ПРЕДСЕДНИК Европске комисије Жан Клод Јункер обавестио је председника Србије Александра Вучића да, у оквиру предложених заштитних мера на увоз челика у ЕУ, уобичајени трговински токови Србије за три категорије производа не би били уопште или бар не значајно погођени.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УВОЗ ЧЕЛИКА: Србија пролази без квота

Ово је Јункеров одговор на писмо председника Вучића 10. јануара, у којем му је указао на могуће последице које би заштитне мере Европске уније на увоз појединих категорија челика проузроковале у Србији.

Јункер је у одговору рекао и да клаузула о ревизији, која је уведена, недвосмислено "укључује могућност прилагођавања заштитних мера уколико оне доведу до штетних ефеката, попут ризика по стабилност или развој економије приоритетних трговинских партнера".

И КЛАУЗУЛА СПАС - НАША је процена да у оквиру предложених заштитних мера на увоз челика уобичајени трговински токови Србије за три категорије производа не би били уопште или бар не значајно погођени. У сваком случају, клаузула о ревизији коју смо увели недвосмислено укључује могућност прилагођавања заштитних мера уколико оне доведу до штетних ефеката, као што је ризик по стабилност или развој економије приоритетних трговинских партнера - написао је Јункер у писму упућеном Вучићу.

Први човек ЕК наводи да се Европска комисија на основу Вучићевог захтева обавезала и да преиспита ситуацију најкасније до јула 2019. године, наводи се у саопштењу Канцеларије за сарадњу са медијима председника Србије.

- Током ове провере биће разматрани најновији подаци о увозу (укључујући ниво увоза за 2018. годину), што може створити могућност за промену референтног периода. Верујем да цените напоре које је Комисија уложила како би размотрила забринутост коју је Србије изразила - рекао је Јункер и додао да ће Комисија пажљиво пратити развој ситуације у оквиру установљених заштитних мера и предузети одговарајуће кораке у циљу прилагођавања мера, уколико то буде неопходно.

Како се наводи у писму, на Јункеров захтев чланови Комисије и њихове службе одржали су бројне састанке са премијерком Брнабић и њеним тимом током протеклих месеци и ти састанци су одржани како би у потпуности разумели забринутост Вучића, а у циљу проналажења одрживих решења и како би на њих одговорили.

Према Јункеровим речима, током тих састанака, представници Комисије су поставили правне оквире који се морају поштовати и објаснили зашто верују да предложене мере Европске уније неће имати значајан утицај на Србију.