ВЛАДА У Приштини у уторак је у последњи час одустала од најављених додатних мера против Београда и Срба на Космету. Уместо тога, премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај оштро је ударио на сам врх у Бриселу, оптужујући европску шефицу дипломатије Федерику Могерини да је уништила дијалог, односно да је одговорна за његов прекид, јер га је претворила у разговоре о територији, границама или разменама.

Он је критиковао високу представницу ЕУ да је "нанела штету региону, зато што је уопште дозволила да се овакве дискусије воде", као и због тога што се сама изјашњава о овом питању. Премијера у Приштини "жуља" и то што бивши припадници тзв. ОВК добијају позив за саслушање из Хага, као и то што су међу њима, како је рекао, и неки од његових блиских сабораца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УДАР ПРИШТИНЕ НА СРБЕ Набавили оклопњаке, забрањују и динаре?

Харадинај је, после састанка свог кабинета, рекао да је листа нових мера спремна и да ће је активирати "ако Србија настави са агресијом", остајући при познатом ставу да ће таксе бити повучене "кад Србија призна Ксоово". Он је, међутим, додао да је Приштина спремна на сарадњу "како би се ситуација смирила".

Претпоставка је да косовска власт у наставку економског рата, који је започела увођењем такса прво од 10, а затим од 100 одсто на српску робу, планирала радикалније кораке - од укидања динара као валуте на северу КиМ, преко стопирања платног промета са Београдом, па до забране уласка возилима са српским регистарским таблицама. Међутим, на питање новинара о каквим се мерама ради, Харадинај је одговорио:

- Не смем да кажем.

Нови Харадинајев политички маневар уследио је само неколико сати након што се у Берлину огласио немачки шеф дипломатије Хајко Мас, који је позвао Приштину да укине или бар суспендује увођење тарифа од 100 одсто на робу из Србије и упозорио на опасност од даље ескалације тензија. Он је рекао и да жали због изласка представника Срба из институција на северу Косова и да даља ескалација мора под хитно бити спречена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Харадинај одустао од додатних мера против Србије? Oдбиjене оставке градоначелника са севера

- Уместо размишљања о промени граница, Београд и Приштина би требало да се фокусирају на одрживи споразум, који покрива сва отворена питања и омогућава свеобухватну нормализацију - рекао је Мас.

Федерика Могерини

НЕ ЗАНИМА ИХ УНМИК ПОВОДОМ уведених такса на српску робу од 100 одсто и захтева Владе Србије да се о томе одрже консултације у оквиру заједничког комитета ЦЕФТА, из кабинета Рамуша Харадинаја стигла је порука да је таксе увела косовска влада, а не Унмик. Наиме, ЦЕФТА споразум је у име КиМ потписао Унмик, па не постоји основ да Приштина од Београда тражи да се Косову обрати под његовим уставним именом, јер оно под тим именом у оквиру ЦЕФТА и не постоји. А такав захтев изнео је косовски министар трговине и индустрије Ендрит Саља.

И министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак изјавио је да је ЕУ поручила да одлуку о таксама треба одмах опозвати и да Приштина у овом тренутку нема подршку међународних савезника за формирање војске, која би требало да се озваничи колико у четвртак.

Посланик Српске листе у Скупштини Косова Игор Симић изјавио је у уторак да таксе на српску робу отежавају живот Срба на КиМ и да би додатне мере, које су биле најављиване, "најдиректније угрозиле опстанак и егзистенцију српског народа".

- Не можете ни да предвидите шта се све мота по усијаним главама у Приштини.

Иначе, привремене институције у Приштини у уторак су одбиле да прихвате оставке градоначелника четири српске општине на северу Косова. Харадинај је изјавио да су оставке противуставне јер су адресиране на Косово и Метохију уместо на тзв. "Републику Косово".


КОЦИЈАНЧИЧ:УЗДРЖИТЕ СЕ

Не коментаришемо коментаре. Док председници Вучић и Тачи настављају рад у оквиру дијалога на високом нивоу о нормализацији односа између Србије и Косова, важно је уздржати се од речи, акција и мера које су супротне духу нормализације - одговорила је портпарол високе представнице Маја Коцијанчич на питање "Новости" да прокоментарише изјаву Харадинаја да је "Федерика Могерини уништила дијалог."(Г. Ч.)