БЕОГРАД - Платформа која је у петак усвојена у косовској скупштини о, како се наводи, коначном, инклузивном и правно обавезујућем споразуму за нормализацију односа Београда и Приштине предвиђа, између осталог, реципрочно признање унутар постојећих граница, као и повлачење Резолуције 12 44.

Предвиђа и оснивање специјалног суда за наводне злочине које су током последњих сукоба починили Срби и утврђивање надокнаде ратне штете.

У платформи која садржи увод и 11 принципа на основу којих ће деловати приштински тим за дијалог, наводи се и да је политички приоритет Косова да постигне споразум са Србијом, који би тзв. Косову омогућило чланство у Савету Европе, Европској унији и Уједињеним нацијама, преносе медији.

У закључцима платформе Србија се позива да, како се наводи, “искористи ову могућност и прихвати реалност на начин који показује искрену посвећеност конструктивном процесу”.

Платформом се од Србије тражи да прекине све активности које спречавају Косово да постане међународно признато као суверена и независна држава. Очекује се поштовање суверенитета и територијалног интегритета тзв. Републике Косово. Од Србије се, такође, очекује да се одрекне, како се наводи, свих врста мешања у питања унутрашњих или међународних односа тзв. Републике Косово. Очекује се да Србија прекине све активности у вези са признавањем тзв. косовске независности од других држава и да га не омета на путу ка међународним организацијама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Харадинај: Платформа значи да су границе тзв. Косова недодирљиве

Део платформе је став Приштине да о косовском уставу нема преговора, јер је тај документ део обавеза насталих из Ахтисаријевог плана и да сваки коначни споразум мора бити у складу са косовским уставом којим је зацртано да су "суверенитет и територијални интегритет Републике Косово неповредиви и неотуђиви".

Политички циљеви тзв. Републике Косова, наводи се, у процесу дијалога за циљ имају решавање свих отворених питања са Републиком Србијом, укључујући, између осталог, побољшање статуса албанске заједнице која живи у Србији, реципрочно са правима српске заједнице која живи на Косову.

Затим, поштовање међународних закона о људским правима и избеглицама за све стране, заједно са релевантним међународним стандардима демократске власти, одговорности и транспарентности. Као и успостављање одговарајућих механизама за обрачун са криминалом, кршењима људских права, што укључује судбине несталих и репарације.

Наводи се и да не може да постоји додатни ниво у структури власти тзв. Републике Косово, осим локалне и централне власти.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић заказао седницу Савета за националну безбедност!

Евентуални коначни споразум, према платформи, ступио би на снагу под условом да је, како се наводи, “Србија признала Косово као независну и суверену државу”, затим да се о споразуму изјасне грађани Косова, као и да он буде ратификован у парламентима Србије и тзв. Републике Косово.

Платформа предвиђа да споразум са Београдом буде постигнут уз посредовање ЕУ и уз подршку САД, који би и били гаранти његове примене.

Овом платформом предвиђено је и да природни ресурси Косова, а посебно језеро Газиводе и "Трепча" на северу, представљају део "суверене територије Републике Косово“.