ПРЕДСЕДНИК парламента у Приштини Кадри Весељи и лидер владајуће ДПК у четвртак је позвао Северну Македонију и Црну Гору "да се сви окупе против Србије", што је у Београду протумачено као опасан и дестабилизујући пројекат, због којег би требало да реагује и Европска унија.

Говорећи како се нада да више нема потребе за ратом на Косову, Весељи је у истој реченици исказао спремност да се суочи са Србијом и позвао Северну Македонију и Црну Гору, које су чланице НАТО, "да се сви окупимо против Србије".

- Ја ћу се суочити са Србијом као што сам се суочио пре 20 година. Иншала ("ако да бог") више неће бити борбе. Сачувај боже да Србија пробије границу Косова, не верујем да бих могао да останем код куће. Не желим, господе боже, да се то деси, боље да ја онда настрадам него војник КБС - рекао је Весељи.

Весељи је и прошле јесени позивао грађане Косова, "да стану уједињени против Србије", а иако је наводно против промене граница у региону, није се устручавао да каже да би највише волео када би Косову припале општине са југа централне Србије, Прешево и Медвеђа. "Пакт против Србије", међутим, не помиње се сада први пут на косовској политичкој сцени, јер је заменик Рамуша Харадинаја, Енвер Хоџаj крајем прошле године рекао да је "у неколико наврата, за време боравка у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао са челницима тих држава о оснивању пакта који би се супротставио Србији".

У свом излагању Весељи је рекао и да није у политици "да се такмичи у томе да ли је јачи Хашим, Иса или Рамуш", већ да је "против Вучића".

Министар одбране Александар Вулин чим се појавила претња из Приштине, изјавио је, за "Новости", да Весељи добро зна да је највећа претња независном Косову политика Вучића, и да га зато мрзи и да га се зато плаши:

- Шта мисли злочинац Весељи, није тајна, али ме више од тога брине зашто ћуте Црна Гора и Северна Македонија на поновљени позив за стварање пакта против Србије. Сви који мисле да ће "велику Албанију" нахранити Србијом дочекаће да гледају како им се отима земља и како се на њиховим просторима ствара друга држава.

Вулин је навео и да очекује да се Црна Гора и Северна Македонија огласе и осуде позив на рат, као и да ЕУ упозори злочинца да претње ратом нису дозвољене. Он је поручио и да шта год други радили, грађани Србије могу да буду спокојни и да је војска Србије у стању да заштити свој народ и земљу.

Весељијев позив, према шефу дипломатије Ивици Дачићу је "потврда помрачења свести у Приштини":

- Цео свет је против антицивилизацијских такса, чак и они који су их створили, а већ смишљају нове лудачке пројекте који прете да дестабилизују не само регион, већ и читаву Европу.

Правити савезе за рат против Србије, како је рекао, "могу само поремећени умови", а одговор Србије мора бити у јединству:

- Дијалог и компромис да, али уцене и претње чврсто одбијамо.