Пред посланицима Скупштине Србије ускоро ће се наћи Нацрт Закона о спречавању корупције.

Директор Агенције за борбу против корупције Драган Сикимић каже да су том телу потребна овлашћења, људи и средства за добро функционисање.

Он је исказао јасан став да не треба ићи испод стандарда који су постављени садашњим законом.

Сикимић указује на документе који се морају испунити, односно на обавезе према међународној заједници будући да се Србија налази процесу присутупања ЕУ. Реч је о препорукама Европске комисије, акционом плану за поглавље 23 и извештај о напретку.
Према Сикимићевим речима, Србија је одлучна у својој намери.

Прочитајте још - Израда закона о спречавању корупције у атмосфери притисака

"Држава се ухватила у коштац са корупцијом, а у прилог томе, буџет агенције ове године је већи за око 20 милиона динара", каже Сикимић.

Према његовим речима, Нови законом ће се прецизирати надлежности Агенције и њена превентивна улога у систему борбе против корупције. За остварење тих намера биће потребно да се запосли двоструко више људи, за шта је Агенција добила сагласност надлежног скупштинског одбора. За ефикасан рад Агенције, према његовим речима, потребна су прецизирана овлашћења, добар кадар и средства за рад.

"То су три неопходне ствари за рад агенције", истакао је Сикимић и поздравио промену назива из Агенције за борбу против корупције у Агенцију за спречавање корупције.