ПРЕДСЕДНИК Владе у Тирани Еди Рама поново је говорио о уједињењу његове земље са Косовом, али је овога пута изнео и конкретан след потеза које он види као претходницу том чину. Коначни споразум између Косова и Србије, како он види ствари, водиће ка признавању Косова и његовом коначном одвајању од историје са Србијом, а "путем споразума Косово - Србија, који би гарантовале САД и ЕУ, Албанија би се придружила Косову".

Приштина и Тирана већ четири године одржавају заједничке седнице двеју влада, а на једној од њих договорено је отварање граница. Са тим циљем, у уторак је у присуству заменика премијера Косова Фатмира Љимаја у Драчу отворена "канцеларија Царине Косова", што је Рама оценио као први корак ка царинској унији Косова и Албаније, поручивши да "од данас Косово има своју луку". Он је рекао и да је "'велика Албанија' измишљотина непријатеља" и да постоји "једна албанска нација".

ПРИЗНАВАЊЕ ЈЕ "ПЕСМА" О томе због чега ЕУ ћути на нешто што се тако очигледно одвија безмало у њеном дворишту, Божиновић нам каже да иступи албанских званичника представљају индиректан притисак на Србију да призна Косово, што је за Брисел пожељно: - Београду се заправо поручује: једина опција пред вама је да признате Косово, и то је "песма за вас", јер видите шта све још може да вас сачека за неколико година.

У својој новогодишњој поруци, подсетимо, овај албански званичник поручио је да је брисање међа са Косовом само почетак и да је у плану исти поступак када су у питању Црна Гора, Македонија и Грчка.

Поводом Рамине најновије "стратегије" коју је у понедељак изнео, а која се наслања на споразум Београд - Приштина, шеф дипломатије Ивица Дачић каже, за "Новости", да је Рама већ увелико загазио у пројекат "велике Албаније" и да му сада треба "само" да се Србија добровољно, кроз споразум, сагласи са ампутацијом Косова.

- То најбоље говори о томе у какву су авантуру Албанци спремни да гурну цео Балкан, уз срамотно ћутање и Брисела и моћних држава Запада. Нека они сањају своје снове, а Србија ће наставити да се дипломатским средствима и конструктивним приступом бори за компромис са Приштином, без обзира на то што се то засад чини као узалудан посао - каже Дачић.

И министар одбране Александар Вулин каже, за "Новости", да ће се чекати реакција великих сила:

- Ако осуда изостане, онда је порука јасна и ми ћемо још снажније радити на решавању српског националног питања, све што је допуштено Албанцима неће моћи да се забрани Србима. Србија ће бринути о својој стабилности и свом народу. И први пут, бринуће само о својој стабилности и свом народу.

Вулин указује да на Балкану ништа није без узрока и последице и да свака акција изазива реакцију:

Прочитајте још - Рама: Охрабрујемо споразум, он води уједињењу Албаније и Косова

- Рама говори о уједињењу са Шиптарима, али мисли на све Албанце на Балкану, а не живе сви у Србији. Више од Рамине идеје о "великој Албанији" ме занима како ће реаговати Црна Гора и Македонија, јер је јасно да су они на путу "велике Албаније" и уједињења свих Албанаца.

Према мишљењу некадашњег амбасадора у Берлину и при ОЕБС-у Милована Божиновића, низ Раминих изјава у којима помиње припајање Косова и Албаније одраз је атмосфере у којој поједине западне земље дају подршку политичком руководству Косова и Албаније:

- Није ово несташлук који се омакне амбициозном политичару, већ део ширег плана. Смисао је да се у јавности укорени представа да ће се то уједињење догодити. Они антиципирају пожељан развој догађаја и чекају да се аминује. Другачије би било да им неко из ЕУ оштро приговори, али то се не дешава. Због тога је порука Албанаца - намигнули су нам "јаки" да можемо да излазимо са оваквим порукама.