Одбијање премијера тзв. Косова Рамуша Харадинаја да суспендује таксу на српске и производе из БиХ, утицало је на отказивање посете Приштини команданта Националне гарде Ајове генерал-мајора Тимотија Ора, објављено је на "коха.нет", преноси РТС.

Позивајући се на писање приштинске Кохе, преноси РТС, званичници америчке амбасаде обавестили су команданта Косовских безбедносних снага Рахмана Раму, да је отказана посета генерала Ора, планирана за 16. и 18. фебруар, на 11. годишњицу једностраног проглашења независности.

У информативном писму које је генерал Рама послао председнику тзв. Косова Хашиму Тачију у петак навео је да је на састанку који је командант КБС тога дана имао са војним аташеом САД, генералмајор Кристофером Конором, обавештен о отказивању посете генерал-мајора Ора.

У писму се додаје да је отказивање посете "резултат изражавања незадовољства одлуком коју је донела Влада самопрокламованог Косова".

Такође, према информацијама генерала Раме, мајор Конор је упозорио да ће обуке, едукације и војне посете бити поништене наредних дана ако косовска влад не размисли о својој одлуци.

Прочитајте још - САД НАОРУЖАВАЈУ ПРИШТИНУ: На Косово стигла оклопна возила

Наводи се да је писмо и његов садржај потврдила Тачија.

"Да, генерал Рама је послао писмо у којем је обавестио председника Тачија да су САД отказале посету генерала Ора, и да разматрају неке друге мере. Речено је да се овај корак предузима због застоја у дијалогу са Србијом", рекао је за "Коху" Тачијев саветник Ардијан Арифај.

Према изворима сајта, исте информације добио је и премијер самопрокламованог Косова Рамуш Харадинај, али из његовог кабинета није било одговора о писму и његовом садржају.