КОСОВСКА МИТРОВИЦА - И 22. дан заредом Срби са севера Косова и Метохије су подигли свој глас против неразумних и антисрпсских мера које је Приштина, таксом од 100 одсто, увела на све производе које долазе из централе Србије и БиХ. Вапај за помоћ оних који су директно изложенима овим наметима упућен је и представницима међународне заједнице који ћуте или анемичним изјавама указују да одлуке Приштине нису у сврху стабилизације односа.

У име више хиљада окупљених у среду испред седишта Еулекса и Европске уније, поруку „да је сваким даном све теже" и апел „да се престане са тлачењем Срба" упутио је председник Српске листе и Кризног штаба Горан Ракић.

- Међународна заједница и даље срамно ћути и посматра како нам из Приштине свакодневно прете новим мерама, казнама, наметима покушавајући да нам на најгори могући начин утерају страх у кости, а све са намером да нас приморају да купимо карту у једном правцу и напустимо своје домове - рекао је Ракић.

- Вероватно међународна заједница очекује од нас да будемо срећни и задовољни што Приштина није увела нове санкције, али им ми поручијемо да нисмо срећи и да ћемо и наредних дана, па ако треба и месеци и година, наставити са мирним протестима како би се изборио за своја основа људска права, а то је право на живот – закључио је Ракић.

Да одлуке Приштине нису заобишле ни најмађе становнике севера покрајине указала је директор дечјег обданишта „Лане" из Звечана Зорица Кељановић која је позвала европске и светске организације које се баве правима деце „да подугну свој глас и укажу на могућу хуманитарну катасрофу која прети деци у српским срединама на Косову и Метохији".

Прочитајте још - СТУДЕНТИ НА КиМ ПРОТИВ СУЛУДЕ МЕРЕ ПРИШТИНЕ: Представљена игрица “Баци 'плазму' преко Јариња” (ФОТО+ВИДЕО)

- Понестаје нам залиха хране, добављачи нису у стању да допреме робу коју потражујемо, деривате за грејање је све мање, нестаје хемија, нестаје дидактичког материјала. Док се остала деца радују и размишљају шта ће добити за Нову Годину, наша деца са нама размишљају да ли ће сутра имати да попију чашу млека или евентуално поједу парче чоколаде – казала је Kељановић.

У сличној ситуацији се налазе и студенти Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици.

- Уместо да у јеку семестра наши студенти обављају своје редовне наставне и друге активности, они морају да се боре за елементарна људска права. У природи Универзитета и академских грађана је опредељење за дијалог, а не за конфликт, за мир, а не за сукоб, за сарадњу, а не за изолацију. Ми овде данас бранимо не само академску заједницу, већ и људско достојанство, и универзалне људске вредности, хуманост, слободу, правду и истину. У објектима Студентског центра смештено је 1700 студената, а дневно се подели до пет хиљада оброка. Свима је јасно да смо без намирница и друге робе из централне Србије онемогућени у пружању услуга студентима – рекао је директор Студентског дома Јово Поповић.У име привредника са севера Космета окупљенима се обратио предузетник Радош Петровић који је истакао да ће се он и његове колеге, уз помоћ локалних челника и државе Србије, трудити да омогуће да у продавницама има довољно основних животних намирница. Захвалио је пре свега трговцима који нису подизали цене производа, иако је због немета Приштине, набавна цена знатно увећана.- Позивамо косовске власти да укину таксе и омогуће свим грађанима на Косову и Метохији да нормално живе, а да своју политику пренесу за преговарачки сто и покушају да нађу решење које ће бити прихватљиво за обе стране – рекао је Петровић.


Протест је завршен протестном шетњом од НИС-ове пумпе до споменика Кнезу Лазару, одакле су се грађани мирно разишли и ново окупљање најавили већ за четвртак у подне.