Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг пзвао је председника Србије Александра Вучића да учествује на Другом Форуму за међународну сарадњу "Појас и пут", који ће бити одржан у Пекингу од 25. до 27. априла ове године.

Си је у позиву истакао да Србија заузима значајно место и игра активну улогу у сарадњи кроз Форум "Појас и пут".

Такође је поручио да, како је навео, обухватно стратешко партнерство Кина-Србија расте потпомогнуто снажним замајцем, дајући бројне значајне резултате у различитим областима наше сарадње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Si pozvao Vučića na "letnji Davos" u Kini

"Ви лично сте допутовали у Кину за први Форум Појас и пут. Поздрављам вашу посвећеност унапређењу наших билатералних веза и Иницијативе Појас и пут, и унапред се радујем сусрету са Вама у Пекингу, у априлу, како бисмо разговарали о начинима како да још брже доведемо до спреге Иницијативе Појас и пут са стратегијом реиндустријализације Србије и како бисмо радили на даљем унапређењу нашег обухватног стратешког партнерства и тиме остварили још већу добробит за наша два народа. Молим Вас, примите изразе мог највишег уважавања.", навео је председник Си у позиву председнику Вучићу, саопштила је Прес служба Председника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Điping na potpisivanju koncesija

Истовремено, председник Кине је подсетио да је иницијативу "Појас пут" покренуо 2013. године и да се односи на међународну економску сарадњу.

"Настављајући у духу древног Пута свиле, а у складу са принципима опсежних консултација, заједничких залагања и добробити, Иницијатива Појас и пут има за циљ да прошири политичко, инфраструктурно, трговинско, финансијско повезивање и повезивање људи, да продуби практичну сарадњу у различитим областима и промовише отворени, међусобно повезани, инклузивни и заједнички развој свих земаља", навео је председник Кине.

Подсећа и да је током протеклих пет и више година, захваљујући здруженим напорима различитих страна, сарадња кроз Иницијативу Појас и пут је помогла да се изгради шири међународни консензус и обезбеди "рано убирање плодова".

"Иницијатива Појас и пут је створила нови простор за економски развој појединачаних земаља и света у целини, и дала нов замајац међународној економској сарадњи", навео је.

После првог Форума Појас и пут, успешно одржаног у Пекингу 2017. године, истиче Си. учесници су заједнички израдили мапу за сарадњу кроз Иницијативу Појас и пут, постигли позитиван консензус и довели до низа резултата.

Користећи такав напредак као основу, други Форум Појас и пут фокусираће се, каже, не тему "Сарадња Појас и пут: Обликовање светлије заједничке будућности."

Разговараће се, додао је председник Си, о координацији развојне политике, инфраструктурном повезивању, одрживом развоју и другим темама од заједничког интереса.

" У време када се светска економија и даље суочава са многим неизвесностима и факторима дестабилизације, унапред се радујем сарадњи са Вама како бисмо од другог Форума Појас и пут направили скуп који продубљује партнерства, шири консензус за сарадњу и који посредује новим, позитивним напрецима у сарадњи кроз Иницијативу Појас и пут", навео је председник Си.

Уверен је, каже, да ће усаглашеним залагањима свих страна, сарадња кроз Иницијативу Појас и пут још више допринети процвату глобалног раста и унапређењу међународне економске сарадње.