КОСОВСКА полиција илегално је ушла на територију централне Србије прошлог четвртка, чиме је прекршила Споразум о кретању у зони административне линије! Овај инцидент догодио се на подручју општине Рашка, а том приликом косовски полицајци су запленили камион суботичких регистарских ознака и одвезли га на царински терминал у Косовској Митровици.

Према сазнањима "Новости" косовски полицајци повредили су административну линију и ушли у територију централне Србије, најмање двеста метара. То је утврдила и истрага Кфора, а за длаку је избегнут сукоб са патролом наше војске која се налазила у том рејону!

Власник заплењеног возила, С. Д. из Лепосавића, посведочио је за "Новости" да су га у среду, седам дана пошто му је нестао камион, позвали у станицу Регионалне граничне полиције у Косовској Митровици где му је издата потврда "о привремено одузетим предметима". У њој се наводи да је регионални истражитељ граничне полиције за север, у Митровици, Ћамил Бајрамовић привремено конфисковао камион марке "мерцедес" у којем су се налазили млечни производи. С. Д. притом није добио информацију када ће му возило бити враћено.

ПРОЧИТАЈТЕ И: "Коссев" тврди: Косовска полиција "упала" у Србију

Он је за наш лист испричао да су прошлог четвртка његова два камиона била паркирана у селу Муре, у општини Рашка. Када је Косовска полиција дошла до њих, он није био код возила, а како је у једном од камиона оставио кључ, тај је и одвезен.

Он је, такође, накнадно сазнао да се Војска Србије у једном тренутку те ноћи упутила према патроли косовске пограничне полиције:

- Када је војска пошла према њима, позвали су своју команду да виде шта да раде. Питали су их где се налазе, а када су одговорили да су повише пирамида (бетонске бове којима је обележена административна линија), речено им је да се одмах повуку да их не би похапсили.

С. Д. каже и да има сазнања да је, по повлачењу Косовске полиције на територију КиМ, амерички контингент Кфора утврдио координате по којима је "граница код пирамида", као и да су оба камиона била у централној Србији.

Портпарол Кфора Винченцо Грасо, у изјави за портал KoSSev навео је, међутим, да је према њиховим информацијама, један камион био на самој административној пограничној линији између баријера које "одвајају страну Косова од стране Србије". Са патролом Кфора контактирала је косовска погранична полиција, али није била укључена у догађај.

- Немамо сазнања о другом камиону. Административна погранична линија је на самом терену шира, тако да иако је камион био на линији, то значи да је био на терену који повезује обе стране - навео је Грасо.