МОЈ пријатељ Александар показао је карактер на спољном и на унутрашњем плану - једна је од порука из здравице председника Руске Федерације Владимира Путина коју је он изговорио на свечаном ручку у Палати Србија приликом посете Београду.

Прочитајте још - ВУЧИЋ ЗАДОВОЉАН ПОСЕТОМ ПУТИНА: Хвала грађанима, показали озбиљност и пристојну Србију

МОЈ пријатељ Александар показао је карактер на спољном и на унутрашњем плану - једна је од порука из здравице председника Руске Федерације Владимира Путина коју је он изговорио на свечаном ручку у Палати "Србија", обраћајући се свом српском колеги.

Ово је у петак пред новинарима открио Александар Вучић, сумирајући резултате посете лидера из Кремља, одлучно одбацујући спекулације које су се након повратка Путина у Москву појавиле у Приштини.

- Кадри Весељи каже да је Путин мени рекао да ће Русија признати независно Косово. Ја то од Путина нисам чуо. Напротив, мени је рекао све супротно од тога - истакао је Вучић у обраћању јавности, додавши да на Балкану сви знају боље од њега самог шта му је Путин рекао, па и Весељи, који је, иначе, председник Скупштине у Приштини.

СТИЖУ МАКРОН, ЂИНПИНГ... ПРЕДСЕДНИК је најавио да ће у априлу бити гост Кине на форуму "Појас и пут" и да се нада да ће до краја године кинески председник Си Ћинпинг доћи у Београд. Пре тога, како је рекао, у нашу земљу долази шеф француске државе Емануел Макрон, а можда и још неки високи и важни гости који заслужују велико поштовање Србије, и да може бити и неких "изненађења".

Вучић је навео и да током разговора са руским председником није било приче о форматима у којима може да се води дијалог са Приштином и указао да иначе не воли техничке расправе које су изван његовог домена, наводећи да он не може да одређује политику Русије или САД, а да још мање то могу лидери Албанаца са Косова.

Председник је још једном апеловао на партнере из Европске уније да снажније утичу на Приштину како би се укинуле таксе уведене на српску робу јер, како је рекао, сматра да је важно да се разговори наставе:

- Молио бих да њихови захтеви буду јаснији и одређенији. Ово је важно пре свега због Срба на Космету, али и због нас. Ако не укину таксе, јасно је да не желе разговор и да не желе никакав компромис и да је њихова политика - политика уцена и да Србија не добије ништа. Онда немамо сметње да идемо на изборе. Важно је да од Европљана и Албанаца чујемо хоће ли те таксе бити укинуте или да пружим шансу идеји Харадинаја да ме скине са власти, а што једино може да се ради на изборима.

Иако је поновио да није оптимистичан у погледу шанси да се договор са Приштином постигне, председник је рекао да се води идејом да Срби и Албанци треба да покушају да дођу до договора и да верује да би такав споразум сви у свету требало да подрже.

Сумирајући резултате посете руског председника, Вучић је навео да је веома задовољан конкретним разговорима који су се водили у четвртак, а од постигнутих споразума између две земље као стратешке издвојио је оне који се тичу гаса, улагања у железничку инфраструктуру и из области војнотехничке сарадње.

НЕСАНИЦА ЂИЛАСА И ШОЛАКА

ПРЕДСЕДНИК Вучић је захвалио грађанима Србије који су показали гостољубље и на улицама поздравили руског председника. Нагласио је да људи нису дошли због њега, већ због Путина, и да су показали достојанство јер их је било више од 100.000, а није се поломио ниједан прозор, нити је било инцидената:

- Ђилас и Шолак ноћас нису спавали. Кажу да је била несташица "бенседина" у апотекама. Они не могу ни уз све злоупотребе својих медија и лажи да доведу ни 5.000 људи - рекао је председник.

Вучић је појаснио да протокол председника Путина никада не дозвољава да се он обраћа било где и да га је замолио да окупљеним људима испред Храма Светог Саве каже макар две речи или да им махне јер су због њега дошли.