У Бриселу су вечерас нешто после 20 сати завршени разговори у оквиру дијалога Београда и Приштине у којима посредује Европска унија.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је прво имала одвојене разговоре са председником Србије Александром Вучићем и председником тзв. Косова Хашимом Тачијем.

Након тога уследио је заједнички састанак.

Последња рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу одржана је 18. јула.
Наставак дијалог је био заказан за 7. септембар у Бриселу, али се Вучић и Тачи тада нису састали, већ је Могерини одржала одвојене састанке с двојицом председника.

Прочитајте још - САСТАНАК У БРИСЕЛУ: Вучић и Тачи код Федерике

Председник Вучић је раније у Хелсинкију, пред одлазак у Брисел, истакао да о односима са Приштином, они који размишљају о показивању мишића, треба да размисле о цени коју би требало да платимо.

"Ја не желим да подлегнем личним оценама иако није ни мало ни пријатно ни лепо да разговарам са Тачијем, нити са било ким од њих. Али, као што сам у више наврата рекао, боље је 100 година преговарати него један дан ратовати", навео је Вучић.

Он је казао да ми волимо с времена на време да размишљамо о показивању мишића, а заборављамо на цену коју би требало да платимо.


"Колико је сувише важан (мир) да све друго није за поредити с тим. Људи који би да показују мишиће морају добро да знају податке, све добро размеју да би онда могли својим емоцијама да дају одушка. Ја немам право на то и морам да се понашам много одговорније од свих других у региону, а то препознају у међународној заједници", нагласио је Вучић.