На данашњи дан пре 11 година привремене приштинске институције су, уз пуну подршку САД и једног броја земаља ЕУ, једнострано прогласиле косовску независност.

Програм обележавња ове годишњице је, судећи према медијима и оцени аналитичара, чини се пунији и свечанији од свих до сада, иако годишњица није округла, нити Приштина има пуно разлога за велико славље.

Неиспуњена обећања о визној либерализацији, повлачење признања, криминал и рекордна корупција, штрајкови и сиромаштво, али и застој у дијалогу са Србијом атмосфера је у којој Приштина обележава ову годисњицу.

Један наслову приштинској Кохи можда и најбоље одсликава актуелну ситуацију - “Косово једанаестогодишњак, али још увек неодговоран”.

Тим речима је заправо независна посланица Мимоза Хушари Љиља описала стање на Косову, 11 година од проглашења тзв. независности.

Она за Коху каже да се очекивало да ће 11 година од проглашења тзв. независности Косово, како каже, бити “одговорнија држава”.

ПРОЧИТАЈТЕ И: 11 ГОДИНА ОД ЈЕДНОСТРАНО ПРОГЛАШЕНЕ НЕЗАВИСНОСТИ: Сан Приштине о столици у УН све даље

Захвална је, истиче, онима који су им помогли да до те такве независности дођу, али је и критички приметила да се “није учило на грешкама” и да је време да наредне годишњице буду другачије са више одговорности за живот грађана, јер, како каже, никоме није потребно “празно Косово”.

С друге стране председник парламента Кадри Весељи уз честитке грађанима на фејсбуку поручује да ће “држава рођена на данашњи дан, остати заувек”.

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, у честитки грађанима каже да је његова влада посвећена постизању правно обавезујућег споразума са Србијом, а као посебно важно постигнуће истиче “формирање војске”.

Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, у својој честитки истиче да ће заувек остати захвалан САД, које су им омогућиле независност.

Међутим, да би Косово постало независна држава морала би да буде чланица многих међународних организација, на првом месту Уједињених нација, а то се ни 11 година после није догодило.