ПО налогу британских обавештајаца на Косову и Метохији припрема се терен за формирање нове странке косметских Срба, која би била контролисана из Лондона, а представљала би пандан Српској листи, која је репрезентативна и најјача српска политичка опција у покрајини.

До ових информација, како "Новости" сазнају, дошле су наше безбедносне службе, а циљ опасног пројекта је да се истисне утицај званичног Београда на КиМ, као и да се Срби интегришу у приштинске институције у што већој мери, али без реалне могућности утицаја, чиме би тзв. Косово имало наводни доказ мултиетничности и поштовања права мањина.

Такође, једна од намера ове стратегије је да се створи клима "општег отпора" идеји разграничења, као могућег трајног решења косовског питања, како међу Албанцима на КиМ тако и у централној Србији, и да се Београд практично доведе пред свршен чин да је признавање "Косова" у садашњим границама једино решење уколико жели да настави европске интеграције.

Прочитајте још - Вулин: Британија злоупотребила председавање у СБ УН

У овом аранжману, према поверљивим изворима, главна веза Британаца на КиМ је Фатмир Шехоли, приштински политички аналитичар и директор Института за афирмацију међуетничких односа, чији је задатак да придобије виђеније Србе са КиМ за формирање нове странке. Шехоли је, иначе, у добрим односима са већином најважнијих албанских политичара, укључујући и Хашима Тачија и Рамуша Хардинаја.

Овај аналитичар ће, такође, бити организатор скупа који би средином јануара 2019. године требало да се одржи у Медија центру у Чаглавици, на ком ће се разматрати актуелно стање у преговорима између Београда и Приштине. На овој дебати, како се очекује, окупиће се неки од главних представника опозиције - Вук Јеремић, Драган Ђилас, Саша Јанковић и Зоран Лутовац, а од српских политичара са КиМ Славиша Петковић, Ненад Рашић, Рада Трајковић и Александар Јаблановић.


Према нашим сазнањима, финансијску подршку организацији овог скупа пружа британска непрофитна фондација IMAN. Њено седиште је у Лондону, а чине је углавном високи представници британске аристократије, лордови из Горњег дома британског парламента и чланови Ротари клуба.

Према ономе што стоји на сајту ове организације, она за циљ има промовисање дијалога за јачање међународног разумевања и суживота кроз размену идеја, људи, културе и религије. Активна је широм света, а највише на Блиском истоку и Балкану.

Прочитајте још - Британци избацили Косово са дневног реда!

Претпоставка је да ће се на овој дебати у Чаглавици чути осуде идеје о разграничењу Србије и "Косова", које на КиМ заступа Тачи. Тиме би се допринело слабљењу његове позиције, а самим тим би се стало на страну Харадинаја. Како су финансијери скупа Британци, сумња се да ће сама дебата бити пре свега у функцији британских интереса, али и немачких, јер је Берлин главни противник идеје о корекцији граница на Балкану.

АЛ АСАД НА ЧЕЛУ

ОРГАНИЗАЦИЈУ IMAN предводи Рибал Ал-Асад, члан чувене сиријске породице из које потичу два председника ове државе, покојни Садат и актуелни Башар.

У нашем региону, боравио је 2016, на скупу "Медитеран - геополитика и интеграција, изазови и могућности" у Сплиту.

ОПАСНА ТЕЗА О ИВАНОВИЋУ

ШЕХОЛИ је широј јавности постао познат када је после убиства Оливера Ивановића организовао паралелну полуприватну истрагу околности под којима је злочин реализован.

Фатмир Шехоли


Он је ангажовао 45 експерата, а све прикупљене податке наводно је доставио надлежним приштинским органима и међународним представницима на КиМ. Сумња се и да је управо он лансирао тезу да Београд стоји иза Ивановићевог убиства.