Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Трстенику да намера Приштине да формира војску није у складу ни са правом, нити са Резолуцијом 12 44 и додао да је дужност Кфора да ту војску распусти.

Прочитајте још:ДРАМА НА КОСМЕТУ: Велика колона возила Кфора ушла на север КиМ (ФОТО)

"КиМ је за нас велика мука, посебно због потеза Приштине и најаве формирања војске, што није засновано ни на праву ни на Резолуцији 1244. Обавеза Кфора је да распусти војску. Али, они то неће урадити, рећи ће да се све променило од када су прогласили независност", рекао је Вучић.

Додао је да нас то доводи у веома тешку ситуацију, али да свим мајкама поручује да ћемо чинити све што можемо да помогнемо народу на КиМ и да сачувамо мир.

"Све што можемо", поручио је он Трстеничанима окупљеним на отварању фабрике каблова за ауто-индустрију "Amphenol Automotive Technology".

Упутио је још једну поруку, како каже, - свету.

"Немојте да понижавате Србију и српски народ, јер то вам ни српски народ ни Србија неће дозволити", рекао је он.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас шефу Унмика Захиру Танину да ће Србија учинити све да сачува мир и стабилност, али да ће ситуација бити значјно погоршана кад Приштина сутра, противно међународном праву, донесе одлуку о формирању војске.

Шеф УНМИК је рекао да дели забринутост за ситуацију на КиМ.

Вучић је рекао да намера Приштине да формира војску тзв. Косова представља нову, провокативну и једнострану меру, после увођења такси на српску робу, и изазива велику забринутост Србије за за будућност Срба на КиМ.

Вучић и Танин, који је и специјални изасланик генералног секретара Уједињених нација на Косову и Метохији, размотрили су данас актуелну политичку и безбедносну ситуацију на КиМ.

Прочитајте још:ОПАСАН ПЛАН ЛОНДОНСКИХ АГЕНАТА: Британија прави своју Српску листу

Председник Србије је нагласио да је КФОР тај који, према одредбама Резолуције 1244, има мандат да разоружа нелегалне наоружане снаге косовских Албанаца.

Он је најавио консултације са пријатељима Србије у Савету безбедности УН о акцијама које бисмо могли да предузмемо као реакцију на формирање војске тзв. Косова.

Танин је нагласио да је писмом генералног секретара УН из априла 2014. године потврђено да “Резолуција 1244 остаје правни оквир међународног безбедносног присуства на КиМ”.

Танин је такође рекао да је то и став актуелног генералног секретара Гутереса: Резолуција 1244 остаје важећи оквир за међународно присуство на Косову и Метохији, као и да промене мандата КФОР нема без сагласности Савета безбедности УН.

Шеф УНМИК је нагласио да има уверавања од стране КФОР да ће наставити сарадњу са Мисијом УН у оквиру Резолуције 1244.

Он је подсетио и на своју изјаву да је увођење такси на робу из Централне Србије јасно кршење ЦЕФТА споразума и да та мера хитно мора да буде обустављена, наводи се у саопштењу Прес службе председника републике.

Председник Вучић је замолио шефа УНМИК Танина да искористи свој утицај и упозори Приштину да својим једностраним и провокативним мерама повећава напетост и угрожава мир и стабилност у региону.

Он је изразио забринутост због све већег броја инцидената и поновио да је Србија посвећена унапређењу регионалне сарадње, као и да није прекршила ниједну одредбу Бриселског споразума, Резолуције 1244 или Војно-техничког споразума, као ни ЦЕФТА.


НИ ХАРАДИНАЈ НИ СТРАНЦИ НЕ МОГУ ДА НАРЕЂУЈУ У СРБИЈИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом нових претњи које стижу од Рамуша Харадинаја, да Србија никоме неће да прети и да ће сталожено и мирно да реагује.

На Харадинајеве изјаве да таксе према Србији неће бити укинуте док Србија не призна независност и улазак КиМ у међународне инститиуције, Вучић истиче да само чека, како каже, да се "листа жеља" додатно продужи:

"Ја чекам да се та листа (захтева) настави. Мени је остало још пет дана на власти, како је то већ заповедио Харадинај. Па добро, гледаћемо како да му испуњавамо све то што је тражио. Шта да вам кажем на све то? У току је ''фонтана жеља'' а ја то никад нисам слушао", каже Вучић.

Он је истакао да у Србији Харадинај никоме не може да издаје наређења, ни он ни било ко други.

"Само грађани Србије преко свог руководства могу да управљају својом земљом. Неће управљати ни странци нити Харадинај као наш грађанин, нити многи други.


ВУЧИЋ: АКО СЕ НЕ СВИЂАМ НАРОДУ, НЕК НА ИЗБОРУ ИЗАБЕРУ НЕКОГ ДРУГОГ, АЛИ НЕ НА УЛИЦИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ако се не свиђа народу, онда нек на изборима изаберу неког друго, али не на улицама.

"Када народ на изборима каже да жели неког другог, изволите, па радите. А то да ја своју политику мењам под притиском нећу... Ако вам се не свиђам, избаретие неког другог, али на изборима", казао је Вучић у Трстенику након отварања новог погона фабрике.

Он је казао да опозиција на протесту неће видети ниједног јединог полицајца, али да се народ пита само на изборима и да не постоји други вид демократскго избора.

"Под притиском нећу ниједну одлуку да донесем. Народ врши притисак на изборима а не на улицама", казао је Вучић и додао да није његов посао да се додворава некоме.

ВУЧИЋ: СВЕ ШТО ПРИШТИНА РАДИ ЈЕ ПРОТИВПРАВНО И ИЛЕГАЛНО


Све што Приштина ради је илегално и противправно, рекао је председник Александар Вучић поводом изјаве британског амбасадора у Приштини о томе да Косово има право да формира војску.

"Све што Приштина ради, а очигледно је да ради уз подршку САД и Британије, је противправно и илегално и у сурпотности са чланом 9 тачком Б у којој се недвосмислено говори да је посао Кфора да разоружа све албанске оружане формације. Они немају право ни по једном међународном акту да формирају војску", рекао је председник Србије одговарајући на питања новинара у Трстенику.

"Из неправа не може да се створи право. Они су створили неправо и сада не могу да створе право. Ми смо у тешкој, веома тешкој ситуацији. Надам се да ће неко да разуме у међународној заједници колико је то за нас опасно", додао је.

"Ми ћемо се трудити да штитимо свој образ и нашу децу, и да не улазимо у сукобе", казао је председник Вучић

Најавио је да ће сутра или прекосутра више говорити о томе.

Да сачекамо, каже, да видимо шта ће Приштина да уради.

За нас је, ка


зао је, то свакако илегално, а о даљим корацима ћемо обавеставати јавност.


Очекује, истакао је, да је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић данас упозорио команданта Кфора на КиМ о кршењу међународног права и да је указао да демонстрација силе, било зарад извиђања или неког другог разлога, никаквог смисла нема, јер нису Срби ти који крше међународно право, већ Албанци.

Вучић је то рекао одговарајући на питање како коментарише покретање веће колоне возила Кфора данас, на северу, у чијем се саставу налазе и возила која носе и опрему за блокаде и прављење баријера.

Изразио је и наду да, како је рекао, неки други имају довољно разума и довољно памети да не помисле да је некакво решење као што је оружје паметно, добро и да ће некоме донети донети предност.

ВУЧИЋ: ДОСТА СУ СРБИ РАТОВАЛИ

Председник СНС Александар Вучић поручио је данас грађанима у месту Котража у општини Лучани, где се у недељу одржавају избори, да га веома брине ситуација на КИМ и све "што нам спремају", али да Србија мора да ради на очувању мира, због своје деце и њихове будућности.

"Видим проблем у томе што нам Албанци и део међународне заједнице намећу на Косову и Метохији, са тим лежем, са тим се будим...Знам колико смо се борили за мир и стабилност", рекао је он.

Како је приметио, неко је почео да се понаша ирационално баш онда када су ствари кренуле на боље, када смо почели да доводимо, на пример, немачке компаније у којима ће сада радити 60.000 грађана.

Додао је да не може да разуме како неко у међуанродној зједници може да подржава формирање војске.

"Нису нам потребни ратни бубњеви, али никоме нећемо дати да понижава српски народ, нити да га угрожава и то им говорим уочи тог њиховог формирања војске. Све желимо на миран начин да решимо, доста су Срби ратовали. Хоћу да видим више деце, више оних који желе овде да се врате", поручио је Вучић.

Много је, како каже, забринут због КиМ и "свега што нам спремају".

"Али, немојте да због тога мислите да сам слаб или да смо слаби, само не волим да изговарам тешке речи, као што то раде други, па онда побегну и склоне своју децу у Лондону...Моја деца су овде и ја планирам, и надам се да и они тако планирају, да остану овде. Наше је да чувамо мир због наше деце и наше будћности", рекао је он.

Подсетио је да његови претходници ниједну фабрику нису ту довели.

Како каже, новац који држава даје за отварање неке фабрике, мора бити зарађен, а не да се штампа.

То је оно по чему се разликују од претходника:

"Ми отварамо фабрике и запошљавамо све више људи. И имам одговорност према вама, јер то што ћу да кажем нешто ружно о онима пре - вама ни у џеп, ни из џепа, ви очекујете да неко напорно ради за вас, да се бори за вас", каже Вучић.


За боље путеве, како додаје, је потребан новац, да држава буде још јача, потребни су инвестирори.

Подсетио је и да је у Лучанима као премијер и као председник био четири пута, као нико пре њега, и то долазио је, истиче, у време великих недаћа, као што су поплаве.

"Пуно смо уложили да Бјелица не начини опет неко зло, да је ставимо под контролу, нису нам веровали да ћемо то да решимо, а уложили смо у то 3,5 милиона евра, нашли тај новац, а држава је и даље у плусу, а то није мало ни за једну државу", каже Вучић.

Он примећује да се свуда у свету одржавају некакви проести.

" И сви попуштају, хвале се како су нешто учинили, а питаћу вас за годину две колики ће бити јавни дуг у тој некој земљи", рекао је он, подсетивши да је у Србији када је постао премијер јавни дуг износио 79 одсто БДП, а за месец дана ће бити 49 одсто, односно да је скоро па преполовљен.

"Незапосленост је пала са 25, 9 одсто на 11, 3 одсто, волео то неко да чује неко или не. То су званични подаци. Боримо се и дајемо све од себе и радим сваког дана да бих се изборио да нешто осетите и да можете да живите боље, да можете да рачунате на подршку државе", закључио је он.