Председник Александар Вучић наставио је у петак дводневну посету Пчињском округу, у оквиру кампање "Будућност Србије", обиласком Владичиног Хана.

Вучић је, потом, у Врању положио камен темељац за изградњу станова за припаднике служби безбедности, а затим је обишао Винарију "Алексић".

Одатле стигао у Трговиште, где је посетио фабрику дечијих креветаца "Симпо" Радовница. Такође је обишао реконструисану зграду Средње стручне школе "Милутин Бојић", а затим и Левосоје, односно је дошао у обилазак Основне школе "Вук Стефановић Караџић".

Председник Републике ће затим разговарати у Бујановцу са грађанима у центру тог места, а посету Пчињском округу завршиће обиласком фабрике "Јумко" у Врању.

Председник је у четвртак почео кампању "Будућност Србије" обиласком трасе Коридора 10 у Грделичкој клисури, а затим се заједно са премијерком Аном Брнабић обратио грађанима Пчињског округа у центру Врања.Прочитајте још:
* ПОЧЕЛА КАМПАЊА "БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ": Градићемо путеве и фабрике, а други нека дижу вешала
* БРНАБИЋЕВА СЕ ОБРАТИЛА ГРАЂАНИМА ВРАЊА: Не одустајемо од борбе за богатију и пристојнију Србију


08:53 - ВУЧИЋ У ВЛАДИЧИНОМ ХАНУПредседник Александар Вучић наставио је у петак дводневну посету Пчињском округу, у оквиру кампање "Будућност Србије", обиласком Владичиног Хана. Он је у том граду обишао реновирани део Предшколске установе "Пчелица", а испред вртића сачекали су га окупљени грађани. Председник је дочекан на традиционалан начин, уз погачу и со.Иначе, реконструкција дела вртића реализована је у оквиру пројекта проширење мреже установа за предшколско васпитање на територији општине Владичин Хан. Вредност пројекта је 16,29 милиона динара, од чега је Влада Србије издвојила око 13 милиона динара.Пројекат се финансира преко кабинета министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику Славице Ђукић Дејановић. Вртић тренутно прима 123 деце, а када буде проширен капацитет ће бити 150 места. Након обиласка, председник ће посетити фабрике намештаја за угоститељске објекте ГН Комерц и фабрике намештаја DN Company у Владичином Хану. Затим ће у Сурдулици обићи Дом за пензионере и стара лица.

09:11 - КРАТАК ПРЕДАХ У КАМПАЊИ

Председник Србије Александар Вучић објавио је јутрос фотографију на инстаграм профилу "Будућност Србије", на којој се види да се припрема за нови радни дан, током којег ће обићи Владичин Хан, Трговиште, Сурдулицу, Бујановац, Левосоје и Врање.

"Шоља чаја за почетак новог дана", стоји испод фотографије на којој се види како председник сумира претходни дан и припрема се за наставак кампање.

Снимак је настао у мотелу "Предејане", чијим је запосленима председник захвалио на гостопримству.


09:24 - ВУЧИЋ: НЕ СМЕМО ОПЕТ ДА ДОЗВОЛИМО НЕКОНТРОЛИСАНО ЗАПОШЉАВАЊЕПредседник Александар Вучић изјавио је данас да је и даље на снази одлука о забрани запошљавања у јавном сектору, јер држава не сме опет себи да дозволи неограничено запошљавање и увећавање јавног сектора.

Вучић је током посете вртића "Пчелица" у Владичином Хану, у разговору са управом установе, рекао да су му се у више вртића жалили да им треба више запослених, али да је ту препрека одлука владе о забрани запошљавања.

Он је подсетио да владина комисија одобрава нова запошљавања у сваком случају посебно."Одлуку о забрани запошљавања смо донели зато што оног секунда када пустите да министри одлучују о томе да се сви могући запосле и да троше све више пара, а то је најлакша одлука, онда имамо превелику потрошњу због запошљавања у јавног сектору без контроле", рекао је Вучић.

Он је поручио да то државна каса то не може да издржи и да не можемо да се понашамо "попут пијаних милијардера", као што је пре био случај.

"Не можемо да дозволи да опет јавни сектор буде неупоредиво већи и да буде поново издржаван од стране приватног сектора и зато ту одлуку и даље имамо", подвукао је Вучић.Председник је додао да је за њега финансијска дисциплина од пресудног значаја.

"Смеју ми се када говорим о суфициту у буџету и смањењу јавног дуга, али ако то немамо, лако ћемо да уђемо у спиралу пропасти, као што је то било до 2012. године", рекао је Вучић.

09:58 - ВУЧИЋ ОБИШАО ФАБРИКУ "DN COMPANY"

Председник Александар Вучић обишао је у Владичином Хану и породичну фабрику "DN Company", која се бави производњом фурнира и намештаја.

Вучић је са сарадницима обишао погоне фабрике и поразговарао са радницима. "DN Company" је приватна компанија, која производи фурнир и намештај за канцеларије, вртиће и школе.Већи део, чак 85 одсто производње намењено је извозу и у то Словенију, Хрватску, Македонију, Велику Британију, Пољску, Канаду и Јапан. Фирма има 130 запослених и послује без субвенција државе.

10:02 - ВУЧИЋ СТИГАО У СУРДУЛИЦУПредседник Србије Александар Вучић стигао је у Дом за пензионере и стара лица у Сурдулици, који обилази у оквиру посете Пчињском округу, а у склопу кампање "Будућност Србије".

У дворишту Дома дочекао га је велики број грађана, као и корисника Дома, а присутни носе транспаренте "Александар Вучић - Будућност Србије" и "Ацо Србине".Дом у Сурдулици је у последње три године за реновинарање добио 30 милиона динара, док је само за реновирање дворишног простора Влада Србије дала 17 милиона динара.

У Дому су реновиране поред дворишта, кухиња, собе за кориснике, а добили су и нови аутомобил, као и нове медицинске апарате и инструменте.


10:50 - ВУЧИЋ СЕ УЗ ПАРТИЈУ ШАХА ЗАЛОЖИО ЗА ПОМОЋ СТАРИЈИМА

Председник Александар Вучић поручио је данас, током посете Дому за пензионере и стара лица у Сурдулици, да је важно да се покаже брига према старима, јер смо земљу успели да извучемо из понора и банкротства управо захваљујући њима, њиховом стрпљењу и трпељивости, те је обавеза да им то вратимо.
"Морамо да урадимо све што можемо за старије. Срећан сам како напредује Владичин Хан, важно је да у Сурдулици имамо још улагања", рекао је Вучић у разговору са управом и корисницима дома.

Навео је да у Сурдулици живи 18.000 људи, да је много људи отишло, али да је важно да уз нова улагања људи остају да живе у свој месту."Када разговарате са нешто старијим људима, невероватна је та њихова особина да увек подржавају државу, а никада не кукају, ни када имају разлога", приметио је Вучић.

Додао је да су му лекари пренели да је у тој средини повећан број пријављених случајева карцинома и констатовао да је то сигурно повезано са бомбардовањем.

Вучић је у Дому одиграо и партију шаха са једним корисником, која је завршена – ремијем.

10:51 - БОЉИ УСЛОВИ У ДОМУ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ И СТАРА ЛИЦА У СУРДУЛИЦИ

Директорка Дома за пензионере и стара лица у Сурдулици Слађана Тасић Стојановић приликом сусрета са председником Александром Вучићем рекла да је Дом био једина установа социјалне заштите која је била бомбардована 1999. године.

Напоменула је да је у дому 81 корисник и захвалила Влади Србије на уложеним средствима, јер је тиме, каже, побољшан квалитет живота људи у тој установи.

Дом у Сурдулици је у последње три године за реновинарање добио 30 милиона динара, док је само за реновирање дворишног простора Влада Србије дала 17 милиона динара.

У Дому су реновиране поред дворишта, кухиња, собе за кориснике, а добили су и нови аутомобил, као и нове медицинске апарате и инструменте.

Тасић Стојановић је навела и да је Вучић први председник који је посетио ту установу, где је увек добродошао.

"Као председник сте показали спремност да се борите за бољу будућност, за бољу Србију", рекла је она.

И корисници Дома кажу да су задовољни услугом, пре свега због тога што су им лекари и медицинско особље доступни готово 24 сата.


"Наше је да урадимо све што можемо за ове дивне, старије људе, то нам је обавеза. Мислим да ћемо имати још више новца, да уложимо, да им обезбедимо све што је потребно. Ако успемо да сачувамо мир и стабилност, имаћемо успешну економију", поручио им је председник.

Он је поновио да ће бити изграђен канализациони прстен око Власине, вредан око 16 милиона, који ће значити за туризам тог краја.

Констатовао је да ће уз нови аутопут и време за путовање од Београда до Власине бити краћи, па ће све више људи долазити у тај крај.

11:32 - ВУЧИЋ И БРНАБИЋ ИСТОВРЕМЕНО ОЗНАЧИЛИ ПОЧЕТАК ГРАДЊЕ СТАНОВА

Градња јефтиних станова за припаднике снага безбедности почела је у петак у Врању, а почетак изградње првих 186 станова означио је председник Србије Александар Вучић.

У Нишу је, истворемено, почела градња 190 станова, у присуству премијерке Ане Брнабић, тако да је започета изградња укупно 376 станова. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Фото: Д. Алихоџић

11:33 - ВУЧИЋ: МИ НЕ ЗАМИШЉАМО БУДУЋНОСТ, МИ ЈЕ ГРАДИМО


У Врању је почела изградња јефтиних станова за припаднике Војске Србије и полиције, а председник Србије Александар Вучић поручио је да ће ти станови осигурати и олакшати будућност припадницима снага безбедности на југу Србије.

"Ми не сањамо и не замишљамо будућност, ми је градимо. Свесни смо колико та будућност зависи од нас, нашег рада, труда, спремности да је направимо", рекао је Вучић у обраћању грађанима. Он је рекао да ће припадници служби безбедности у Врању везати свој живот за југ Србије и да ће и грађани бити сигурнији јер ће знати ко их чува и ко им помаже да се осећају сигурно.Вучић је рекао да ће у првој фази бити изграђено 186 станова, у другој 198 станова, док ће у Србији бити изграђено укупно 8.022 стана. "То је живот за више од 8.000 породица, значи будућност за њих и сигурна будућност за све нас", рекао је Вучић.

Он је додао да ће станови у Врању бити продавани по цени од 400 евра по квадрату. "Када смо размишљали где да градимо станове, надали смо се оваквим местима, где је део инфраструктуре изграђен, вртићи, школе... Ово место је толико лепо да сам сигуран да ће они који граде у другим градовима, у Митровици, Краљеву, Нишу, Новом Саду, Београду, желети да на оваквим местима буду грађени странови", рекао је Вучић.

12:04 - ВУЧИЋ: СЛЕДИ ИЗГРАДЊА СТАНОВА У КРАГУЈЕВЦУ И КРАЉЕВУ

Председник Србије Александар Вучић каже да ће изградња станова ускоро кренути у Крагујевцу и Краљеву, наводећи да ће таква инвестиција значити за развој српске економије и даље повећавање БДП-а. "У Врању ће се наставити са изградњом, идемо убрзо и на Краљево и Крагујевац. У свим градовима ћемо, верујем, у току ове године започети изградњу", рекао је Вучић новинарима и појаснио да се за реализацију овог пројекта нису јавиле компаније које очекују велики профит, већ им је он, додаје, важан за референцу, јер препознају да ће се у Србији у будућности још градити.

Фото: Ј. СтојковићОн је додао да Србија од њих очекује нижу цену градње, како би и коначна цена за оне који купују станове, уз субвенције државе била још нижа. Како каже, 400 евра по квадрату на 30 година, значи да ће рата бити мања око 70 евра за 60 квадрата што је веома повољно. "То је заиста веома повољно и свако ко је запослен у војсци и полицији може да издвоји, а да му то додатно не оптерећује буџет. На тај начин се држава одужила на одређени начин, јер то су припадници полиције, БИА, војске који раде најтежи посао и који увек морају да буду спремни и да своје животе ризикују", рекао је Вучић.

Наводи да је разговарао са супругама и мајкама погинулих бораца. "И они ће добити своје станове. Хоћемо да покажемо да те људе нисмо заборавили. Хоћемо да ихз њихових породица запослимо нове људе у нашу полицију и војску зато што знамо да ће они увек бити уз своју земљу и да ће да штите своју Србију, да ће да је бране када јој је најтеже", рекао је Вучић.

12:09 - ВУЧИЋ: ДИВАН ПРИЈЕМ, НАШЕ ЈЕ ДА ЉУДИМА ВРАТИМО РАДОМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Врању да је наишао на дивно гостопримство људи у Пчињском округу и да им се на то мора узвратити радом.

"Чини ми се да нигде српска крв није тако врела као у Пчињском или Јабланичком округу, нигде не можете такву топлину да осетите", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара како се осећа у Врању.

Фото: Ј. Стојковић


Захвалио је свима на гостопримству, наводећи да је синоћ на тргу у Врању било окупљено 10.000 људи.

"И они који нас не воле кажу да је у Врању на тргу било 10.000. Нисам видео да неко с таквом пажњом жели да чује оне који су говорили. И људи нису одлазили, нису никакве ''задатке'' испуњавали, желели су да нас чују и бескрајно сам им захвалан. Наше је да великим радом, трудом и огромном енергијом вратимо то људима и верујем да ћемо у томе успети", поручио је Вучић.

Фото: Ј. Стојковић

13:33 - ВУЧИЋ: ВИНАРИЈЕ ВАЖНЕ ЗА ПРИВРЕДНИ РАЗВОЈ СРБИЈЕ

У оквиру дводневне посете Пчињском округу председник Србије Александар Вучић посетио је данас винарију "Алексић" у Врању где је поручио да винска индустрија у Србији све више напредује и да су винске компаније важне за привредни развој наше земље.

Председник је винарију обишао са власником Драганом Алексићем, који са супругом и три ћерке води породични посао.Сувласница компаније Маја Алексић испричала је Вучићу како се винарија од 2007. године, од малог породичног винског подрума, развила у компанију чија је годишња производа данас близу 500.000 литара вина.

Вучић је приметио да српска винска индустрија озбиљно напредује и да је међу најразвијенијима у региону, а похвалио је и то што се домаћи власници винарија о тој области све више усавршају у земљама попут Италијие и Француске и преносе знање у Србији.

"Бугари и Румуни напредују у винској индустрији и доста улажу у њен развој, док сви други, чак и Хрвати, сада заостају за нама", оценио је Вучић који је винарију посетио у оквиру кампање "Будућност Србије".Председник се распитивао и за врсте вина које се највише производе у винарији Алексић, а сазнао је да су то каберне, вранац и мерлот.

"Пробао сам једно ваше бело вино и веома ми се допало и тада сам се мало више распитивао за вашу винарију", рекао је Вучић.

13:53 - ВУЧИЋ У СИМПОВОЈ ФАБРИЦИ У РАДОВНИЦИПредседник Србије Александар Вучић данас је током посете "Симповој" фабрици дечјих креветића у Радовници ручао с радницима у фабричкој мензи, а на менију су били пасуљ и купус салата.

Поручио им је да ће држава наставити да улаже и да помаже како би они остали тамо где су и рођени.

"Видео сам и малу децу која су ме дочекала и радујем се због тога", рекао је Вучић.

Председника је испред фабрике дочекао велики број мештана, као и радници фабрике која запошљава 55 људи.

Симпова фабрика креветића у Радовници почела је поново са радом у јуну прошле године након двоипогодишње паузе.Тада је направљен и пословни двогодишњи аранжман са немачком компанијом "Моби намештај" да се креветићи који се производе у Радовници извозе на тржиште западне Европе.

Радовница је највеће село у општини Трговиште са око 1.000 мештана, а до прошле године и отварања "Симпове" фабрике, у том месту је радио једино погон фабрике "Јумко".

15:07 - ВУЧИЋ ОБИШАО РЕНОВИРАНУ СРЕДЊУ ШКОЛУ У ТРГОВИШТУ

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас, у оквиру кампање "Будућност Србије", реконструисану зграду средње стручне школе "Милутин Бојић" у Трговишту.Испред школе се окупио велики број мештана који су га поздравили, поједини су носили заставе Србије, а међу њима су били и трубачи.

Председник ће школи предати спортску опрему - голове, кошеве и остале реквизите за спортове за које постоје терени у школском дворишту, али за које до сада нису имали опрему.

Вучић ће у школи разговарати са ученицима и професорима.Средња стручна школа у Трговишту основана је 1979. године, а један њен део је реновиран 2017. године средствима Владе Србије у износу од више од девет милиона динара.

У плану је и реновирање другог дела зграде.

15:53 - ПУТ ОД ТРГОВИШТА ДО АУТОПУТА БИЋЕ ЗАВРШЕН ДО ОКТОБРА

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас мештанима Трговишта да ће држава учинити све како би они остали да живе у свом месту и најавио да ће до октобра бити завршена саобраћајница до аутопута Београд-Ниш, као и до Босилеграда.


фото В.Мијатовић


Вучић је у обраћању грађанима испред средње стручне школе у Трговишту рекао и да ће држава радити на томе да се отвори још један производни погон у том крају, у којем би требало да буде запослено још 300 радника.


фото В.Мијатовић


Наводећи да је Трговиште посебно значајно за Србију јер је удаљено 54 километра од границе са Македонијом, Вучић је рекао да ће држава наћи начин да се, можда и уз измене закона, субвенцијама обезбеде нешто веће плате и примања како би грађани били подстакнути да остану.


фото В.Мијатовић


Како каже, до краја октобра биће завршено 36 километара пута од Трговишта до аутопута и 17 километара пута од тог места ка Босилеграду, а држава је спремна и да уложи више у школу "Милутин Бојић".


фото В.Мијатовић

16:19 - ВУЧИЋА САЧЕКАЛО ВИШЕ 2.000 ЉУДИ

Иако је било предвиђено да се сретне са стотинак људи у Бујановцу, Вучића је сачекало више од 2.000 људи испред кафића у том месту.


фото В.Мијатовић

фото В.Мијатовић

фото В.Мијатовић


16:31 - ВУЧИЋ У ЛЕВОСОЈУ ОБИШАО ШКОЛУ "ВУК СТЕФАНОВИЋ КАРАЏИЋ"

Председник Александар Вучић посетио је данас Основну школу "Вук Стефановић Караџцих" у Левосоју у општини Бујановац, у којој је први пут изграђена фискулутрна сала.

Председника су испред школе дочекали велики број мештана, председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковиц и заменик председника општине Бујановац Стојанча Арсић.


фото Танјуг


Школу похађа 100 ученика, а до сада нису имали салу за физичко.

Пројекат изградње сале вредан је 385.000 евра. Сала има 800 квадратних метара, свлачионице, трибине.

Изградња је поцела 2017. године, а када ускоро стигне потребна опрема моћи ће да се користи.


фото Танјуг


Радове на изграђи сале финансирала је Влада Србије, преко Министарства просвете, а обезбедила је и 40 лопти и друге спортске реквизите.


фото Танјуг


Из Левосоја председник ће се упутити у Бујановац где ће разговарати са мештанина, док ће посету Пчињском округу, у склопу кампање "Будућност Србије", завршити обиласком фабрике "Јумко" у Врању.


фото Танјуг

16:51 - ВУЧИЋ: БУЈАНОВЦУ ЈЕ ПОТРЕБНА БАР ЈЕДНА ФАБРИКА

Нема живота без економије и најважније је да и овде у Бујановцу отворимо бар један фабрички погон како би људи могли "колико толико" да се запошљвају, рекао је у Бујановцу председник Србије лександар Вучић.


"Знам како су овде фабрике уништаване и знам ко их је уништавао, али наше је да то променимо. Привреда је овде још раније уништавана али треба да видимо шта можемо да проправимо, да доведемо инвеститоре овде", рекао је Вучић у разговору са мештанима.

Додао је да је за људе од пресудног интереса да могу да опстану и остану на овим просторима, а да, како каже, свака друга кућа не буде на продају.фото З.Јовановић


"Видите да људи одлазе трбухом за крухом у Словачку, Аустрију... Ми данас имамо више новца, можемо да помогнемо и није нам то проблем само да нађемо више програма", додао је Вучић.

Апеловао је да се помогне, да се подстакне приватни сектор, на све могуће начине - стартаповима, да држава даје 50 одсто кредита, а 50 одсто грантова, јер, како је навео, то су питања од виталног значај за опстанак земље, а окупљенима је рекао да се не либе да постављају питања која ће допринети унапређењу живота и опстанку људи.

"Спреман сам да вас чујем и да видимо шта можемо да направимо. Оно што сам видео и што ме подстиче на још већи рад и труд јесте страх људи због непостојања посла", закључио је он.

Грађани Бујановца, иначе, дочекали су Вучића у великом броју, готово да су затворили улицу у којој се налази кафе "Левко" у којем је разговор организован, и покушали су да се пробију до њега како би му изнели проблеме.


фото З.Јовановић


Између осталог, пожалили су се што није асфалтиран пут од села Љиљанце код Бујановца, до Богдановца, у дужини од 3 километра и тражили ау ако могу да добију тај пут.

Вучић је упитао директора "Путева Србије" колико то кошта и када је чуо да је то 40 милиона динара, обећао им је пут, најавио да ће већ за 10 дана да изађу машине и да ће добити асфалт.

17:49 - ПОМОЋИЋЕМО ГДЕ МОЖЕМО, СПРЕМИТЕ ПРОЈЕКТЕ

Данас смо у Бујановцу договорили - да буде урађен пут од села Љиљанце до Богдановца, у дужини од три километра, да решимо питање канализације за Раковац из кредита банке Савета Европе, да покушамо да решимо питање кланица и питање "Гумопластике", а да водимо рачуна да Срби не буду запостављени, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Он је после разговора са мештанима Бујановца рекао да Србе и Албанце муче исте бриге.

"Све сам вас разумео, има тема о којима не може сасвим отворено да се разговора. Покушаћемо да нађемо идеје, а ви се више обраћајте Координационом центру кад општина нешто неће да уради", рекао је он.

Како је рекао, много тога је у Србији обишао, али нигде није видео такву "потиштеност и страх људи због недостака посла пре свега" као у Бујановцу.

Он је грађанима са којима је разговарао поручио да се држе заједно, а онима који представљају наш народ на вишим инстанцама да разговарају са грађанима, да их слушају, истрпе њихов гнев и јед и да се боре за њихове интересе.

фото З.Јовановић

Наводећи да 70 одсто људи у Бујановцу и околини живи од сточарства, Вучић је рекао да ће држава наћи кланичара јер постоји обезбеђено тржиште, али да је потребно да се повећа производња грла.

"Увећајте за још три, десет пута, имамо тржиште за то, у Турској, у Кини... Али немамо ни близу онолико стоке колико нам треба за извоз", рекао је Вучић.

Говорећи о Бујановачкој бањи, Вучић је рекао да је она веома важна за цео тај крај и да је неопходно наћи инвеститора.

Казао је и да ће држава помоћи сеоски туризам у Бујановцу и околини, да ће решити питање инфраструктуре, комуналија, струје, трафо станице, али да неко мора да уложи и свој новац.

Председник је рекао и да ће држава покушати да нађе инвеститора за Гумопластику, предузеће које је затворено 1997. године.

"За свакога ко би уложио у Гумопластику спремни да дамо субвенције по радном месту, дајемо пореске олакшице, субвенције до 50 одсто инвестиције... Али морамо да нађемо некога ко ће да води посао, ко је заинтересован, ко има тржиште за те производе", рекао је Вучић.

Грађани са којима је Вучић разговарао навели су да албанске локалне власти више воде рачуна о "својим и албанским" него српским интересима.

фото З.Јовановић

Вучић је приметио да је око хиљаду људи остало испред кафића "Левко" у Бујановцу и поручио функционерима на локалу да морају да разговарају са људима, да их слушају и чују шта су њихови проблеми.

Он је, примера ради, навео да му је директор једне школе рекао да недостаје терен у Божељевцу, јер деца немају игралиште, а који вреди свега 20.000 евра, те констатовао да такве ствари увек могу да се реализују само треба рећи шта недостаје.

Треба видети и "отворити" Албанце за разговор, рекао је Вучић и додао да са њима треба заједнички радити.

17:56 - ВУЧИЋ: МОРАЋЕМО ДА ПОВЕЋАМО ПЛАТЕ ДОДАТНО

На констатацију да недостаје медицинског особља, Вучић је рекао да је велики број људи из региона, Румуније, Македоније, БиХ и других земаља отишао у Немачку великог инвестиционог циклуса у тој земљи.

"Мораћемо да повећавамо плате додатно", рекао је Вучић и навео да с друге сртане не може све држава да "усиса" и да би се запошљавањем само у јавном сектору уништило оно што је рађено у претходних пет година у циљу оздрављења економије.

Каже и да би приватни сектор требало да прати зараде у јавном сектору, односно да њихови запослени имају и веће плате.

Поновио је да је потребно да се повећа сточни фонд, како би се уложило у кланицу, а тржиште је обезбеђено.

Истакао је да се увек трудио да штити домаћу производњу, те је тако испричао да је "варао" Европску унију у вези са прелевманима."Пошто су приметили да их варамо са прелевманима, послали су писмо, а онда одговорим за три месеца да ћу да проверим о чему се ради, и тако годину и по, скоро две смо то држали, да бисмо заштитили домаћу производњу, зато је важно да производемо довољно меса, јер не можемо да забранимо увоз, пошто ће онда и они нама", рекао је Вучић.

Вучић је шефа Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа Зорана Станковића питао и како се Албанци у тим општинама односе према држави, на шта је Станковић рекао да они поштују законе Србије.

Истакао је и даје стопа криминала у тим општинама мања него у другим деловима Србије, да нема насиља на националној основи и да је у том погледу ситуација задовољавајућа.

"Постигли смо резултат, али може бити боље, надамо се да ће после ове посете и грађани бити задовољнији", рекао је Станковић.

18:00 - ВУЧИЋ У "ЈУМКУ": ПЛАТЕ ЗАПОСЛЕНИМА ВЕЋЕ 20 ОДСТО

Посету Пчињском округу председник Александар Вучић завршава вечерас обиласком фабрике "Јумко" у Врању, где је пренео радницима да је договор са директором да се запосленима увећају плате за 20 одсто.

У дворишту те фабрике дочекао га је велики број грађана који носе заставе фабирке и транспаренте на којима пише "Хвала председниче", "Ацо Србине", "Александар Вучић - будућност Србије".

Вучић је обишао погон и поразговарао са радницима, који су му скандирали "Вучићу Србине, Јумко је уз тебе".

Он им је поручио да је поносан на све што је урађено и да је уверен да ће Јумко имати бољу будућност и да ће се радити на томе да се створе услови да фабрика ради у три смене, како би било места за више радника и како би производња била већа.


фото Танјуг


"Срећан сам због вас и поносан на вас", рекао им је Вучић и додао да обећава да ће од државе имати још више помоћи...


"Ви гледаје да имате уговоре и са другима, јер то показује ваш квалитет", рекао им је Вучић.

Додао је да би желео да буде што више посла, како би и плате биле што веће.

Током обиласка погона, домаћини су му показали шему остварене реализације - од 500 милиона до три милијраде од 2014. до 2018. године.

"Погледајте, ја сам овде 2014. био када је све било празно", констатовао је председник.

Вучића су интерсовале и униформе које су наручили Немци, а посебно зашто они траже баш такве кошуље, различите од на пример оних које носе у нашој војсци.


фото Танјуг


Током обилска на поклон је добио кошуљу које је део асортимана те фабрике, а Вучић је шаљиво приметио да су "знали да је дебео па су зато дали кошуљу број 47".

Разговарао је у више наврата са радницама фабрике, пожелевши ме пре свега веће плате.


фото Танјуг

Захвалио им је што су га сачекале и поручио да је "договор 20 одсто веће плате, а ако наставе и ове године, као 2018. биће додатног повећања 2020. године.


На опаску једне од старијих запослених да су остале и "оне старе без програма ", Вучић је одговорио: "И ми стари ћемо имати програм".

Од запослених је на поклон добио кошуљу, произведену у њиховој фабрици.


фото Танјуг


"Јумко" АД Врање је у процесу реафирмације и позиционирања као водећа компанија текстилне индустрије Србије.

Овај текстилни гигант, који има заокружен технолошки процес производње, почев од текстилних сировина до готових одевних предмета, запошљава 1.877 радника.

Компанија има велики потенцијални ефекат на целу текстилну индустрију Србије, али и југоисточне Европе, посебно по ступању на снагу ЦЕФТА споразума, као велики снабдевач других произвођача предивом, тканином и концем.

Од потписивања Споразума о текстилу измеду Србије и ЕУ, који је ступио на снагу током 2005. године значајно је порастао и интерес страних компанија за сарадњу у области текстилне индустрије и извоз текстилних производа.


фото Танјуг


18:24 - ВУЧИЋ: АЛБАНЦИ И СРБИ МОРАЋЕ ДА ЖИВЕ У МИРУ У БУЈАНОВЦУ

Председник Србије Александар Вучић истакао је да ће Албанци и Срби у Бујановцу морати да живе у миру, и подвукао да ће тако и бити.

Вучић је, након обиласка фабрике Јумко у Врању, на питање албанске новинарке из Бујановца о односима Албанца и Срба у тој општини, рекао да ће, када аутопут и гасовод дођу до тог града то значајно допринети довођењу инвеститора, а тако користити и Србима и Албанцима.

Указао је да су људи сиромашни у том крају.

Он је похвалио албанску новинарку што одлично говори српски, рекавши да је то констатовао зато што је њега срамота што не зна ни речи албанског.


фото Танјуг


Пренео је да је у Бујановцу углавном разговарао са Србима, и додао да не жели да прича о односима са локалним валстима.

„Срби и Албанци морају да живе у миру у Бујановцу и тако ће и бити“, подвукао је он.

Вучић је истакао да је разговарано о Бујановачкој бањи, како да се помогне пољопривреди, пре свега сточарству.

18:33 - ВУЧИЋ: ДОК САМ ЈА ПРЕДСЕДНИК О ПОЛИТИЦИ ЗЕМЉЕ ОДЛУЧИВАЋЕ ГРАЂАНИ

Док сам ја председник Србије, политику земље ће водити грађани Србије преко својих изабраних представника, а не стране амбасаде, поручио је вечерас председник Србије Александар Вуцицћ.


На питање новинара како тумачи то што се, док он обилази Србију и тражи од људи да му кажу шта још може да се уради, за то време у Београду Сергеј Трифуновић и представници дела опозиције састају са представницима америчке амбасаде, он је одговорио:

"То ме не интересује. Видео сам у новинама. Док сам председник Србије поштоваћемо све амбасаде и амбасадоре, али политику Србије ће водити грађани Србије преко својих изабарних грађана. То је све што могу да кажем, а шта раде други - нека раде шта хоће. Немам проблем са тим", рекао је Вучић новинарима после посете фабрици "Јумко" чиме је завршио обилазак Пчињског округа.Он је подсетио да су некада поједини амбасадори добијали дневни ред седница владе пре него што су га знали и министри.

"Данас могу у Службеном гласнику да читају о одлукама владе, а дневни ред не добијају, а о одлукама председника да и не говорим", истакао је он и заскључио:

"Србија је слободна и незавнисна земља, а шта други раде, то је њихова ствар".

18:41 - ВУЧИЋ: НЕКАДА ПРАЗНА ХАЛА, ДАНАС ОВАЦИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, после обиласка фабрике Јумко у Врању, да је пре пет година ту била празна хала, а данас је препуна радника, укупно 1.500 људи.


"Још 700 људи ме је сачекало напољу. Поносам сам на то што раде, имају много посла, раде одлично за војску, полицију, за македонску полицију, Немце, Енглезе, и обећали смо повећање плата од 20 одсто ове године", рекао је Вучић.

фото Танјуг

Каже да верује да ће поруџбине бити још веће, те додао да ће видети да се помогне око социјалног програма додатно.

"Јумко је био мртав, Симпо пред гашењем, а данас запошљава 2.000 људи, и то у Врању, Сурдрулици, Куршумлији, а гледаћемо да то још проширимо", рекао је Вучић за ТВ Прва.

Довели смо, каже, Геокс, почели са становима, завршавамо позориште у Врању, данас смо две мале фабрике наших људи обишли, треба да доведемо гасовод, аутпут да завршавамо, гледаћемо да радимо још више...


фото Танјуг


Како је рекао, грађани то виде и нигде, приметио је, није доживео такве овације као испред Јумка.

"То показује да су људи задовољни када могу да раде. Био сам срећан, посетио сам и винарију Алексић, Трговиште...Полако ћемо ствари да поправљамо", рекао је Вучић.

На питање новинара на шта се јужњаци жале, каже да се не жале толико, а да су једино људи у Бујановцу бил потиштени због свега што им се дешавало у задњих 30 година.

фото Танјуг

Прешао је, каже, до сада 1.200 километара, узимајући у обзир и чињеницу да је кренуо из Београда.

18:42 - ВУЧИЋ: НОВА ЕНЕРГИЈА НА ЈУГУ СРБИЈЕ

Председник Александар Вучић изјавио је да је веома задовољан што је у два дана посете Пчињском округу могао да чује од грађана и добре и лоше ствари, и поручио да ће бити настављена улагања у југ Србије, како би људи у том делу земље живели боље.


Захвалио се грађанима југа Србије на помоћи, подршци и љубави и рекао да је држава поклонила пажњу том делу земље, који је он обишао више него сви председници и премијери од 1945. године.

"И планирам да наставим. Много енергије, труда и рада ћемо да још да уложимо како би људи на југу Србије живели боље", поручио је Вучић у изјави новинарима.

Мало је, каже, и уморан, али више задовољан, а стекао је, истиче, нову енергију "да радимо још снажније и да мотивишемо људе да остану овде".


фото Танјуг


Упитан о утисцима након два дана кампање, каже да је, пре свега захвалан на подршци на свим претходним изборима, уз обећање да ће држава учинити све што може да и даље помогне да се више улаже у овај крај, оценивши да ипак не мопже све да буде идеално, али да је схватио да људи то виде.

"Кад сам разговарао с власником винарије Алексић он је рекао да је задовољан што се држава више не задужује, што је курс стабилан, што му је тржиште све веће..." рекао је Вучић и додао да је поносан и задовољан након два дана у којима је обишао Пчињски округ.

Сумирајући посету Пчињском округу, Вучић је новинарима у фабрици "Јумко" у Врању пренео колико је захвалан радницима и тиме како су га дочекали и испред и у самој фабрици, на чему им је захвалан.Орекао да никада нико није доживео нешто слично, јер су

"А, 1. марта 2014. сам био овде, када је била празна хала и вође синдиката су ме сачекивале, говориил - дајте нам посао, можемо да радимо... ''Јумко'' је био пред коласом, деценијама се урушавало, а данас је препуна фабрика. Мале су плате, али биће 20 одсто веће ове године", рекао је Вучић.

Додао је да је у Врању посетио и Винарију Алексић, која одлично послује, као и две породичне компаније у Владичином Хану које добро раде.

Како је рекао, може још много да се уради за тај крај, што ће се и десити изградњом гасовода, што ће утицати и на Босилеград, Прешево, које овом приликом није успео да обиђе.


фото Танјуг


"То је велики помак напред, а то се већ види у Владичином Хану, на сваком кораку, у Сурдулици, види се и у Црној Трави", констатовао је он.

Председник је навео да му је значила и посета вртићу у Владичином Хану и Дому за старе у Сурдулици.

Указао је да ће се наставити са изградњом вртића, јер не сме да буде листа чекања у одбаништима, а најавио је и градњу трећег објекта Дома у Сурдулици.

"Пресрећан сам због броја људи на скупу у Врању синоћ. Они су се смрзавали и слушали. Ја сам једва говорио од хладноће, а они су стајали и слушали, нико није хтео да оде", констатовао је Вучић.

Посебно је захвалио новинарима који су га пратили у овој посети.


фото Танјуг