Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Минхену, на крају учешћа на Минхенској безбедносној конференцији, да му је најважније то што су сви видели, и у Минхену, и пре тога у Србији, колико је тешка атмосфера када је реч о решавању питања Косова.

Било је, истиче, једнако важно да водећи светски политичари у Минхену чују шта је истина, наш став и контрааргументе у одговор на оно што Приштина иначе прича страним партнерима.

"За дебату на јучерашњем панелу сам се припремао, борио сам се као лав и видео реакцију чак и немачких новинара овде, и италијанских, који су рекли да је наша страна била добро припремљена за разлику од других. Задовољан сам што су наши људи видели колико је тешка атмосфера у којој радим", рекао је Вучић српским новинарима.

Он наводи да је често изопштен од јавности, да се разговара у Бриселу по канцеларијама, и људи просто не знају шта се стварно збива.

"Имате безброј лажних вести, како ми тамо седимо, лепо једемо, пијемо... Не, то је тешка борба", каже Вучић.

Како каже, можда је јуче на панелу нешто и погрешио, али се борио за Србију "као лав".

"Тако се боримо за Србију сваки дан. Кад ме позову у Брисел већ имам Пављовљев рефлекс, јер ме никад не зову на нешто лепо - имате против себе оне који тврде да су држава, а немате сасвим сигурно уз себе оне који, чаки кад су посредници, знате да су већим делом признали Косово, што је обичн случај, јер никад не дају Грцима, Шпанцима или Словацима да воде наше разговоре, већ из највећић земаља ЕУИ које су признале независност", обајшњава Вучић.

Важно је да људи виде колико смо у тешкој ситуацији, додао је.

"Не само да нећемо имати лака и једноставна решења, она ће заиста морати да буду тешка. Али, имамо снаге да се боримо и да са озбиљном аргументацијом добијемо део јавности", истиче Вучић и каже да су јуче на панелу били и неки веома моћни људи, као што је Јенс Шпан, немачки министар здравља и једна од најутицјанијих у Немачкој а самим тим у Европи, словеначки председник Борут Пахор, немачки посланици...

"За мене је било важно да ти људи чују другачији став, шта је истина", истиче Вучић.


Онда сте, додаје, чули од Тачија, што сам неретко слушао у Србији:

"Ви сте се договорили да не радите то и то из Бриселског споразума, писе то у Бриселском споразуму".

"Нико није желео да прочита Бриселски споразум, немојте да лажете...Кад сам извукао споразум и показао Тачију, видели сте да нема одговор на то. Они су кроз своје медије уверили себе да је истина то што причају. Себе су сами убедили да је истина све што говоре и све што раде, а то нигде не пише. Кад сам га питао где то пише, видели сте да не пише нигде", рекао је Вуцицћ.

Имате безброј бесмислених конструкција, важно је да људи виде колико је тежак посао, Сизифов посао.

"Лакше ми је да се борим за инвеститоре него све ово око Косова", додао је он.

Каже и да му је драго да је народ на КиМ могао да види колико се бори за њихиве инетерсе.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Вучић Тачија поразио у дуелу

ЗА СЛУЧАЈ БИТИЋИ, ОД ПРЕ 20 ГОДИНА, ПОТРЕБНИ ДОКАЗИ

Председник Александар Вучић пренео је да је америчким званичницима у Минхену предочио да Србија покушава да реши случај убиства браће Битићи, али да су потребни докази да би се неко процесуирао.

Вучић је на безбедносној конференцији у Минхену разговарао и са америчким члановим Представничком дома и сенаторима, а изјавио је да је тај разговор посебно био тежак по питању случаја браће Битићи.

Каже да претходна власт 13 или 14 година није ништа урадила да истражи тај случај, и да не може нико сада, 20 година касније, да очекује од њега да то уради преко ноћи.

Вучић је додао да је то тежак злочин и да је свакако важно да буде истражен.

Каже да су браћа Битићи из дистрикта у Њујорку из којег је био и један представник Представничког дома у Конгресу, који је у разговору највише инсиститрао на случају браће Битићи.


Истакао је да не може никог да буде процесуиран само зато је нешто било у штампи.

"Осудујујем, то је страшан злочин који се догодио браћи Битићи. Трудимо се да нађемо доказе, пошто не можемо да хапсимо само на основу новинских прича. Ако имате доказе, дајте", поручио је Вучић.

Вучић каже да је у разговору са Американцима подсетио да је 2.000 наших људи убијено 1999. године, као и на убиство мале Милице која је у имала само две године.

Додао је да је важно да имамо отворене разговоре о свим тим темамама и размимоилажењима.

ВУЧИЋ ЗАДОВОЉАН САСТАНЦИМА У МИНХЕНУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је нарочито задовољан разговорима које је водио у Минхену са немачким посланицима и подсетио да се ради о људима који су за независно Косово и који су учествовали у целој причи, због чега о тим односима много више знају него највећи део српске јавности.

Нагласио је да је са њима имао отворен и конкретан разговор, као и да су ту били сви најважнијих немачки посланици, од владајуће ЦДУ Ангеле Меркел до других.

Истакао је, такође, да је први пут чуо оштру реакцију на позиве за креирање велике Албаније.

Вучић наводи да посланици у Немачкој пажљиво мотре ситуацију и поштују то што је Србија поуздан партнер и што код нас не може да буде изненађења, попут - преко ноћи забрањујемо неком улазак у централну Србију или уводимо таксе од 100 одсто.

Александар Вучић и Ангела Меркел / instagram.com/buducnostsrbijeav

"Немци поштују то што смо поуздан партнер", додао је Вучић.

Навео је да се у Минхену срео и са бившим потпредседником САД Џозефом Бајденом који је током разговора још једном изразио жељу за наставак дијалога Београда и Приштине и очување мира и стабилности.

Како каже, изразио је личну посвећеност решавању овог проблема.

"Видим да је овде имао разговоре и са Тачијем и албанском делегацијом, тако да су они сигурно пренели своје поруке и по питању такси и жеље да се што пре настави дијалог. А сви знају који је услов за то, шта мора да се уради да би дошло до наставка дијалога", закључио је Вучић.

Вучић је завршио учешће на Минхенској безбедносној конференцији.

НАДАМ СЕ ДА ЋЕ СЕ НЕКИ СТИДЕТИ, БАР ДАНАС

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не може да шпекулише о томе када би могао да се постгине споразум с Приштином јер се ни не разговара, те да се нада да ће се данас, када Приштина слави независност, неки код нас, који нису ништа предузели да се то спречи, стидети, бар данас, бар на 24 сата.

Док Приштина слави 11 година независности, Србија се бори да сачува своје интересе, као и мир и стабилност, истакао је.

"Они славе 11 година независности. Надам се да ће и неки у нашој земљи, који ништа нису предузели да се то спречи и ћутали, сада да се постиде бар мало, на 24 сата", рекао је рекао је Вучић новинарима на завршетку Минхенске конференције.

Наше је, каже, да разумемо албанске интересе и да се боримо за српске и да гледамо да сацувамо мир и стабилност, у шта је, истиче, уложио максималне напоре и током боравка у Минхену.

"Колико сам се борио могли сте да видите и синоћ после свих тих панела. Та борба је тешка", рекао је Вучић додајућио да су се косовски Албанци добро припремили и радили свој посао, да су довели 50 до 100 људи да за њих лобирају, као и да је у то уложен огроман новац, који издваја албанска дијаспора."У Њујорку свакога дана, а имају стотине хиљада људи, по долар извајају за косовску невисност", рекао је Вучић.

Он је истакао и да Србија томе не мозе да се супротстави другачије осим одговорношћу и озбиљношћу, и верује да уживамо већи углед него они.

На констатацију да је Србија поносна на то како се председник јуче борио и упитан да ли је то разлог због кога се на протесту у Београду окупило најмање људи до сада,

Вучић каже да тиме не жели да се бави.

"Желим им све најбоље, нека шетају колико хоће", поручио је.

Он је истакао да је важно да наша земља гура напред упркос томе што у Америци, Европи и региону долази до пада индустријске производње.

"Надамо се да то неће много осетити у Србији", рекао је Вучић и да ће Србија бити уз Мађарску која је у том погледу боља од осталих земаља.

"Цео свет се ломи пред насим оцима. Ми морамо да цувамо мир и насе виталне интересе и да подстичемо економију и инвестиције", закључио је Вучић.

УЈЕДИЊЕЊЕ ВИШЕ НИЈЕ ХИР, ВЕЋ ПОЛИТИКА ТИРАНЕ И ПРИШТИНЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да изјава албанског премијера Едија Раме да је Косово део Албаније није прва таква, да то више није случајност, нити изненађење, већ политика, те истакао да треба очекивати наставак такве политике, и Тиране и Приштине.

Вучић је, на питање новинара у Минхену да ли се чуо у претходна два дана са Рамом због демонтрација у Тирани, рекао да га је "баш брига за нечије демонстрације", те да би Раму могао да позове због изјава које се тичу Србије, али да нема потребе да га зове, јер му је јасна његова политика.

"Може једном да вам се догоди грешка, али ако 10 пута нешто изјавите, онда знате да је то политика. Шта онда да га питам - да ли ти је политика то што знам да ти је политика?", приметио је председник.

Вучић је подсетио да је пре неколико месеци конференција ЕУ - Западни Балкан у Софији била разочаравајућа за Приштину и Тирану, јер су Емануел Макрон и Марк Руте "грубо одбили Раму" и да је он сам још тада предвидео да ће то имати друге последице.

ВУЧИЋ У МИНХЕНУ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА АТЛАНТСКОГ САВЕЗА

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Минхену са представницима организације Атлантски савез, чиме је завршио учешће на 55. Михненској безбедносној конференцији.

Иначе, Атлантски савез (Атлантиц Треатy Ашоциатион - АТА) је кровна организација која окупља политичке лидере, академике, војне званичнике и дипломате у циљу подршке НАТО-у.

Током учешћа на конференцији председник Србије имао је низ билатералних сусрета са светским званичницима, а међу њима су били европски комесар Јоханес Хан, шефови руске и немачке дипломатије, Сергеј Лавров и Хајко Мас, потпредседник белгијске владе Дидије Рејндерс..

Такође, разговарао је у одвојеним сусретима са посланицима Бундестага, сенаторима и члановима делегације Конгреса САД, као и са званичницима Министарства спољних послова Велике Британије.

ОДГОВОРНО ПОНАШАЊЕ СРБИЈЕ ЈАЧЕ ОД АЛБАНСКОГ НОВЦА


Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Минхену да је веома важно што су утицајни људи из света политике који су учествовали на Безбедносној конференцији чули аргументе Србије по питању Косова и додао да је одговорно понашање Србије јаче од новца који косовски Албанци улажу лобирање.


Он је у изјави за О2 ТВ, на питање о колико смо далеко од финалног решења косовске слагалице, рекао да то неће ићи ни лако, ни једноставно:


"Ми смо мали део, али плашим се да ће ту слагалицу у Европи и целом свету много теже саставити. А ни ова наша неће ићи ни лако ни једноставно."


Говорећи о панелу на којем је у суботу "укрстио" аргументе са председником привремених косовских институција Хашимом Тачијем, уз учешће и комесара ЕУ Јоханеса Хана, Вучић истиче да је износио чињенице и штитио интересе Србије.


"Мислим да сам износио чињенце, штитио интересе Србије и српског народа, посебно на Косову и Метохији, то је мој посао, за то сам изабран. Много сам енергије и труда уложио, то неком изгледа лако, једноставно, али није", рекао је он.


Вучић је скренуо пажњу да је значајан број моћних и утицајних људи било у публици на панелу, или га пратио преко лајвстрима, што је веома важно.


"Износио сам чињенице, говорио истину. Тачију није било лако, јер по питању Заједнице Српских Општина, такси он не може да да довољно добар одговор", рекао је Вучић.


На опаску новинара вреди ли износити чињенице ако се зна да Приштина улаже много новца у лобирање, Вуцицћ каже:


"Наша озбиљност и наша одговорност је цењенија од њиховог новца, али ми не смемо да заборавимо нешто друго - а то је да су многе велике силе, све западне силе, де факто признале независност Косова и да неће мењати своју политику."


Додао је да је, у оквирима у којима се ми крећемо, веома задовољан, али да имамо лимите које нисмо себи поставили: "Овог пута су нам их други поставили и немамо ми ту много простора за лепу игру и лопту у ''празан простор''”.


Служећи се мотом Минхенске безбедносне конференције - слагалицом - за одговор на питање о изборима у Србији, Вуцицћ поручује:


"Не мислим да је то витално питање за људе, витално је да ли ће да зиве боље. Кад год да буду избори, а зависиће од решавања наших државних и национаних питања, а не партијских, кад год да буду - унапред вам кажем да ћемо изборну слагалицу успешно решити и још једанпут и убедљивије него икад победити."