БЕОГРАД - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да би волео да амерички амбасадор на Косову Филип Коснет очита буквицу политичарима у Приштини због увођења такси на производе из Србије и Босне и Херцеговине, али да сумња да ће се то десити.

Како је раније најављено, Коснет ће се у уторак састати са премијером Косова Рамушом Харадинајем и председником косовског парламента Кадријем Весељијем. "Волео бих да им очита буквицу зато што су то заслужили, али сумњам да ће се то десити", рекао је Ђурић за телевизију Прва.

Упитан како коментарише то што је председник тзв. Косова Хашим Тачи недавно навео да се не слаже са одлуком о увођењу такси, Ђурић је одговорио да би "био наиван да поверује да се он аутентично противи томе".

"Сви министри из његове партије су гласали за такву одлуку, можда јесмо глупи, али нисмо толико. Прво да видимо дела, а када видимо дела, разговараћемо на одговарајући начин", рекао је Ђурић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тахири: Таксе неће бити укинуте ни сутра ни прекосутра

Медији о састанку Коснета с приштинским политичарима пишу да би он могао да резултира укидањем такси, јер је управо он пре недељу дана доставио документ америчког Савета за националну безбедност и Стејт департмента, којим се захтева да Приштина одмах укине таксе или ће САД увести санкције Косову.

БИЛО БИ ДОБРО ДА ИМАМО ИЗБОРЕ ЗБОГ ОПОЗИЦИОНОГ ЛУДИЛА

Функционер Српске напредне странке (СНС) Марко Ђурић изјавио је да би за све било добро да буде ванредних парламентарних избора, јер "политичко деловање опозиције улази у нову фазу лудила".

Ђурић је за телевизију Прва казао да је као члан СНС тренутно ближи идеји да треба да буде избора, али да ће коначан став донети председник странке Александар Вучић, Председништво и Главни одбор напредњака.

"Било би добро за нас да имамо изборе, јер политичко деловање опозиције улази у нову фазу лудила. Њихов политички програм обележава насиље, (Драган) Ђилас вређа, прети и псује припаднике једног омладинског савеза", рекао је Ђурић и додао да је понашање опозиције "срозало квалитет политичког деловања".

Поводом твита у којем је глумац Сергеј Трифуновић написао: "Хахаха генијално. Председник Адолф Хитлер, одржаће у Давосу предавање на тему: 'Трпељивост према мањинама'", Ђурић је казао да то што је Трифуновић председника Србије Александра Вучића назвао Хитлером "срамна увреда" не само за председника, већ и за све грађане Србије.

"Ја не знам да ли се они сви дрогирају", рекао је Ђурић и додао да им се програм састоји од тога што се једни залажу да се телевизија гађа јајима, други да се не гађа, а да им је свима заједничко да неће изборе.

Упитан шта ће бити ако опозиција буде бојкотовала изборе, Ђурић је рекао да ће се о томе причати када дође време, али да ће се напредњаци борити против насиља и шовинизма и да никоме неће дозволити да згази постигнуте резултате.