ОДЛУКОМ да до марта потпуно избришу међусобне границе, Приштина и Тирана направиле су још један опасан корак ка стварању "велике Албаније", али то није ни "жацнуло" Европску унију, одакле нема никакве, чак ни млаке реакције на албанске аспирације које могу да уздрмају цео регион.

У Бриселу се нису упалили аларми ни после упозорења председника Александра Вучића да је план Приштине да целу међународну заједницу доведе до свршеног чина: да најпре уклоне границе између Косова и Албаније, а затим и укину бесмислене таксе на српску робу и онда кажу да су спремни да преговарају, али са другачије позиције.

Синхронизована акција председника привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја и албанског премијера Едија Раме спроведена је уочи Нове године. Најпре је Харадинај објавио да "границе између Косова и Албаније више не постоје", а надовезао се Рама, који је у новогодишњој честитки поручио да ће убрзо бити "обрисане" и међе и са Македонијом, Црном Гором и Грчком. И све то оправдао - шенгенским принципима који већ постоје у ЕУ.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за "Новости", да овакво понашање захтева реакцију не само ЕУ, већ свих чланица Савета безбедности:

- Ово је грубо кршење Резолуције 1244, директно утирање пута за стварање "велике Албаније" и једнако је опасно као покушај једностраног стварања "војске Косова". Западне силе начелно то не прихватају, али у пракси и те како стоје иза албанског екстремизма. Од 1999, када је извршена агресија на Србију, па до данас, уз сву нашу причу о пријатељству са Западом, нигде нисмо одмакли. И даље се против нас врши мирнодопска агресија од стране Албанаца и њихових западних ментора.

Прочитајте још - Дрецун: Неповратно покренут процес стварања велике Албаније

Анђелковић сматра да Србија мора томе да се супротстави и да макар на северу успоставља што брже може своје институције и помаже српском народу да се организује за одбрану, како и ти делови не би сутра потпали под власт "велике Албаније".

Нове провокације Албанаца за бившег шефа дипломатије Живадина Јовановића доказ су да су Тирана и Приштина дали приоритет великоалбанском пројекту над чланством у ЕУ:

- Они су се очигледно потпуно окренули САД и Великој Британији, највећим промотерима њихове независности. Схватили су да је Унија у кризи којој се крај не назире.

ПРЕКИД ОДНОСА СА АЛБАНСКИМ ЛИДЕРИМА

БРИСАЊЕ граница између Косова и Албаније представља стварање "велике Албаније" и ЕУ на то може да има само један одговор, а то је прекид свих односа са Тираном и привременим институцијама у Приштини - поручио је председник ЈС Драган Марковић Палма. Он очекује да се што пре огласе Црна Гора, Грчка и Македонија, јер је "велика Албанија напад и на њих". Марковић је додао да Рама то ради јер је суочен са великим проблемима у својој држави, а Харадинај јер је будући клијент Специјалног суда за ратне злочине припадника ОВК.