Председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је да је борба тзв. Ослободилачке војске Косова била праведна, да је Косово било "жртва Србије" и да се догодило "етничко чишћење у мерама геноцида", али је позвао припаднике ОВК да се одазову позивима Специјалног суда.


Он је то написао на свом Фејсбуку, реагујући на вести да је неколико припадника такозване ОВК позвано да се јави Специјалистичким коморама.

"Наши борци слободе увек су били пример у региону, не бежеци од правде. И данас у новонасталој ситуацији, сваки бивши борац треба да сачува и негује вредности борца, и да се одазову позиву које им је послао Специјални суд. Косово верује у истину, правду и транспарентне процесе. Само тако можемо да градимо европско Косово, на његовом сигурном путу према НАТО-у и ЕУ", написао је Тачи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бивши командант тзв. ОВК бесан: Тачи је крив за оснивање Специјаног суда

Он је додао и да је Косово било "жртва Србије".

"На Косову се десило етничко чишћење у мерама геноцида. Наша борба је праведна и заснована на принципима слободе и правде. Правда треба да постоји за све, без обзира на етничку припадност”, написао је Тачи, пренео је РТК на српском језику.

Председник организације Ветерана бивше ОВК, Хусни Гуцати позвао је припаднике ОВК да се не одазивају позивима Специјалног тужилаштва и Специјалног суда, оценивши да се ради о "расистичком суду".