КОТРАЖА - МНОГО сам забринут због ситуације на Косову Метохији, и због свега што нам спремају и што нам део света намеће. То ми је ноћна мора, највећа мука са којом се будим. Када ово кажем, немојте да помислите ни да сам слаб, нити да смо слаби. Ја само не волим да изговарам тешке речи као што воле неки други. Изговоре такве речи, а онда брже-боље побегну и склоне своју децу до Лондона и Њујорка и њих нема нигде. Моја су деца у овој земљи - све троје, и планирам, и надам се да и они планирају, да тако и остане.


Овим речима се окупљеним грађанима у драгачевском селу Котража обратио председник Александар Вучић, коментаришући најновија дешавања у јужној српској покрајини.


- Не разумем зашто Албанци све ово раде, као што не могу да разумем да неко у свету може да подржи формирање такозване косовске војске, што је потпуно у супротности са свим међународним правним актима. Не разумем да то не виде, и да чују ратне бубњеве и таламбасе – казао је Вучић. - Ми морамо да останемо мирни, али исто тако никоме нећемо дозволити да понижава наш народ или да нападају и прогоне српски народ на Косову и Метохији. То говорим данас, уочи формирања те њихове војске. Али увек се трудим да и када о томе причам бирам речи и увек се трудим да покажемо своју пристојност, и жељу да пронађемо начин да проблеме решимо. Желим да сачувам мир због наше деце и њихове будућности.

Председник је додао да је протеклих година у Драгачево уложено 10 милиона евра, али је најавио и даља улагања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Отворена фабрика каблова за ауто-индустрију у Трстенику, Вучић обећао нова радна места

- Намера нам је да доведемо једног инвеститора у Гучу, и новог у Чачак, и у Ивањицу и Горњи Милановац. Ми не затварамо фабрике као они пре нас, већ отварамо. У Србији расту и пензије и плате, и повећаваће се из године у годину. Напомињем да је 2014. године јавни дуг био 79% БДП, додајући да ће почетком следеће године то бити 49%, и поносан сам на те резултате. Наша одлука је да српској деци не смемо оставити дугове које је неко други направио – казао је он пред окупљеним мештанима Драгачева, где ће се у недељу одржати ванредни локални избори.

Председник је додао да ће у немачким компанијама у Србији ускоро имати 60.000 запослених људи, те да је све те компаније неко морао да доведе и да запосли те људе.

- Коначно смо успели у нечему и коначно су ствари кренуле на боље. Очекујемо отварање немачког “Форверка” у Чачку, али ћемо довести и мањег инвеститора у Гучу. Ускоро и Италијани долазе у Чачак. Недостаје још један инвеститор у Горњем Милановцу и тада ћемо заокружити причу у Моравичком округу.


Вучић је рекао и да ће васпитачицама у предшколским установама догодине бити повећане плате, и то девет одсто, а не као што је првобитно планирано седам процената.Фото: В.Илић


ВУЧИЋ У ГУЧИ: ЈА ПОД ПРИТИСЦИМА НЕ ПОПУШТАМ, А УВЕК МОГУ ДА ВАМ ДАМ ИЗБОРЕ


Председник СНС Александар Вучић поручио је да опозиција последњих дана покушава нешто да уради на силу, да на силу само и могу да покушавају, али да он под притиком не попушта.

"Изборе можете да добијете. Увек. Кад год хоћете изборе - идемо на изборе, нека народ одлучи и нека каже", рекао је Вучић у Гучи, на трибини СНС пред локалне изборе у недељу.

Он је рекао да је на изборе увек спреман. Народ, каже, одлучује, а не сила.

"Ако одлучи другачије и хоће да врати на власт најгоре лопове, који су разорили фабрике, нека народ тако одлучи", поручио је и додао:

"А, то да ћете на силу да долазите на власт, тај филм нећете да гледате".

Поновио је да могу да врше притисак, да може да их се скупи и 100 милиона, али да он под притиском неће да попушта.

"Али, ћу вам дати изборе. Има ли шта демократскије?", упитао је он.

Како је приметио, говоре му да не слуша народ.

"Не, ја само народ и слушам", рекао је Вучић и додао да се народ слуша само на изборима, који су једино место и тренутак када се народ слуша.

"И нигде друго, јер посао после тога није да се додвораваш и подилазиш народу", рекао је Вучић.


фото Танјуг


Он је захвалио свима који су, како је рекао, разумели шта значи одговорна и озбиљна политика и који нису гласали и подржавали "шарене лаже" и приче "гласајте за нас, биће све у реду".

"А, када их питате која је њихова политика по питању Косова - не знамо, али смо против било чега. А, да ли бисте нешто да урадите око Косова - па, не бисмо. Је л' бисте да браните наш народ - па, не бисмо, а како да га бранимо из Њујорка или наша деца из Лондона... А, да ли ћемо да имамо мир - па, немој да имас мир, јер си онда издајник. Па за шта сте - па, не знамо, али смо против Вучића", рекао је он.

То није, како је рекао, никаква политика, већ политика проспасти и разарања Србије.

Они рачунају да имају 45 одсто и да могу да нас победе и зато је свако од вас важан.

"Ја се надам да можемо у финишу њих 20, 25 да победимо, јер су људи у Драгачеву озбиљни и одговорни", рекао је Вучић.

Они који мисле да ће лако да победе Србију грдно су се преварили, рекао је Вучић и ддоао да у последње време србија дипломатски побеђује,а наставиће то и даље.

"Ово им је моја порука да не помисле да ће у свим другим стварима лако Србију да побеђују и газе. Никоме нећемо дати образ Србије, никоме нећемо дати наш народ на Косову, ни било где да зиви".

Ако победе честитаћемо, али да пробамо да их победимо за будућност.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Председник Вучић најоштрије осудио напад на новинара Милана Јовановића

"Ја ћу да вам говорим о одговорности и озбиљности и да поверење не дате онима који вам причају бајке, већ оним који ће раде, да буду посвећени, којима су рад и резултати рада најважније а не лично богстство", рекао је он, додавши да од 2012. године његова шира породица нема увећање имовине ни за динар.


фото Танјуг


Како је додао, дичи се својим одговорним приступом, у ком није важно, а далеко од најважнијег колико ће он бити богат, већ да ли грађани Србије могу да буду богатији.

Додао је да је најтеже изговарати тешке речи на нечији рачун, водити кампању против неког, а не за нешто.

"Ја хоћу да водим кампању за нешто", рекао је он, рекавши да људи нису веровали у тешке реформе које су спроведене, и нису били задовољни.

"Кад сам најтеже одлуке доносио, а сам сам их доносио јер мало ко је у томе желео да учествује, знао сам да доносимо одговорне и озбиљне мере за будућност, у којима се ником не додоворавамо. Знао сам да ће да боле али да ће се после вратити на најбољи могући начин", поручио је он.

Подсетио је и да је у време његових претходника раст био минус 3,1, а да је данас незапосленост смањена на 11, 3 одсто , имамо суфицит у буџету...

"Људи ће рећи - нисам то осетио, али полако то осећају и пензионери. Упсели смо да осигурамо будућност наше деце", рекао је он.

Он је рекао да осуђује свако насиље јер, каже, ова држава мора да буде држава сигурних људи.

"У овој земљи жене нису фуксе, оне су мајке, жене, ћерке и нећу да дозволим тим битангама да вређају оно највредније у Србији".


фото Танјуг


Поручио је грађанима Драгачева да они одлучују о својој судбини и да ли желе да имају више фабрика, регулисану струју, воду...

Током излагања, неко је нешто добацио и покушао да се прогура до бине и да снима, у чему га је обезбеђење спречило, али је Вучић уочио шта се догађа и инсистирао да га пусте да снима.

Он је, међутим додао да сви који мисле да могу било шта да испровоцирају, грдно се варају.

"Наш мир не проистиче ни из чег другог до из нашег поштења, за разлику од оних који су много нервозни. Само би да неког туку, а посебно жене, јер оне не могу да им се супротставе. А кад им се неко приближи одмах почињу да кукају. То је само провокација и то су смишљали седам дана и ама баш ништа више", рекао је он.

Он је рекао и да неће да одговара на увреде и клевете које су проносили у Драгацеву, већ да на одговоран начин говори о будућности, плановима и шта мозе да се учини за читав Моравички округ.

Вучић је истакао да Драгачевци не воле преваранте и оне који им обећавају свашта.

Неки други, каже, очекују изборну победу у недељу, али је додао:

"Ако ви, Драгачевци, изађете, можемо да им се супротставимо".