УПРКОС противљењу већег дела међународне заједнице и НАТО, Приштина, охрабрена безрезервном подршком Америке, а од среде јавно и Велике Британије, не одустаје од најављеног формирања тзв. косовске војске.

Српски државни врх и Срби са КиМ шаљу апеле међународној заједници да предузме хитне кораке како би намере Приштине, које прете да дестабилизују цео регион, биле обуздане.

Министар одбране Александар Вулин упутио је писма колегама у 53 земље у којима их је позвао да спрече формирање "војске Косова" и покушај прављења, како је навео, још једне паравојне формације на КиМ. Вулин је рекао да неосуђени терористи хоће да добију армију и да понове злочине за које нису осуђени:

- Свет мора да зна да се на КиМ покушава стварање терористичке организације, која ће се називати некаквом војском. А прави се само за обрачун са Србијом и Србима.


Прочитајте још - Вулин: Балкан ће горети ако се дозволи храњење Велике Албаније


И Српска листа очекује да ЕУ и међународна заједница изврше притисак на Приштину да одустане од формирања оружаних снага. Међутим, апели Срба са КиМ и нашег државног врха ударају у зид код покровитеља косовске независности.

Британски амбасадор у Приштини Рури О`Конел поручио је да званични Лондон сматра да је право привремених институција да имају војску. И командант здружених снага НАТО у Напуљу, амерички адмирал Џејмс Фого, који је недавно позвао Приштину да не жури са процесом трансформације КБС, сада каже да о томе "суверено одлучује" Приштина.

Председник косовске скупштине Кадри Весељи изјавио је да се од гласања о војсци неће одустати, а по налогу Рамуша Харадинаја, цела Приштина окићена је америчким заставама.