ВАШИНГТОН - Амерички председник Доналд Трамп позвао је у писму председника тзв. Косова Хашима Тачија да искористи шансу и склопи трајни мировни споразум са Србијом у изненађујућој интервенцији у посусталим преговорима две стране, оцењује Политико и додаје, позивајући се на саветника за медије председника Србије, да је и Вучић добио слично писмо од Трампа.

Политико преноси текст Трамповог писма Тачију у којем позива лидере тзв. Косова да говоре јединственим гласом током мировних преговорак као и да се уздрже од акција које би отежале постизање споразума, и констатује да се те речи односе, по свему судећи, на косовску владу премијера Рамуша Харадинаја који је критиковао Тачијев приступ преговорима и заузео оштрији курс према Србији, уводећи таксе од 100 одсто на робу из централне Србије.

Политико наводи да су лидери Србије и Косова ангажовани у вишегодишњим преговорима уз подршку ЕУ како би постигли трајни мировни споразум, као и да се перспектива за договор, како се чини, појавила у августу када су се Тачи и Вучић појавили заједно на конференцији у Аустрији. Двојица званичника су тада изнела могућност промене граница што је наишло на снажно противљење на Косову и поделило западне силе, наводи Политико.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Трамп писао Тачију: Очекујем Вас и Вучића на прослави историјског споразума

Протеклих месеци односи две стране су се погоршали а косовске лидере је разљутила блокада Србије њиховом чланству у међународним организацијама као и настојање да наведу владе које су признале Косово да промене мишљење, преноси Политико и додаје да је, са друге стране, Србију наљутило увођење тарифа на њену робу као и недавни потези тзв. Косова да формира своју војску.