Председник Србије Александар Вучић је изјавио да је веома задовољан посетом председника Русије Владимира Путина, као и дочеком, озбиљношћу и пристојношћу грађана који су га дочекали испред Храма Светог Саве и истакао да смо показали како пристојна Србија може да функционише.

Вучић је рекао да је, према подацима полиције, Путина у Београду дочекало више од 100.000 људи и захвалио грађанима што су показали изванредно гостољубље, озбиљност, пристојност и одговорност.

Нагласио је да није дошло ни до једног инцидента и да нико није био повређен ни на који начин.

"Хвала Србији што је показала да може веома озбиљно и одговорно да се понаша", поручио је Вучић

.Прочитајте још - ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ: Председник Руске Федерације Владимир Путин

"Хвала људима, који су показали како пристојна Србја може да функционише", нагласио је Вучић и истакао да, иако је био тако велики скуп, ниједан прозор није поломљен, што је готово немогуће када је реч о тако великом броју људи.

Вучић наводи да, док су се поједини утркивали увредама да нешто омаловаже и говоре о њему, може само да им каже да није он био тема.

"Ја не бих могао ни двоструко мање људи да привучем, шта год да сам говорио, не би толико људи дошло, ни половина не би дошла због мене. Неки ни 20. део тога не би могли да привуку, а говоре о не знам чему".

Вучић истиче да су грађани дошли да виде Путина и да је то био њихов однос према председнику Русије. Председник Србије је рекао да је само у томе могао да помогне логистички, али не да би то искористио политички и хвалио се толиким бројем људи.

Вучић је захвалио и онима који нису били на скупу испред храма Светог Саве, што су пратили Путинову посету.

фото Н.Фифић


ВУЧИЋ: СРБИ И АЛБАНЦИ МОРАЈУ ДА СЕ ДОГОВОРЕ

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је веома битно да имамо осовину мира север - југ, односно да Срби и Албанци морају да се договоре због будућности.

Вучић је, на питање новинара аустријске државне телевизије ОРФ да ли ће Русија, као су што многе земље ЕУ, међу којима и Аустрија, најавиле да ће подржати свако решење до којег дођу Београд И Приштина, нагласио да је и јуче председник Русије Владимир Путин поновио недвосмислени став о Косову.

„Исти тај став слушам у последњих пет година од Русије. Оно што је важно јесте то што сам све време говорио и понављам да радимо на договору не због Русије и Аустрије, нити због Америке, већ због себе. Срби и Албанци морају да се договоре због будућности“, казао је он.

Указао је да постоје приче да је Вучић изјдањик, упитавши ста је то издао, и да не знају да му одговоре на то.

„Осим што сам поправио позицију Срба на Косову и Србије. Ви добро знате колико је другачија позиција Србије у међународној заједници“, казао је он.

Вучић је нагласио да је оно што Срби не желе често да разумеју колико је важан договор са Албанцима.

„Нама је важно да имамо осовину мира север и југ. Морамо да почнемо да третирамо и разумемо да Албанци имају свој интерес. Не можемо да се правимо да не постоје, да ће да нестану, да ћемо их отерати или склонити преко Проклетија“, истакао је он.

Вучић је рекао да се плаши, ако људи то неће да разумеју, да можемо врло лако да склизнемо у несрећу и катастрофу великих размера.

„Могао бих оштрије да говорим о Албанцима који су неодговорнији. Не раде ништа друго него што се додворавају свом народу. Када причају о компромисима, увек ''прошире'' своју територију. Шта можете да урадите на то, него само да се насмејете“, додао је он.


фото Н.Фифић


ВУЧИЋ: ЂИЛАС И ШОЛАК НОЋАС НИСУ СПАВАЛИ...


Ђилас и Шолак ноћас нису спавали, приметио је председник Александар Вучић у одговор на питање новинара како се осећао јуче пред Храмом и великим бројем људи свестан да Путин неће да им се обрати.

"Разумем чињеницу да Ђилас и Шолак не могу да поднесу да неко може да доведе стотину хиљада људи и више", рекао је Вучић у одговор на питање новинара Н1 телевизије.

Толики број људи "довео је", приметио је, Путин, којег су желели да поздраве, а не он.

"А Ђилас и Шолак не могу ни 5.000, ни уз све злоупотребе својих медија, лажи. Да покраду Србију, да је опљачкају, да узму 500 милиона евра за четири године - то могу, за то су експерти, али да нешто позитивно учине за своју земљу, то нити су могли, нити могу", додао је Вучић.

На инсистирање новинара да ли је очекивао да Путин говори испред Храма и да ли је молио патријарха да приволи руског председника да се ипак обрати грађанима Србије испред врачарског Храма, Вучић је одговорио питањем:

"На ком месту у свету у било којој посети сте видели да се председник Путин обратио, било кад у свом животу?", рекао је и додао:

"Ја сам рекао - ако могу да вас замолим, знам да је мимо протокола, мимо свега, још у Палати Србија сам му рекао, појавите се, махните им, реците им две речи, шта год, само нешто им реците. И човек је то учинио и мени и тим људима и ништа више од тога".

Протокол руског председника је, каже, веома строг и они никад нису пристали да говори било где, јер он то не ради.

И Путин је то, додао је, недвосмислено рекао још током конференције за новинаре у Палати Србије, а био је, истиче Вучић, одушевљен и срећан због подршке српског народа.

Додао је да за то што није планирао да се обрати Путин има и додатни разлог - он воли да подели емоције, али уз преводиоца је то тешко.

Како каже, јасно му је да у Ђиласовој и Шолаковој машти ни тај орден који је добио није орден, већ фалсификат, лажни орден.

"Он је то у ствари наменио Шолаку и Ђиласу па ће им дати следећи пут, а Тадићу није могао у оно време па ће следећи пут кад дође у посету. Тужне су ми те њихове речи. Ђилас и Шолак ноћас нису спавали", рекао је Вучић и закључио да је, на жалост, сваки успех Србије - њихов неуспех.


фото Н.Фифић


На питање новинара Пинк тв како коментарише такве и сличне коментаре опозиције, укључујући то да је он организовао контрамитинг, те да ли је тачно да Путин, како кажу, није подржао поделу Косова, Вучић је рекао да су неки људи увек спремни своје интересе да претпоставе интресима наше земље.

"Када је реч о опозицији, цела Србија је задовољна због великог јучерашњег дана и не бих да кварим рапосложење и то коментаришем", истакао је Вучић.

Истиче да су јуче све њихове лажи пале у воду и да су јуче људи све разумели.

"Можете да замислите да су толики људи дошли због њих како би они говорили да је то њихов успех. А ја им отворено кажем да то није мој успех, јер ја толико људи не могу да доведем. То је неки други човек привукао те људе".

Вучић каже да је ваљда у томе разлика између озбиљних људи и оних којима је највећи успех да вас назову издајником, битангом, мајмуном и другим у последња четири дана.

"Рачунамо да је довољно да чујете шта је Путин рекао приликом доделе ордена. Послушајте и његову здравицу и којој је рекао - 'Мој пријатељ Вучић показао је карактер и на међународном плану и у спољној политици, показао је прави карактер и на унутрашњем плану'", навео је Вучић.

Додао је да је ваљда Путин помешао његово име са именом Ђиласа, Јеремића и другима из опозиције.

фото Н.Фифић


ОДБРАМБЕНА МОЋ СРБИЈЕ БИЋЕ ДОДАТНО УВЕЋАНА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће одбрамбена моћ Србије до половине 2020. године бити додатно увећана.

Он је рекао да је током званичне посете руског председника Владимира Путина било речи и о војно техничкој сарадњи, а да је претходно већ наручена набавка различитих система.

Ове године треба да стигне седам нових хеликопртера "Ми 35", који су, како је рекао, најбољи борбени хеликоптери, као и три "Ми 17" транспортна хеликоптера.

Прочитајте још - Председник о састанку "у четири ока": Са Путином сам размотрио готово све теме

Вучић је додао да ће са девет хеликоптера које смо купили из ЕУ, Србија само ове године добити више хеликоптера него што их је укупно имала за претходне три деценије.

Говорећи о модернизацији 14 "Мигова 29", рекао је да су то ловци који штите небо и да је од кључног значаја ко ће кога пре да види, тако да је уложено посебно у радарске системе.

Све ово, како је истакао, говори и о стању нашег буџета и јавних финасија, као и успесима наше привреде.


фото Н.Фифић

МОЛИМ ПРИШТИНУ ДА УКИНЕ ТАКСЕ, А ЕУ ДА ЈАСНИЈЕ УТИЧЕ НА ЊИХ

Молим Приштину да укине таксе, није ми тешко да то кажем, а ЕУ да јасније утиче на Приштину и укаже на неопходност дијалога, рекао је у Београду председник Србије Александар Вучић.

"Моја молба и апел партнерима у ЕУ је да још снажније утичу на Приштину да укине таксе, јер сматрам да је важно да наставимо разговоре о односима Срба и Албанца у будућности. Молим их да ти њихови захтеви, не бих рекао притисци, буду јаснији и одређенији, јер је веома важно да разговарамо и то не само због Срба на КиМ, већ и због нас", рекао је Вучић на конференцији за новинаре организованој после посете председника Русије Србији.

ЗАХВАЛНОСТ ПУТИНУ НА ПОСЕТИ И ПОШТОВАЊУ Председник Србије Александар Вучић изразио је захвалност руском председнику Владимиру Путину на посети Србији и потписаним споразумима. "Изражавам заахвалност Путину на посети Србији, посвећеном времену и поштовању које је показао нашој земљи, као и на конкретним споразумима које смо потписали", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у председништву. Вучић је казао да је важно да истакне значај потписаних споразума.

Како каже, на жалост чули смо речи албанских званичника, Хоџаја и Харадинаја, који кажу да је основни циљ такси нанети штету Србији, економску и политичку.

"Неки од њих мисле да је време и да ће ме склонити на улици у Београду, у то нисам улазио, али мислим да није озбиљан приступ оних који мисле да су државници или део неке државе а да нанесу штету грађанима које представљају", рекао је Вучић.

Прочитајте још - КАМЕН У МОЗАИК БРАТСКИХ ВЕЗА: Симболичан гест Вучића и Путина у Храму Светог Саве (ФОТО / ВИДЕО)

Кад нема дијалога, увек постоји опасност од много тежих и лошијих решења у будућности, упозорио је он.

Вучић каже и да, за разлику од других који очекују показивање мишића са наше стране, да то не треба да радимо, већ да показујемо разум и разговарамо и трагамо за решењем.

"Без тог решења, имаћемо проблеме и ми и Албанци", упозрава Вучић.

Он наводи да Србији сада иде економски добро, али је, истиче, без стабилности и стварних и дугорочних решења питање је колико ће тај економски раст бити одржив.


ДА УКИНУ ТАКСЕ ИЛИ ИДЕМО НА ИЗБОРЕ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће Приштина укинути наметнуте таксе, јер би то било разумно, паметно и отворило би врата разговорима, а ако неће - можемо на изборе, како би се отворила могућност да га Харадинај "скине с власти", чиме је претио, а што је једино могуће на изборима.

Уколико Приштина не укине таксе, онда је јасно да не желе разговор, не желе договоре, не желе, рекао је, да праве компромисе, већ желе политику уцене.

"Ако је тако, нема сметњи да идемо на изборе, зато је важно да знамо желе ли или не желе да укину таксе", рекао је Вучић на прес конференцији.

Вредно је, додао је, пружити шансу Рамушу Харадинају да га "скине" с власти, а то је могуће једино на изборима.

"Мислим да је важно да водимо рачуна о државним интересима и зато хоћемо да чујемо одговор Приштине и Европске уније хоће ли те таксе бити укинуте", рекао је Вучић.

Додао је да је боље да не говори о томе какво је право стање ствари у јавном мњењу по питању рејтинга странака: "Плашим се да би се многи разочарали", приметио је.


фото Н.Фифић