МИНИСТАР Косовских безбедносних снага у такозваној влади Косова Рустем Бериша у петак је добио нови ресор - одбране. Он је један од осам злочинаца терористичке ОВК, које је Виши суд у Нишу, на по 15 година затвора, осудио због тероризма и убиства српских војника на "Кошарама" 1998. године. У његовој биографији стоји да је био члан ОВК, као и да је учествовао у "Хрватском ослободилачком рату" 1991-1992.

Иначе, према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација, једина оружана сила која може бити присутна на територији јужне српске покрајине су снаге Кфора. Ни устав тзв. Косова не третира постојање војске лажне државе, већ само безбедоносних снага.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАТО крчи пут војсци Косова

Оглушујући се о међународни и унутрашњи документ у Приштини је у петак формирана професионална војска. Пуким усвајањем закона у парламенту, без промена Устава, за шта је потребна двотрећинска већина, која не постоји без гласова српских посланика, тзв. Косово добило је војску. Косовске безбедоносне снаге, чија је делатност била цивилна заштита, претворене су у оружане и појачане људством и наоружањем.

Развојни пут пресвлачења бораца ОВК из терористичке униформе у "чиста" одела почиње од косовског заштитног корпуса, који је настао пре десет година под вођством Агима Чекуа, а затим Сулејмана Сељимија. Против Чекуа, који је део приштинске владе, подигнута је оптужница због малверзација са пензијама ратних ветерана, а други је у затвору због ратног злочина.

У корпусу су се нашли сви припадници ОВК коју је 1994. основао Адем Јашари са циљем да се бори за независност Косова. Део ОВК био је и Хашим Тачи, којег су у рату звали Змија, а сада је председник лажне државе, као и премијер Рамуш Харадинај.