КОСОВО је размажено дериште које су одгајале велике западне силе и коме се толерише да прави проблеме где и како стигне. Тежина положаја Србије је у томе што се увек тражи и најмањи повод да се Београд оптужи да није кооперативан. Зато морамо бити десетоструко мирнији, рационалнији, сталоженији од њих како бисмо очували нашу позицију.

Ово је у петак, током обиласка Рашког округа у оквиру кампање "Будућност Србије", поручио председник Александар Вучић. Он се на крају посете том делу наше земље, са централног скупа у Краљеву, обратио окупљеним грађанима:

- Немам никакву бојазан за нашу економију. Имам само страх од тога шта ће се дешавати на КиМ, јер имате посла са албанским лидерима који се хвале непредвидивoшћу, па увек могу да изненаде својим лудилом.

Прочитајте још - Вучић: Шта је важније од тога да деци оставимо сигурну будућност?

Председник је послао и поруку дипломатским представницима у Србији:

- Нема тог амбасадора у Београду који може да одређује какву ћемо политику да водимо. Србијом ће управљати народ преко својих легалних представника, а амбасадори имају своје државе.

Говорећи о економском развоју Краљева и околине, он је открио да је било тешко довести инвеститоре, јер помињу земљотресе и поплаве, али је најавио да ће ускоро доћи да отвори 6.500 квадрата фабрике "Леони", у којој ће одмах бити посла за стотине радника. А "Еуротај" у Краљеву запослиће више хиљада људи. За даљи напредак тог краја, поручио је Вучић, од највећег значаја је да се што пре заврше сви краци ауто-пута.

Прекидан скандирањима "Ацо, Србине", Вучић је свим грађанима, а посебно пензионерима, захвалио што су јучаки издржали реформе. Сада су стекли услови, како је рекао, да пензије сваке године буду све веће.

Вучић се претходно у Касарни "Стефан Немања" у Рашки састао и са представницима Срба са КиМ, којима је пренео да је увек уз њих и позвао их да се не прикључују "војсци Косова", иако зна да су под великим притиском. Он је рекао да грађани данас знају како се троши државни новац на Косову и да добро знају "ко их је раније пљачкао". Председник је истакао и да су му се представници Срба са КиМ први пут пожалили да нема српске робе на рафовима у Штрпцу, Грачаници и у другим деловима Косова због увођења такса.

- Гледаћемо да то решавамо и да свет изврши притисак на своје чедо, а ми да проналазимо начине и путеве да снабдевамо свој народ.

Прочитајте још - ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ПОРУЧИО ХАРАДИНАЈУ: Тврђи смо орах него што сте мислили

Коментаришући изјаву премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја да неће дозволити да укидање таксе на увоз српске робе буде услов за наставак дијалога, Вучић је казао да је такав став и очекивао:

- Надам да ће и људи у међународној заједници показати озбиљност. Свету је сада јасно ко је крив и ко не жели дијалог. Разумем их сасвим и зашто им смета снажнија Србија, коју не могу да газе и понижавају као раније.

Председник је изјавио да неће унапред најављивати датум посете КиМ у оквиру кампање "Будућност Србије":

- Не бих да стварам проблеме Србима са албанским властима. Надам се да ће нешто од проблема бити решено да би се смањиле тензије.

На почетку посете Рашком округу, Вучић је у Врњачкој Бањи поручио да сваког дана на КиМ српском народу прете, а порука Србије је да ће чувати мир и стабилност:

- Сваког дана нам прете уједињавањем Косовске Митровице... Чини ми се да су им главе усијане, али ми немамо куд, чуваћемо мир и стабилност. Немојте да помислите да је то знак слабости.

Шеф државе отворио је фабрику за производњу заштитне одеће "Лус протект", у селу Драганић код Рашке, у којој ће у наредних пет година бити запослено више од 700 радника. Он је обишао и етно-село "Богут", код Богутовачке бање, а посетио је и погон фабрике кревета "Моја соба" у Краљеву.

НЕЋЕ МОЋИ НА ВЛАСТ НАСИЉЕМ

ОПОЗИЦИЈА размишља како насиљем да сруши власт, јер изборе не могу да добију. Али, обећавам им и гарантујем да насилних сценарија у Србији неће бити - поручио је Вучић, упитан да прокоментарише Драгана Ђиласа, који "призива македонски сценарио".

Председник је рекао да не зна када ће бити избори, али је додао да ће бити брзо, а да је главни задатак да победи пристојна Србија, убедљивије него икад.