Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да Србија има јединствен потенцијал да постане одличан хаб за руске високотехнолошке компаније.

"Захваљујући нашим изванредним кадровским потенцијалима и бесцаринском извозу, како у Руску Федерацију тако и у земље Европске уније, ми имамо јединствен потенцијал да постанемо одличан хаб за руске високотехнолошке компаније", поручила је Брнабићева на првом дигиталном дијалогу Србије и Русије, који је организован у склопу посете руског председника Владимира Путина Београду.

Сарадња српских и руских високотехнолошких компанија је, напомиње, од изузетне важности за Србију, а посебно је значајно, како каже, што су неке од најиновативнијих руских компанија, као што су на пример "Росатом" или "Касперскy" још раније показале интересовање за пословање у Србији.

"Тако да немам сумње да ће данашња посета донети још много сличних резултата", поручила је Брнабић.

Она је позвала представнике најбољих високо-технолошких компанија Русије да размисле о томе да своје канцеларије и пре свега развојне центре отворе управо у Србији, дајући гаранцију да ће им Влада Србије увек бити поуздан и искрен партнер и увек ту да их подржи у свим њиховим иницијативама.

"Србија види четврту индустријску револуцију као огромну шансу за бржи и одрживији развој, при чему велику пажњу придаје креативности и иновативности, као најважнијим одликама четврте индустријске револуције", поручила је Брнабић.

Премијерка је изразила задовољство што ће током посете руског председника Србији бити потписано чак шест споразума у области иновација и дигиталне економије.

"Хвала вам што сте се одазвали позиву да први пут између Русије и Србије успоставимо дијалог о сарадњи у области дигитализације, иновација и савремених технологија, који ће, верујем, постати редован формат сарадње наших привреда", изјавила је Брнабићева.


фото Танјуг

Истакла је да Србија улаже у три велике области како би као друштво, привреда и држава била успешна у дигиталној ери.

На првом месту је, према њеним речима, образовање, као кључ за одрживи развој и основа да домаћи стручњаци имају исте услове и шансе за развој као и било где у свету.

На другом месту је подстицајно пословно окружење, а на трећем дигиталне јавне услуге, пошто је "електронска управа кључ за транспарентну и ефикасну Владу, и најбољи механизам у борби пртив корупције".

Подсетила је да су од 1. јануара ове године уведени веома значајни порески подстицаји за подршку свим компанијама које доприносе развоју економије знања. Најавила је и да ће унаредном периоду бити реформисан сет закона везаних за електронску трговину, усвојен закон који ће омогућити регистрацију инвестиционих, тј. Вентуре Цапитал фондова, и да ће бити измењен Закон о јавним набавкама како би државне и јавне институције могле да купују иновативна решења и тиме подржавају иновативне домаће компаније.

"Либерализоваћемо и услове за издавање виза и запошљавање страних стручњака, како бисмо обезбедили несметани долазак стручњака из целог света, и наставићемо да подржавамо економију знања на сваки могући начин", изјавила је Брнабић.

На отварању Првог дигиталног дијалога Србије и Русије говорили су и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, специјални саветник председника Русије за дигитализацију Дмитриј Песков и председник ПКС Марко Чадеж.


фото Танјуг


ДАЧИЋ: НЕДОВОЉНО КОРИСТИМО СПОРАЗУМ О СЛОБОДНОЈ ТРГОВИНИ


Посета председника Русије Владимира Путина Србији потврдиће наше добре односе и међусобно поверење, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић, и додао да Србија, без обзира на добре политичке односе, не користи довољно Споразум о слободној трговини који има са Русијом.

Дачић је за Пинк тв рекао да Србија жели да развија сарадњу са Русијом, не само на политичком плану, већ и на економском, културном, просветном, научном. . .

"Економска сарадња мора да буде на вишем нивоу. Многе земље све би дале да имају овакав спроазум са Русијом", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Путинова посета представља светски догађај, не само по процени наших стручњака, већ и по оцени угледних светских листова, међу којима је Фајненшел тајмс, који овај догађај сврстава међу четири најзначајнија у свету овог месеца.

"На западу годинама постоји страх, који је родио идеју да где год долази Путин постоје неке теорије завере. Србија је радосна што долази наш пријатељ, а исто тако бисмо били радосни, ако би у Србију дошао амерички председник или британска премијерка", рекао је Дачић.

Он је подвукао да је циљ Србије да са свима развија добре политичке односе и да је Русија наш стратешки партнер, те поновио да ће приликом Путинове посете бити потписан 21 споразум, али и да ће на маргинама бити још догађаја који ће додатно оснажити српско-руски однос.

"Наравно, међу њима је уручивање ордена Александара Невског који је председник Путин доделио председнику Вучићу, што је још једна потврда важности коју Русија придаје Србији, али и потврда међусобног поверења два председника", рекао је Дачић и додао да Србија са Русијом нема отворених питања.

фото Д.Миловановић


Дачић је синоћ дочекао руског колегу Сергеја Лаврова, са којим је, каже, разговарао о многим темама и од којег је добио похвалу како је Србија успела да убеди земља да повуку признање Косова.

Каже да је Русија од почетка укључена у дијалог између Београда и Приштине, и да се интересује у решавање косовског питања, као и да неће допустити да се неко други укључи, а да Русију "држи по страни".

"Нема бојазни да ће се неко други укључити у дијалог између Београда и Приштине, а да Русија то неће. Русија је на нашој страни и у том смислу се заиста морамо захвалити Русији зато сто смо имали њихову подршку у Савету безбедности УН", подвукао је Дачић.

Дачић каже да поједине опозиционе странке не подносе то сто Србија има подршку Русије и што председника Србије подржава Путин.

Додаје да ће Путина испред Храма Светог Саве дочекати велики број грађана и да то показује какав однос Србија има према Русији.

"Ми никада нисмо имали било какве примедбе Русије на наш европски пут. Наш избор је логичан да будемо чланови ЕУ, ако ЕУ опстане", нагласио је он.

Приштинска власт, додаје Дачић, увођем таксе од 100 одсто на српске производе, нашла се у пат позицији и сада, како каже, "тону све више у живо блато".

"Зато не треба говорити у категоријама ми смо победили. Да ли ће доћи до решења, не знамо. Битно је да се дијалог настави. То зна и Путин и Американци", закључио је он.

СЕЛАКОВИЋ : ИСКРЕН И ОТВОРЕН ОДНОС ВУЧИЋА И ПУТИНА

Посета руског председника Владимира Путина за Србију је веома важан догађај, најважнији у овом периоду, рекао је генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, истичући да председници Путин и Александар Вучић имају отворен и искрен однос који може да даје само добре резултате.


"У Србију долази председник земље која јасан принципијелан став у односу на Србију кроз стратешког партнерство које има са њом претаче у велико пријатељство. Оличење тог пријатељства и руске помоћи, наклоности према Србији, принципијелног става у њеном држању према нама јесте Владимир Путин", рекао је Селаковић за РТС.

То је, како је додао, разлог зашто не само врх државе већ и сви грђани Србије са радошћу дочекују овај дан и високог госта.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗАНИМЉИВИ ДЕТАЉИ ПОСЕТЕ ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ: Путина чека шарпланинац, фонтана у бојама тробојке (ВИДЕО)

Дочек руском председнику биће најсвечанији, онако како Путин заслужује и како Србија негује пријатељство са онима који су били наши не само партнери већ и пријатељи у временима која су за нас била изузетна тешка и онима за којима градимо пријатљество и партнерство и у будућности као што је то са Русијом, рекао је Селаковић.

Он је оценио да је значајан тренутак одржавања посете.

"Увек је важно кад високи светски лидери долазе у Србију. Ово за нас јесте важан тренутак нарочито што је Вучић својом политиком успео да једно питање које су велики склонили са дневног реда да врати у жижу наше политичке стварности и у складу са својим животним мотом и начином обављања озбиљног посла државника да се бави решавањем проблема а не да га гура под тепих", рекао је Селаковић.

Став РФ, Путина нарочито у међународним форумима, јесте један од озбиљњих ослонаца српске спољне политике између осталог и у решавању питања Косова.

Он је рекао да је Путин увек имао веома јасан став о Косову као и да између двојице председника постоји отворен, искрен партнерски и пријатељски, братски однос који напослетку може да даје само добре резултате.

Како каже, Путин и Вучић имају отворен и искрен однос који може да даје само добре резултате.

Веома је добро када председник Србије има некога са ким може да се саветује и то значи да тај неко има тежину, искуство, одговорност и моћ, указао је Селаковић.

Говорећи о интервјуу који председник Путин дао за српске медије уочи посете Београду, Селаковић је рекао да су Руси били изненађени реакцијом ЕУ на последњи низ догадаја на Космету, почев до такси па до трансформациеј КБС.

Када је реч о споразумима који ће данас бити потписани, Селаковић каже да је пакет импозантан и вредан пажње и да ће нешто од тога кренути да се реализује веома брзо.

фото Ж.Кнежевић


Споразуми се тичу енергетике, гаске и железницке инфраструктуре, образовања, технолоије...

Два председника обићи ће и Храм Светог Саве, а Селаковић каже да је Путинова помоћ у почетку израде мозаика у Храму велика и да, када је последњи пут био у Храму, на зидовима није била ниједна коцкица мозаика.

Прочитајте још - ПОСЕТА ПУТИНА БЕОГРАДУ: Главни град у српско-руским заставама

"Он је покренуо тај низ да урадимо мозаик у куполи", рекао је Селаковић, додајући да је председник Вучић посвећеношћуу омогућио наставак радова и да су због тога два председника симболично везана за Храм.

Њих ће угостити патријарх Иринеј, а Селаковић се нада да ће у догледно време доћи дан када ће Храм засијати у пуном сјају и када ће два председника присуствовати освецењу.

Поводом посете председника Путина бице организован и свечани ручак којем ће присуствовати признате личности у Русији као што су Емир Кустурица и Милош Биковић. Ту ће бити и претходни председник Томислав Николић, Ивана Жигон, Николај Мухин...

Селаковић напомиње да је реч о људима који су својим понашањем јачали везе између Србије и Русије.


ПОПОВИЋ: ТРЕЋИНА СПОРАЗУМА ИЗ ОБЛАСТИ ИНОВАЦИЈА

Трећина споразума који ће данас бити потписани са руском страном односи се на иновације и дигитализацију, каже министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Он је, гостујући на ТВ Пинк, рекао да су Руси схватили да је будућност у дигитализацији државе и индустрије.

"Будућност света је у дигитализацији, јер она појефтињује живот за људе. Дигитализација ће укидати нека радна места, али ће се отварати нова", рекао је Поповић и додао да са техничких факултета у Србији излазе најбољи инжењеру.

Прочитајте још - Поповић и Чепурин: Важно развијати економску сарадњу Србије и Русије

Као важне споразуме који ће данас бити потписани навео је споразуме о кориштењу атомске енергије, један за кориштење нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе и отварање заједницког Центра за нуклеурну науку, технологије и иновације, са руском државном корпорацијом "Росатом".

фото Танјуг


"Ова посета руског председника Владимира Путина може да буде подстрек да још више извозимо у Русију и Евроазију, јер то је тржиште од 200 милиона људи", закључио је министар.

ЧАДЕЖ: ПОСТОЈИ ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА САРАДЊУ СРБИЈЕ И РУСИЈЕ У ОБЛАСТИ ИНОВАТИВНИХ ТЕХНОЛОГИЈА

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да постоји потенцијал за јачу сарадњу у иновативној технологији између Србије и Русије, као и да очекује да ће на данашњем првом дигиталном дијалогу Србије и Русије бити потписани конкретни договори.

Чадеж је казао да ће водеће ИТ компаније из Русије имати своје представнике у Београду из области роботике и вештачке интелигенције.

фото Танјуг


"Већ сада, неке руске ИТ компаније које послују у Србији, запошљавају више од 1.500 људи", рекао је Чадеж.

Прочитајте још - Привредна комора Србије покреће први пословни ИТ инкубатор - Ист Хаб

Он је додао да су политички и економски аспект сарадње две земље важни, као и да су иновативне технологије економија будућности.

"Ми смо већ у 2018. години у извозу прешли око милијарду евра, али смо на нивоу који је далеко испод потенцијала који имамо, јер руско тржиште је велико и захтевно", рекао је Чадеж и додао да Србија више извози него што увози из Русије.