ЈОШ један 17. фебруар, откако је на тај дан пре 11 година у Приштини једнострано проглашена независност, Косово је дочекало без међународног признања и столице у Уједињеним нацијама. Од 193 чланице светске организације, њихову државност подржава 98 земаља, док је њих тринаест такву одлуку суспендовало.

Током протекле године, косовске власти доживеле су још један фијаско на међународној сцени губитком трке за улаз у Интерпол, у Хагу су пред Специјализованим тужилаштвом почела испитивања бивших команданата ОВК, са Албанијом су потписале споразум о успостављању заједничких граничних прелаза, пружајући још један аргумент стрепњама да се клупче пројекта велике Албаније полако одмотава. Истовремено, дијалог са Београдом довеле су у ћорсокак увођењем такса од сто одсто на робу из централне Србије и БиХ, кршећи ЦЕФТА споразум, и наводећи свог највећег савезника, Америку, да са њима прозбори језиком санкција.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Приштина почела обележавање 11. година тзв. независности


Према оцени директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, Албанци на Косову и Метохији немају много разлога да буду радосни на 11-годишњицу једнострано проглашене независности.

- Подршка једнострано проглашеној независности Косова се топи, и број земаља које су повукле одлуку о признању је сада већ двоцифрен. Ера славодобитних јуриша Приштине на чланство у међународним организацијама и институцијама је окончана. Екстремистичке политичке структуре које су на власти у Приштини губе подршку чак и највећих спонзора самопроглашене косовске независности. Млади оданде у буљуцима беже трбухом за крухом, незапосленост је рекордна, а социјално-економска ситуација катастрофална - наводи Ђурић, закључујући да се сан Албанаца са КиМ претворио у кошмар.

ЛЕКЦИЈА ЗА УЏБЕНИКЕ КЉУЧНЕ земље планете, као ни пет чланица Европске уније, не мрдају са својих позиција око КиМ. Све то показује да агресија према Србији и отцепљење дела њене територије не само да нису били морално оправдани, већ нису ни политички, ни правно исправан чин. Читава ова прича, чији расплет тек предстоји, може да буде лекција у уџбеницима међународних односа - оцењује Божиновић.

Последица би, како каже, могла бити, не отрежњење, већ додатна радикализација њихове политичке сцене и ескалација друштвене нестабилности.

Да Косово није одмакло далеко од оне позиције у којој је било у моменту проглашавања независности и да од Србије зависи докле ће стићи, сматра Александар Гајић из Института за европске студије. Он каже, за наш лист, да признавања косовске независности нису зависила од њих, већ од оних који су тај потез подржали, док су, у међувремену, захваљујући дипломатској акцији Београда, одлуке о признавању почеле да се поништавају.

- Велике светске силе, Русија и Кина, желе да се косовско питање врати у оквир Резолуције 1244 и под окриље Уједињених нација. Све ове године Косово економски није напредовало, и једино што данас имају, а што нису имали 2008, јесте војска коју су противзаконито прогласили. Њихова перспектива зависи од других, а превасходно од одлука Србије - наводи Гајић.

Косовску пустоловину у последњих 11 година, Милован Божиновић, бивши амбасадор при ОЕБС и у Немачкој, види као погрешан пројекат НАТО:

- Самостално Косово јесте била жеља Албанаца који тамо живе, али је оно пројекат САД и Алијансе, а правити самосталну државу на туђој територији је не само незаконито, већ је и тежак подухват. Показало се да не иде лако, како су замишљали. Албанци су добили то да нема српских власти на КиМ, али нису направили државу.

Божиновић сматра да Србија, иако по овом питању наспрам себе има јаку силу, ипак има очувану позицију, јер се са Београдом разговара о решењу, премда се мислило да је посао готов и да ће косовски пројекат одавно побрати аплаузе међународне заједнице.

Оно што је извесно, када год да до тога дође, и у ком год формату се највиши представници Београда и Приштине буду следећи пут нашли за истим столом да би преговарали, биће то још један састанак званичника државе Србије и представника привремених институција Косова и Метохије, територије на којој су и даље присутне међународне цивилне и безбедносне мисије.

УКИДАЊЕ ТАКСЕ

- ДИЈАЛОГ је најрационалнији излаз из тог вртлога у којем се налазе, и Београд је спреман да настави тим путем, јер поплавни талас нестабилности се може преко ноћи излити са Косова и Метохије и захватити читав регион. Разуме се, услов за наставак дијалога је укидање трговинске блокаде за производе из централне Србије - каже Марко Ђурић.