НАЈАВЉЕНО отварање границе Албаније према "Косову", које са собом носи опасност од коначне реализације пројекта тзв. велике Албаније, а што би значило и кидање делова околних држава, по природи ствари требало би да забрине и Скопље, али код македонског премијера Зорана Заева ова најава није наишла на негативан ехо.

Напротив, Заев је коментаришући изјаву албанског премијера Едија Раме, да осим границе са Косовом жели да отвори и међе са Македонијом, Црном Гором и Грчком, рекао да би он учинио исто, јер би то, како је оценио, донело корист региону. У Раминим речима Заев препознаје економске бенефите и убрзање протока робе и људи. На питање Заеву зашто није поменуо и отварање границе са Србијом и Бугарском, он је одговорио да "пратећи пример ЕУ, као земље кандидати за учлањење, треба да креирамо услове за институционалну повезаност и међусобно поверење", као и да "крећући се у смеру ка евроинтеграцијским процесима, очекујемо да неће постојати границе између земаља региона".

Историчар Немања Старовић каже, за "Новости", да изјава македонског премијера Зорана Заева нимало не изненађује, имајући у виду то да је његова коалиција управо и формирана на бази тзв. Тиранске платформе, која у себи садржи великоалбанске претензије.

- Са друге стране, кад се рушење царинских баријера на Балкану правда европским принципима слободног протока људи и робе, до изражаја долази страшно лицемерје оних који у исто време подржавају дизање непробојног бедема за српске производе на административној линији са КиМ, претећи притом Србима са обе стране Дрине да ни не помишљају о било каквој релаксацији граничног режима између Србије и Републике Српске - каже Старовић.

Прочитајте још - Рама са Тачијем: Нека ово буде година свих Албанаца

Министар трговине Расим Љајић оценио да је реч о политичкој активности која покушава да се представи као економска, не би ли се заобишле политичке реакције. Према мишљењу Љајића, Рама изјавама о отварању граница, пре свега, шаље поруку ЕУ да ће се, ако се не убрза процес придруживања Албаније, окренути алтернативи, а то је окупљање свих Албанаца под један државно-правни и политички кров.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да су Београд и Приштина све даље од постизања компромиса пре свега због такса уведених на српску робу, због формирања војске Косова, али и најаве брисања граница између "Косова" и Албаније.

Рама и Тачи Instagram

ЖЕЛЕ ГОДИНУ "СВИХ АЛБАНАЦА"

АЛБАНСКИ премијер Еди Рама и председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи састали су се у Тирани, што је њихов први састанак од почетка године:

- Нека ово буде година Албаније, Косова и свих Албанаца, написао је Рама, уз фотографију објављену на "Инстаграму".