ВИШЕ није случајност, нити изненађење изјава албанског премијера Едија Раме да је Косово део Албаније. То није ни тренутна нервоза, хир или испад зарад домаће јавности, већ политика и наставак такве политике и Тиране и Приштине треба очекивати.

Ово је данас изјавио председник Александар Вучић поводом најновије Рамине елаборације пројекта уније Косова и Албаније. На питање новинара у Минхену да ли се у претходна два дана чуо са Рамом због демонтрација у Тирани, Вучић је одговорио да га је "баш брига за нечије демонстрације" и да би Раму могао да позове због изјава које се тичу Србије, али да за тим нема потребе, јер му је јасна његова политика:

- Може једном да вам се догоди грешка, али ако десет пута нешто изјавите, онда знате да је то политика. У Албанији и на Косову, међу албанским становништвом драматично расте подршка уједињењу. Оно што је било на 35 одсто међу косовским Албанцима и 40 међу Албанцима у Албанији - порасло је на 72-75 одсто у корист уједињења. На том таласу подршке народа и једни и други раде на уједињавању и немам сумњу да ће се то наставити.

Како је указао председник, то додатно доприноси стварању тензија у региону, али да је на Србији да буде мирна и одговорна.

Сумирајући разговоре које је имао у Минхену, где је одржана конференција о безбедности, Вучић је рекао да је нарочито задовољан сусретима са посланицима Бундестага из странке ЦДУ канцеларке Ангеле Меркел:

- То су људи који су апсолутно за независно Косово, али смо имали отворен, конкретан разговор у ком сам први пут чуо најоштрију осуду прича о великој Албанији. Они поштују што је Србија поуздан партнер и слушали су наше ставове јер знају да нећемо урадити ништа неодговорно.

Као најважнији резултат учешћа на Минхенској безбедносној конференцији, Вучић је издвојио то што су сви видели колико је тешка атмосфера када је реч о решавању питања Косова, и то што су водећи светски политичари који су били у баварској престоници чули шта је истина, наш став и контрааргументе као одговор на оно што Приштина иначе прича страним партнерима.

Вучић са Џозефом Бајденом


Поводом дебате на панелу, на ком је учествовао и председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи, Вучић је рекао да је видео реакцију чак и немачких и италијанских новинара који су рекли да је наша страна била добро припремљена за разлику од других. Додао је да је "можда на панелу нешто и погрешио, али се борио за Србију као лав".

РЕПУБЛИКА СРПСКА НИЈЕ ИЗМИШЉЕНО ИМЕ

РЕПУБЛИКА Српска није неко измишљено име, то је дејтонска и уставна категорија БиХ. Тако да сам сигуран да је Република Српска била и да ће Република Српска и остати - навео је председник, коментаришући то што је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао да ће се, у случају да дође до промене имена Републике Српске, залагати да то буде "Република Српска - Западна Србија". Вучић је навео да ову изјаву разуме тако да Додик жели да каже да нико не може и нема право да мења име Српске.

АКО ИМАТЕ ДОКАЗЕ, ДАЈТЕ ИХ

ТЕЖАК разговор, открио је председник, водио је са америчким конгресменима, првенствено у вези случаја "Битићи".

- На томе је инсистирао конгресмен Елиот Енгел, познати албански лобиста. Осуђујем тај страшан злочин и трудимо се да пронађемо доказе, али не можете неког да процесуирате само зато што мислите да је крив или сте то прочитали у штампи. Ако имате доказе, дајте. Добро је, ипак, да разговарамо на отворен начин о нашим размимоилажењима - навео је шеф државе.