ИЗЈАВЕ званичника из Приштине све више наговештавају могућност да таксе на српску робу, које су наметнули у новембру, буду укинуте упркос томе што су раније тврдили да то неће учинити док Србија не призна Косово.

Прочитајте још: Састали се Хан и Харадинај, ни речи о таксама

Заменик председника владе тзв. Косова Енвер Хоџај рекао је да циљ увођења такса на српску робу није био да се изнуди признавање косовске независности од Београда, већ да се Србија на тај начин економски оштети.

Овом изјавом Хоџај је "спустио лопту" у односу на раније изјаве Рамуша Харадинаја да неће повући таксе док Београд не потпише признавање. Све то дешава се након оштрог захтева америчког Стејт департмента да Приштина одмах повуче спорни намет и одлуке САД да не издају визу Харадинају.

Прочитајте још: ХОЏАЈ О ТАКСАМА: Циљ нам је био да се Србија економски оштети; Интереси Косова су исти као и амерички

- Ми нисмо имали логику - увешћемо таксу, и тако добити признање од Србије - рекао је Хоџај негирајући све што је Харадинај раније говорио. - То није реално. Да је то лако, урадили бисмо то још 2008. године. У време када је такса била уведена, то је била исправна одлука, и то је дефинитвно повредило Србију. Оно што увек треба да имамо у виду, јесте то да такса или било која друга одлука, не треба да буде таква да повређује наше односе са САД или ЕУ.

Хашим Тачи

Хоџај је рекао да су интереси Косова исти као амерички и да Приштина не може да има велике геополитичке интересе, ако нема подршку Вашингтона. Само дан раније, веома сличну изјаву дао је и други приштински вицепремијер Беџет Пацоли, који је истакао да "Косово не може да одбије захтев САД".

Приштинску политичку сцену у јеку првог политичког сукоба са Вашингтоном у четвртак је тресло и питање - где је Хашим Тачи. Тамошњи медији пренели су да тзв. председник Косова није у Приштини и да нико не зна где је. Међутим, нешто касније Тачи се огласио и поручио да је жив, здрав и да је на одмору.

Фото ЕПА Енвер Хоџај

КОСОВСКИ ПЕЧАТИ У ДРАЧУ

КОСОВСКА царина представила је у четвртак три нова печата које ће користити у албанској луци Драч. Печати ће бити коришћени на тамошњем граничном прелазу за бродове, контејнере и трајекте.

Током прошлог викенда у албанској луци Драч отворена је испостава косовске царине.