток приметили су појачано присуство полицијских формација у деловима према административној линији са централном Србијом. То изазива забринутост код грађана, који само желе да живе у миру. Брину их најаве подизања монтираних оптужница. Апелујем и на Србе и на Албанце да не наседају на провокације - рекао је, за "Новости", Игор Симић, потпредседник Српске листе.

Он је навео и да је Хашим Тачи потврдио да није постојао никакав доказ за оно за шта су оптужили Милана Радојичића, и да тако може да се монтира и оптужница против било ког Србина који није покоран, али је поручио и да народ на КиМ има снажну подршку државе Србије.

Косовска полиција у понедељак није потврдила да је на северу имала било какву специјалну активност. Портпарол КПС Баки Кељани је за портал "Коссев" рекао да је стање редовно, да полиција ради на спречавању организованог криминала и кријумчарења и да предузима акције на основу својих законских права и обавеза.

Игор Симић

Докле најближе смеју да приђу припадници косовске полиције у области административне линије, регулисано је војнотехничким споразумом из Куманова и касније прописаним процедурама које је дефинисала комисија за имплементацију тог споразума, у којој су били представници Кфора и Војске Србије.

У овим документима назначено је да је зелена зона од 1.000 метара на административној линији у којој могу да буду само Кфор и Војска Србије, што значи да косовски полицајци тој линији не смеју да приђу ближе од километар, а није им дозвољено ни да буду у патролама Кфора. Ово важи за целу административну линију, осим за шест тачака на којима се налазе административни прелази на којима са сваке стране може да буде полиција - косовска, односно српска.

КФОР ВЕЖБАО У ДРАГАШУ

СНАГЕ Кфор-а одржале су у понедељак вежбу на југу КиМ како би биле спремне за брзо деловање на територији целог Косова, а у циљу спречавања било каквих претњи које би могле да угрозе ту територију.

- Овог пута вежба је одржана у општини Драгаш и у њу је укључена Мултинационална западна борбена група - саопшено је на интернет-страници Кфор-а.


Фото Кфор