БЕОГРАД - Председник Србије Александар Вучић рекао је да је ситуација на Косову и Метохији све тежа и апеловао на свет, пре свега западне силе, да разумеју да таксе које је увела Приштина погађају не само интересе Србије, већ српски народ.

„Проћи ће и празници и очигледно је да не намеравају да таксе укину, а свет планира да даље ћути и чека да се не знам шта догоди“, казао је Вучић новинарима додајући да ситуација постаје све тежа за српски народ на КиМ.

Он је истакао да ће држава Србија бити уз свој народ. „Молим свет, пре свега западне силе да добро разумеју да те таксе суштински погађају не само инересе Србије, већ српски народ на КиМ“, подвукао је Вучић.

Председник је српском народу поручио да има много важнијих проблема од пустих снова представника ранијег режима, лопова и сецикеса који желе само да се дочепају државне касе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Љајић: Без укидања такси, дијалог остаје замрзнут


ВУЧИЋ: СПРЕМАН САМ ДА РАЗГОВАРАМ СА ГРАЂАНИМА, АЛИ НЕ И СА ЛОПОВИМА


Председник Србије Александар Вучић је изјавио да је спреман да разговара са обичним грађанима који су незадовољни, али не и са онима који су опљачакли ову земљу и сада организују протесте. "Слушам шта људе мисле и желе и спреман сам на то да одговорим, али нећу да разговарам са лопужама који су крали, опљачкали земљу када су били на власти и украли 500 миона евра", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је спреман да разговара са ученицима протеста.

Истакао да је да је наша економија 10 пута боља сада него у њихово време и да зато могу једино да стварају атмосферу линча са циљем да дођу опет на власт да би опет могли да краду. Вучић је поручио да ће народ увек да слуша, али не оне који су крађама оштетили државу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић поручио опозицији: Никуда не идем одавде, само сањајте; Па, нисмо ми ваљда ишли и рушили рампе

Председник је истакао да управо због те пљачке немамо рампе на свим пружним прелазима, пошто су, уместо рампи, постављали оптичке каблове да би помагали Ђиласу и Шолаку. "Народ ћу увек да саслушам, али то не значи да ћу са свим да се сагласим", поручио је Вучић.

Навео је да су људи тако разумели да су тешке мере урађене не због бахатости и ароганције већ да би народ живео боље. "То показује и воља народа на изборима и ту сам више него задовољан, тако високим нивом подршке. Хвала грађанима", рекао је Вучић.ВУЧИЋ: НЕ МЕШАМО СЕ У УНУТРАШЊЕ СТВАРИ БиХ и РС

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је ноторна лаж да је Србија упутила полицију у Бањалуку поводом хапшења Давора Драгичевића, те истакао да Србија прати догађаје у Бањалуци, али да нема намеру да се меша у унутрашње ствари БиХ и РС.

„Нико то од нас није тражио, нити се ми мешамо у унутрашње послове других земаља или ентитета. Не мешамо се у послове БиХ, још мање у унутрашње ставри РС унутар БиХ“, поручио је Вучић у изјави новинарима, на питање о медијским наводима да су српски специјалци били у Бањалуци током протеста.

Пренео је да Србија прати догађаје у Бањалуци и да жели да се све заврши мирно, као и да верује да такву свест имају и надлежне институције у РС. „Све друго би било наше брутално мешање у ствари у које не смемо да се мешамо. Видели сте како се неки политицари овдавде брутално мешају. Упитао бих их: ''је л'' бисте волели да тако неко чини у нашој земљи? Хоћете да поставимо сутра гвоздену завесу на Дрини, као што је Милошевић Караџићу?'', рекао је он.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Давор Драгичевић пуштен на слободу

Ми да уводимо санкције и постављамо нове границе на Дрини тај филм нећете гледати, закључио је Вучић. Рекао је да безобразлук и безобзирност појединих политичара у нашој земљи, којима је, каже, једини смисао да краду паре, који измишљају и обмањују јавност где год стигну, не може да заустави.

„Лаж за лажи, седам пута да се обраћам, ни тада не бих стигао да одговорим на половину неистина. Ваљда је такво време“, приметио је Вучић.

Он је пренео да га је бивши председник Француске Никола Саркози недавно у Абу Дабију упитао како мисле да постоји било где у Европи и западном свету лидер, јер тај човек има само један профил, своје тело, глас и мозак, а многи, па и у Србији, каже Вучић, мисле да су паметнији и да све боље знају, па још уз то имају 20 до 30 профила лажних и стварних.

„Како мислите да добијете ту битку? Моје је да кажем грађанима да све што чују три или четири пута провере“, нагласио је Вучић додајући да се чуди како је некоме овако нешто могло да падне на памет.

На питање да се исто у Србији дешава као у Бањалуци што је јуче био случај да ли би полиција исто поступила, Вучић је рекао да би било нефер да одговра на тај начин.

"Гледао сам слике из Француске у време ових протеста и могу да мислим како би изгледало и сам не бих могао да поднесем да неко не почини насиље, а један је однос према онима који су чинили насиље а други према онима који нису", рекао је Вучић.

Како каже, тешко му је када види оне који нису починили насиље са толико крвавих глава и другим повредама.

"То је за меме незамисливо. Ми у Србији немамо рекације полиције ни на протесте, ни на било шта друго. Ужасно је тешко говорити о родитељима који су изгубили дете. Био бих веома пажљив и разговарао са њима, и трудим се да тако радим и овде око свега", навео је Вучић.

Тако ће држава, додао је, учинити све да се пронађу и налагодавци напада на новинаре у Србији и реше ти случајеви.

Вучић је говорећи о паљењу куће новинара у Врчину казао да је још раније рекао да је држава близу да похапси починиоце и да је то и урађено.

Он је поручио да је Србија правна држава и да тако и фуникционише свидело се то неком или не.

Нагласио је да је веома важно да се правни систем у Србији поштује, али да му смета лицемерје дела међународне заједнице, на пример, када то неко може да ради тамо где му се то свиђа, од Црне Горе до Македоније.

"Усталите своје принципе, код мене су сви принципи исти", поручио је Вучић.

Он је приметио да су поједини новинари себи дали за право да квалификују кривично дело и буду у улози и судије и тужиоца, што му као правнику веома смета.

Вучић је нагласио да је то посао надлежних државних органа и да он верује у самостално и независно судство и правосуђе, и поред тога што су Ђилас, Тадић и други поставили све актуелне судије, када су спровели неуспешну реформу правосуђа.

"Починици кривичног дела биће ухваћени, а надлежни органи треба да раде даље свој посао. Неки изгледа тугују што су починоци увхаћени и хтели би да нападају владу и мене", навео је Вучић.

ВУЧИЋ: КОМЕ СУ ОПАСНОСТ СА 13 ОДСТО ГЛАСОВА

Каква показна вежба, чиме "прете" они који су добили 13 одсто гласова или четири и по пута мање од мене, запитао је данас председник Србије Александар Вучић, коментаришући, на питање новинара, твит једног од лидера из Савеза за Србију да је оно што се дешава у Бањалуци "показна вежба Вучићу за Београд".

"Ти људи који о томе говоре, њих 20 лидера колико их има, имају 13 посто гласова и то сам их почастио мало, испод 13 одсто гласова имају", рекао је Вучић и одбацио било какве паралеле и "страховања" опозиционих политичара да ће бити ухапшени јер представљају некакву опасност по власт.

"Да буду хапшени зато што су они некоме опасност? Хајде, људи, немојте да маштате... Ви ћете да срушите неког ко има 4,5 пута висе него ви? Немојте да сањате, пробудите се мало из тих децјих снова", поручио је Вучић.

Он је додао да се у Србији хапси за извршење кривичних дела, те ако политичари из опозиције мисле да некога убијају, рањавају, краду, да врше разбојништва - тада ће бити ухапшени.

Политичари из Савеза за Србију окружили су се, каже, "својим друштвом у којем сви мисле исто и због тога постају све агресивнији", те навео да је у демократији познато да један човек има један глас и да исход избора не зависи од тога колико неко виче.

"Замислите, то је нека показна вежба за мене? Нису ме ни питали шта мислим, ни како мислим, али они то знају...Мученици не знају ни шта да казу. Видели сте им захтеве - дајте нам 5 минута у дневнику. Ко да ти да? Како да ти дам? Ко си ти? Кога ти предстваљаш? Где си ишао на изборе? Када добију прилику да се искажу, они побегну из емисије", рекао је Вучић алудирајући на Зорана Лутовца председника ДС који је синоћ напуштио студио РТС-а.

Он је рекао да држава веома уздржано реагује на њихове директне позиве на провођење државног удара, пуча..

"Када је Бошко Обрадовић позивао на хапсење председника, то је школски пример који учите у уводу у право на Правном факултету, када позивају на рушење на улицама...Како то мислиш да рушис на улицама, по ком то закону, по ком Уставу? А, као што видите, ми на то ћутимо", рекао је Вучић.

Он је поручио да ако неко нема подршку народа, не може да се дочепа власти само зато што је много гласан, и јер, како каже, има нечију спољну подршку, како се сами хвале.

"То се неће догодити овде. Њихови пусти снови да некога пореде са Милошевићем, недостају им приче из 95, 96, јер су тада били млади, па им недостаје то време. Ајде, живите у времену у којем жвите, зивите у реалности. Вратите се у живот и гледајте у будућност, или направите нешто што се зове политика, па онда са тим изађите на изборе и победите", поручио је Вучић.

ВУЧИЋ: СРБИЈА МОРА ДА ВРАЋА ДУГОВЕ ШТО ПРЕ

Председник Александар Вучић изјавио је данас, поводом написа у домаћим и страним медијима о могућој новој светској економској кризи, да је Србија мала да би могла да утиче на светске економске токове и да мора да се понаша одговорно и враћа своје дугове што пре.

"Ако се уђе у глобалну рецесију ми смо толико мали да можемо да утичемо. Једини мој савет премијерки Ани Брнабић и министру финансија Синиши Малом је био - враћајте дугове брзо, да бисмо имали што мање да враћамо у будућности и да бисмо одржали буџет здравим", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Како је рекао, држава прати реакције америчког ФЕД-а, као и ћутање Европске централне банке, збивања на светским берзама, а посебно у Јапану и Кини, због чињенице да њихове банке све теже одобравају зајмове, што би, упозорио је, могли да буду сигнали великог опреза због могућих недостајућих финансијских средстава.

Председник је приметио да је суштински разлог за могућу економску кризу, поред затегнутих политичких односа, у томе што свет никад није био задуженији - 227 трилиона долара.

"То никада није било, то су немогуће цифре. То свет не може да поднесе. Посебно што централне банке немају више резерве којима то могу да подмире", рекао је Вучић.

Због тога је за Србију важно да има стабилне финансије, подвукао је председник.

"Зато ћемо бити много боље припремљени него за 2008. годину. Ја не могу да лупам глупости, као што су они говорили, да је глобална рецесија велика санша за нашу земљу, Не могу да лажем народ, то може само неко ко је крајње неозбиљан и неодговоран, ко се бори за политичке поене", рекао је Вучић.

Указао је да је однос српске према америчкој привреди - 1:520, и да не можемо ми да се снађемо боље.

"Али, можемо те прве ударе да примимо много боље и да будемо неупоредиво отпорнији. Зато је важно да враћамо дугове, јер ће новац постати много скупљи", истакао је он.

Упитао је шта ће у том случају да раде земље чији су дугови 90, 100 или 130 одсто БДП-а и приметио да те земље неће моћи да позајмљују новац на светском тржишту као данас.

"То те државе води у канал... као у време Ђиласа, Јеремића, камате 7,35 одсто... Нема државе која то може да преживи", указао је.

Зато Србија враћа дугове, да бисмо имали свој новац, добру ликвидност, уз солвентност коју већ имамо, да можемо, и уколико бисмо улазили у било какве инвестиције, да имамо јефтин новац, а не најскупљи, закључио је Вучић.