ДИПЛОМАТСКО конзуларна мрежа Србије требало би током ове године да буде проширена за седам нових представништава у државама региона Кариба, Јужне Америке, Далеког и Средњег истока - сазнају "Новости".

План је да нове дипломатске "филијале" Србија добије у Тринидаду и Тобагу, Суринаму, Венецуели, Вијетнаму, Папуа Новој Гвинеји, Јерменији и Палестини.

Како је шеф дипломатије Ивица Дачић нагласио, представљајући пред ресорним скупштинским одбором извештај о раду Министарства спољних послова од 1. маја прошле године до 1. фебруара ове године, за отварање нових ДКП већ су обезбеђена средства у буџету за 2019.

Код избора дестинација нових дипломатских представништава највише се водило рачуна о реализацији једног од најважнијих спољнополитичких циљева Србије - очувању суверенитета и територијалног интегритета државе и јачању наше позиције по питању једнострано проглашене независности Косова.

Суринам је први повукао признавање независности Косова, у октобру 2017, а затим је то учинила и Папуа Нова Гвинеја, у јуну 2018. Венецуела, Вијетнам, Јерменија, Палестина Тринидад и Тобаго не признају једнострано повучени потез Приштине.

Србија тренутно има 69 амбасада широм света, седам сталних мисија и 24 конзулата.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Србија отвара 10 нових амбасада?

Такође, у протеклих девет месеци, проширена је и мрежа почасних конзула Србије у иностранству, па су тако отворени конзулати у Севиљи, Анталији, Волосу и Монтани. Наше интересе почасни конзули заступају у 56 држава света.

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР У ЛОНДОНУ

У ОКВИРУ буџета Министарства спољних послова за ову годину обезбеђена су и средства у износу од 100 милиона динара за отварање Културног центра Србије у Лондону. Он ће представљати први центар модерног типа за промоцију креативних индустрија и иновативности Србије и њених грађана.