Стопостотно увећане таксе на производе из Србије и БиХ могле би бити укинуте за неколико дана, пише приштински Зери онлајн, позивајући се на своје изворе, који тврде да је влада Рамуша Хараднаја покренула "тактичко" повлачење.

Према истом извору из владајуће коалиције, Харадинај је међународним партнерима рекао да, ако они могу да гарантују да ће Србија признати косовску независност, он може одмах да повуче одлуку о таксама.

То исто је Харадинај рекао и јуче на конференцији за новинаре, када је потврдио да је добио упозорење САД због такси и потврдио да неће ићи ни ове године на Молитвени доруча, јер му је одбијен захтев за добијање америчке визе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Haradinaj: Ako se Srbija ne promeni, takse će ostati zauvek

Зери наводи да је након упозорења САД, Харадинај "почео да се повлачи".

Истовремено, приштински аналитичари упозоравау да би институционални лидери требало да буду опрезни у реторици, након што је Америка послала захтев за укидање наметнутих такси Србији и БиХ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  PACKA ZBOG MERA PRIŠTINE: SAD uskratile vizu Haradinaju

Према њима, најмоћнија држава на свету неће одустати и подржати Косово, али недавни догађаји, како кажу, погоршавају односе са највећим савезником у земљи, пише лист Зери.

Попут Европске уније (ЕУ) и Сједињених Држава (САД) у посљедњих неколико дана затражиле су од косовских институција да што је пре могуће уклоне 100 одсто увћане таксе на пољопривредне производе из Србије.

Портал констатује да влада у вези са укидањем такси и враћањем њиховог нивоа на старо још није донела никакву одлуку, а Харадинај је јуче новинарима река да, ако Србија не призна косовску независност, та мера ће остати на снази 2022.

С обзиром на то да су увећане таксе већ утицале на то да Харадинај не добије визу за Америку, познаваоци прилика, наводи Зери, процењују да таква кретања могу озбиљно да наруше односе Приштине са САД.