Око 40-ак борбених возила Кфора ушло је, на север Косова и Метохије, нешто пре 10 часова, и стигли су у селу Дрен у општини Лепосавић.

Репортер на лицу места јавља да су јединице Кфора прошле су базу "Нотинг Хил" и кренули су ка Косовској Митровици. Колона је око 14.30 ушла у јужни део Косовске Митровице.

Прочитајте још: ОПАСАН ПЛАН ЛОНДОНСКИХ АГЕНАТА: Британија прави своју Српску листу

Покрети Кфора на северу долазе у тренутку већ подигнутих тензија после одлуке Приштине да се уведу таксе на робу из Србије и БиХ. Такође, треба напоменути да привремене власти намеравају да у петак донесу одлуку о формирању тзв. војске Косова.

Прочитајте још:Директор школе у Липљану: Први пут инцидент усред дана

Командант снага НАТО у Напуљу, адмирал Џејмс Фого, истакао је у среду да је формирање војске нешто о чему "суверено одлучује" Приштина.

КФОР: РЕДОВНА ВЕЖБА НА СЕВЕРУ

КФОР је потврдио да се конвој његових возила креће према северу Косова, али додаје да је реч о редовној вежби.

Реч је о редовној вежби како би снаге биле спремне да се брзо распореде по целом Косову у складу са Резолуцијом СБ УН 12 44, наведено је на твитер налогу КФОР-а.

Конвој се кретао у среду према Призрену, а данас према северу Косова, додаје се на твитер налогу КФОР-а.

Портпарол Кфора Винћенцо Грасо рекао је за "Коссев" да је реч о уобичајеној војној вежби јединица КФОР-а која траје од среде и која се одвија на читавом Косову у неколико праваца - такође у зони запад и исток.

"На пример, у среду су се јединице КФОР-а кретале од Урошевца ка Призрену и малтене, нико није приметио", рекао је Грасо.

Он је додао да "нема посебне мете" и да је у питању вежба јединица које ће се по завршетку вежбе вратити у своје кампове.

Коссев наводи да је Грасо тиме "демантовао наводе о томе да КФОР носи опрему за блокаду границе".