КАНДИДАТ за председника Покрета слободних грађана, и један од заговорника протеста "Један од пет милиона" глумац Сергеј Трифуновић, поново је у жижи јавности због увреда - овог пута упућених новинарки "Српског телеграфа".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВУЛГАРАН ИСПАД: Сергеј Трифуновић увредио Мају Гојковић на "Твитеру"

Мизогине увреде Ивани Жигић, и коришћење простачког и сексистичког дискурса у јавном говору наишли су јуче на широку осуду - од поверенице за заштиту равноправности, преко УНС, до владајућег СНС. Трифуновић је, на молбу Жигићеве да коментарише своју свађу са списатељицом Биљаном Србљановић на друштвеним мрежама (такође пуну увреда и простаклука са обе стране), одговорио називајући новинарку олошем и ку**ом. Уследило је и "извињење" проституткама што их је ставио у исту реченицу са "олошем који ради за зидне новине". Написао је и да "оволику буку није дигла ни уредница Студија Б кад је била фукса". Сличне "обрачуне" Трифуновић је раније имао и са председницом Скупштине Мајом Гојковић, уредницом Студија Б Иваном Вучићевић, али и супругом Оливера Ивановића - Миленом Ивановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Рат "до истребљења" Биљане и Сергеја

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић осудила је данас, како је рекла, мизогине изјаве Трифуновића којима је новинарку "Српског телеграфа" увредио на непримерен, сексистички начин, при чему је у преписци обелоданио и њен број телефона, угрозивши јој приватност:

- Друштвени дискурс је у последње време обележен честим, увредљивим и сексистичким садржајима о женама, али и међусобним увредама и коришћењем непримерених речи и квалификација. Јавно изнете речи утичу на формирање ставова јавног мњења и културне обрасце, и неопходно је да постоји одговорност, као и свест о одговорности за јавно изнете речи. Овакав начин изражавања је недопуштен и законом забрањен.

Реаговало је и Удружење новинара Србије, које је позвало Трифуновића да се јавно извини. У УНС кажу да је такав начин јавне комуникације неприхватљив, нарочито када су у питању јавне личности које имају утицаја на креирање јавног мњења и које својим понашањем треба да дају пример.

Чланице председништва СНС оцениле су да је "промовисање насиља у друштву и над женама очигледно део политичког програма Савеза за Србију" и позвале цивилни сектор и све који се баве јавним послом да осуде "прогон свих који другачије мисле од стране челника СзС".

Маја Гојковић је казала да СзС показује да је промоција насиља њихова политика тиме што шаље поруке женама које другачије мисле да су ку**ве:

- Ово је само још један у низу напада на жене у нашој држави и сигурна сам да није последњи. Овде смо као представнице жена, као представнице 51 одсто популације, да кажемо стоп насиљу над женама.

Додала је да су напади и увреде на жене почели са нападом на премијерку Србије Ану Брнабић, када је Жељко Веселиновић из СзС позивао на њено силовање, а наставило се тако што је Трифуновић промовисао идеју да је председница Скупштине "фукса":

- Жртва њиховог насиља и вербалног и физичког је и супруга Оливера Ивановића, која није желела да им се придружи на једном протесту, као и новинарке Пинка, Студија Б.

Функционерка СНС и министарка правде Нела Кубуровић истакла је да готово сваког дана имамо пример како ће "силеџијски савез да се понаша према женама".

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић казала је да "пристојна комуникација у политичком животу треба да почне од странака и да они који претендују на то да уђу у политику не смеју да шире мржњу у јавном говору":

- То се нарочито односи на обраћање женама, које не смеју да буду изложене увредама и нападима, ни у институцијама, ни на улици, ни на друштвеним мрежама - рекла је Михајловићева.

ПС: БЕДНО ПОРЕЂЕЊЕ СА ХИТЛЕРОМ

ПОКРЕТ социјалиста саопштио је јуче да су "мржња и насиље које свакодневно демонстрирају Ђилас, Јеремић, Обрадовић и њихове присталице ескалирали и да се у кампањи и нападима на Александра Вучића не преза ни од најбеднијих увреда на његов рачун и рачун његове породице":

- Ђилас и његове присталице не могу никако да пронађу ниједан контра аргумент за политику и рад Вучића, али зато могу да га несметано, без икакве казне и осуде, назову Адолфом Хитлером. Замислите какав бедник морате да будете да човека, коме је цела породица побијена од усташке руке, назовете Хитлером.

ПОБЕДИЋЕ ИХ ПРИСТОЈНА СРБИЈА УБЕДЉИВИЈЕ НЕГО ИКАДА

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић рекао је данас да они који вређају жене "изгледа мисле да је све дозвољено против политичких противника":

- Пристојна Србија то неће и борићемо се против тога и победићемо убедљиво, убедљивије него икада.

Говорећи о испаду Драгана Ђиласа на последњем протесту у Београду, Вучић је казао да Ђилас није научио на одговорност, а да исто то мисли и за Сергеја Трифуновића који га је упоредио са Адолфом Хитлером.

- Замислите како би требало да ја реагујем на тврдњу да сам Хитлер или Пиноче. Замислите, човек који је убио 70 милиона људи, а ја сам ваљда тај.

Вучић је упитао своје политичке противнике да ли желе да цела Србија буде таква - "да сви новинари буду, ако су даме - курве, а ако су мушкарци - хитлеровци или пси који лају":

- Шта је смисао? Ако вам приђе неко на улици, а може дете да вам буде, и пита што сте учествовали у приватизацији, а ви му псујете мајку, па онда још додате мајку педерску. Где то све води?

Вучић је коментарисао и расправу на друштвеним мрежама о томе да ли би током протеста требало јајима гађати зграду РТС:

- О чему је та расправа? О апсолутном лудилу? Уместо да буде расправа можемо ли да инвестирамо у потрошњу, плате, пензије или у инфраструктурне радове.