Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данас да је сада погодан моменат на међународном плану да се направе помаци у решавању питању Косова јер како је рекао, питање је како ће се ситуација одвијати у САД након следећих председничких избора.

Гостујући на телевизији Пинк, он је казао да треба искористити ово време за постизање договора о Косову јер како је рекао, могуће је да се на власт у Америци врати администрација "која је била лоша по нас".

"Та администрација није било толико Обамина колико је била Клинтонова. Питање је колико би повратак Бајдена и неког из тог круга био добар за нас", рекао је Дачић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Dačić: Priština doživela debakl u SB UN; Ispred mene piše Srbija, a ispred nje Vljora Čitaku

По његовим речима, лидери косовских Албанаца чекају да се такве промене догоде.

"За нас је и то опција али мислим да никада неће успети да постану члан Интерпола, Унеска а да не говорим о чланству у УН", рекао је министар и изразио уверење да ће веома брзо мање од половине броја чланица УН признавати Косово као независну државу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Haradinaj: Ratnohuškačka izjava Vučića o granicama Kosova

Коментаришући опречне изјаве косовских лидера о могућем разграничењу, Дачић је оценио да је реч о "какофонији, разногласју шумова који долазе из Приштине са циљем да се не донесе било какво решење".

"Они нису очекивали да ће бити овако јаки притисци из међународне заједнице да укину таксе. Мислим да САД неће због тога уводити санкције Приштини али су најавили рестрикције у војно-безбедносној сарадњи", рекао је Дачић.

Говорећи о нападу на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту, министар је оценио да је тај инцидент последица антисрпске атмосфере у Хрватској.

"Таква атмосфера постаје константа хрватске политике. Мислим да се овако нешто никада није десило у Србије, и то је та велика разлика. Зато је одговорност на људима који воде воде државу, политичке странке, који стварају јавно мнење да осуђују насиље а не да стварају атмосферу линча", навео је Дачић.

Дачић очекује и да ће ускоро број земаља чланица УН које су признале независност Косова пасти испод половине укупног броја земаља.

"То ствара сасвим нову слику, тако да они (Приштина) неће моћи да повуку ниједан политички потез без договора са Београдом", рекао је Дачић и навео да је од априла 2014. године, када је он дошао на функцију министра спољних послова, само девет држава признало Косово, док је 13 повукло признање.

Према његовим речима, 91 земља сигурно није признала Косово, али постоји велики број држава које су формално признале независност, али не гласају за њих на међународним форумима.

Међу њима су Египат, Перу, Оман, Централноафричка република, каже шеф дипломатије и додаје да је као министар до сада 25 пута обишао земаљску куглу како би агитовао за српске интересе.

Фото:Д.Миловановић

Дачић је поновио да је сада погодан међународни моменат да се реши косовски проблем, будући да је америчка администрација отворена за компромис између Београда и Приштине, те да актуелна Европска комисија завршава мандат ове године.

Говорећи о прошлонедељној седници СБ УН на којој је разматран извештај генералног секретара УН о КиМ, Дачић је рекао да је то била веома позитивна седница за српске интересе и да је вредело уложити напор да се одржи.

Дачић је рекао да је Србија испреговарала да КиМ остане на агенди СБ УН, што је, истиче, шокирало представнике Косова.

ДАЧИЋ: АНТИСРПСКА ХИСТЕРИЈА КОНСТАНТА ХРВАТСКЕ ПОЛИТИКЕ

Министар спољних послова Ивица Дачић је данас, говорећи о нападу на српске ватерполисте у Сплиту, рекао да је опасно стварати антисрпску хистерију која, како је додао, постаје константа хрватске политике.

Гостујући на Пинку, рекао је да је велика одговорност на онима воде државу и политичке странке да осуде насиље и не стварају атмосферу линча јер у супротном, подстичу друге људе да се понашају тако.

"Ако стварате атмосферу линча, насиља, претњи и увреда за све оне који не мисле исто, ви онда на неки начин подстичете људе да се и у практичним стварима тако понашају... мислим да сви заједно имамо одговорност да стварамо атмосферу међусобне толеранције", рекао је Дачић.

Он је позвао спортске савезе или било које јавне институције да се обрате Министарству спољних послова када имају наступе у иностранству где мисле да им безбедност може бити угрожена, како би министарство од тих држава тражило адекватну заштиту.

Како је додао, у овом случају то нису учинили ни ватерполо клуб, ни Ватерполо савез.

Фото:Д.Миловановић

ДАЧИЋ: ВЛАСТ СА ОВАКВОМ ОПОЗИЦИЈОМ НЕМА РАЗЛОГА ДА БРИНЕ


Власт која има овакву опозицију нема разлога да брине за своју будућност, изјавио је данас министар спољних послова и лидер СПС Ивица Дачић.

Дачић је на телевизији Пинк рекао да глумци и јавне личности имају право да износе своје мишљење и говоре на протестима широм Србије и да о томе не треба полемисати, али да постоје политичке странке које покушавају да злоупотребе протесте.

Оценио је и да представници опозиције критикују актуелну власт, чак и у свету, а немају никакав програм ни план ни о најважнијим питањима, попут Европске уније и Косова и Метохије.

"Која су то иновативна, креативна решења која су понудили? Нису могли да их покажу ни у време када су били на власти, не верујем да ту нешто ново може да се деси", навео је Дачић.

Каже да оговарање своје земље никада ништа добро никоме није донело и да они који мрзе власт не би требало да мрзе и своју државу.

Он је навео да тренутна унутрашња политичка ситуација не може да угрози политичку стабилност, већ да се ствара клима у којој је правило политичког деловања представника опозиције у иностранству да говоре све најгоре о српској власти.

"Споразум са народом подсећа на нека прошла времена, у том папиру који су направили за народ нема одговора на најважнија питања, а то су их (Ђиласа и Јеремића) и питали у Бриселу - о европским интеграцијама и Косову", нагласио је Дачић.