Тмурном суботњем дану у северној Косовској Митровици није допринела само киша, која је више од десет сати падала, већ вести које су дан раније стизале из Приштине. Усвајање сета закона којим је одобрено формирање тзв. војске Косова, унели су зебњу и немир међу Србима и листи проблема додали још један, готово нерешив.

Страховали су Срби од својих комшија и пре доношења ових закона, јер је свима јасно да је једини циљ свега што косовске власти раде управо то да их заплаше и приморају да напусте Косово и Метохију.

Питање које многе мучи, а на које немају прави одговор, јесте и то зашто се увек крши право и правда на штету Срба и зашто се само Србима забрањује да нормално живе на својим огњиштима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Парламент тзв. Косова усвојио Резолуцију о дијалогу са Београдом

- Насилно су покушавали више од 100 пута да пређу преко моста и уђу у северни део града, али им то нисмо дозволили. Нисмо поклекли ни када је 1999. године протерано више од 250.000 Срба, и када је 2004. године у мартовском погрому горео читав Космет. Бранили смо се и тада, а бранићемо се и сада ако буде потребно, јер ми бранимо само своје домове и право на живот. Храбре нас поруке нашег државног и војног врха да у томе нисмо сами и да ће нас заштитити уколико будемо нападнути - говори нам средовечни мушкарац из овог подељеног града.

Иако је субота пијачни дан у северној Косовској Митровици, када по правилу све врви од народа у близини моста, где се налазе зелена и бувља пијаца, данас је овај подељени град на Ибру деловао готово сабласно. Дуж шеталишне зоне био је тек покоји пролазник, а у близини моста припадници италијанских карабињера са северне стране, и војници аустријског Кфора са јужне стране.

Фото И. Радуловић


Против антисрпских и неразумних одлука Приштине грађани северног Космета протестују више од двадесет дана, а данас су своје незадовољство исказали спортисти и спортски радници из овог дела покрајине. Они су, тачно у подне, испред седишта Еулекса и Европске уније у северној Косовској Митровици, указали и на још једну забрану, којој су изложене све спортске екипе из централне Србије које долазе на KиМ. Наиме, косовске власти траже да екипе које долазе траже дозволу косовског министарства за спорт, па су због тога са административног прелаза Јариње враћени одбојкаши Лознице и кошаркаши Партизана.

У знак протеста због свега наведног фудбалери Трепче из Косовске Митровице и Мокре Горе из Зубиног Потока одиграли су пријатељску утакмицу "три на три" на улици.

Фото И. Радуловић


- Свој глас против неразумних мера косовских власти подиже 12 спортских савеза, на стотине селекција и на хиљаде спортиста. Неки у Приштини не желе, само зато што смо Срби, да нам дозволе да се дружимо, да се такмичимо у својим градовима. Пре 30 година су нас избацили из клубова, из фискултурних сала, спортских терена и стадиона, а овога пута изгледа желе да нас избаце са КиМ. То знамо и против тога ћемо се борити својим резултатима, не само као спортисти већ и као људи - рекао је директор Установе за спорт, омладину и специјализоване услуге Петар Трајковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КРИЗА НА КиМ: Спортисти: Победићемо у неравноправној игри; Одбојкашице из Лебана заустављене на прелазу (ФОТО)

ЗАУСТАВЉЕНЕ ОДБОЈКАШИЦЕ

КОСОВСКЕ власти нису дозволиле играчицама женског одбојкашког клуба Радан из Лебана да уђу на КиМ, како би у Лапљем Селу одиграле утакмицу са клубом Видовдан из Грачанице.

Секретар клуба из Грачанице Владан Трифић рекао је да су одбојкашице из Лебана кренуле преко административног пункта "Мутивода", и да су им косовски цариници и полицајци рекли да "имају наређење да им не дозволе улазак".