МОЛИМ вас да нам помогнете да се остваримо као родитељи. Супруг и ја се боримо већ осам година. Три неуспеле вантелесне оплодње коштале су нас на десетине хиљада евра. Више немам одакле да зарадим новац који ми је потребан. Препоруке лекара су да следећи покушај буде донираном јајном ћелијом, за шта ми је потребно 500.000 динара.

Ово је садржај писма Врањанке Д. М., само једне од око 10.000 грађана који годишње помоћ за решавање животних мука траже од председника Србије Александра Вучића. Ова жена, која жуди за потомством, молбу је завршила обећањем:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Лончар: А, шта треба да ради председник, да седи у кабинету...

- Ако уз вашу помоћ постанем мајка, деца ће носити ваше име - Александар или Александра.

"Новости" су имале увид у неколико порука које су стигле на Андрићев венац. Већ на првој станици кампање "Будућност Србије", на југу земље, народ се тискао око председника, желећи да му лично уручи писма којима се жали на оно што га тишти. Шеф државе је неке отварао већ у колима, а многа су завршила у његовом кабинету, где их пажљиво прегледају његови сарадници. На свако се одговори.

Људи углавном траже посао, нов пут, стоку, како би могли да прехране породицу... Има и нереалних захтева, попут оних да им Вучић плати рачун за струју. Како нам је речено у Председништву, проблеми наведени у око 20 одсто писама буду и решени. Први човек Србије и чланови његовог тима их прослеђују државним институцијама које су надлежне за области о којима људи пишу.

Тако ће помоћ добити Врањанка која жели да буде мајка, али и један брачни пар из Владичиног Хана који жели да усвоји дете.

- С обзиром на то да ми нису одобрена средства за поступак вантелесне оплодње у иностранству, са супругом сам у процесу усвајања детета. Молим вас да се поступак усвојења убрза. У већини случајева се чека годинама, а пошто смо прешли четрдесету, јако би нам значила помоћ. Због детета и нас - написала је Д.Ђ. председнику.

Своју животну причу, са Вучићем је поделио и Р. С., мештанин села код Бујановца. Како је написао, живи са мајком, а једини приход им је његова плата од 19.000 динара. Желео би, наводи, да се бави пољопривредом и замолио је да његови торови буду напуњени домаћим животињама, на пример - козама. Одговор брзо стиже. У сарадњи са Министарством пољопривреде, помоћ стиже, а домаћинство Р. С. ће добити још један извор прихода.

Мештани Ковина жалили су се председнику да им живот загорчавају теретна возила која пролазе кроз Улицу цара Лазара, где се, осим кућа, налазе и школе, болница, вртић... Фасада отпада, асфалт пропада, стално је бука, па би решење била обилазница којом би саобраћај био измештен, а пут за Белу Цркву био спојен са регионалном трасом Панчево - Смедерево - ауто-пут.

- Какво је то лечење у неуропсихијатријској клиници када се стално чује ударање теретњака? - пита у писму С. С.

Председнику је објаснио да од 2010. године покушава да реши проблем, али да су институције остале неме. Он је објаснио и да Улица цара Лазара нема одводни канал, па се вода од кише често слива у подруме кућа. "Путеви Србије" решиће овај проблем у наредном периоду, па ће Ковин добити обилазницу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Вучић: Знам да не живимо у свили и кадифи (ФОТО/ВИДЕО)

ПИСАЛО МУ СКОРО 60.000 ЉУДИ

ДОК је био председник Владе, Вучић је добио 41.233 дописа. И то од априла до краја 2014. године 8.108 представки, 2015. 11.551 писмо, следеће године 14.956, док је на његову адресу за првих шест месеци 2017. стигло 6.618 захтева за помоћ. Када је постао председник, на Андрићев венац је од јуна до краја 2017. добио 7.994 представке, прошле године их је било 8.583, а током ове 1.035. То значи да је укупно 58.845 људи одлучило да покуша да реши проблем пишући Вучићу.