ДИЈАЛОГ Београда и Приштине на највишем нивоу наставља се у четвртак у Бриселу и председник Александар Вучић отићи ће на ове разговоре упркос порукама из Приштине да немају намеру да повуку одлуку о увођењу таксе од 10 одсто на "увоз" робе из Србије.

Према нашим информацијама, уколико би Београд бојкотовао овај дуго припремани састанак, приписало би му се да подрива преговарачки процес, а данашњи разговори биће прилика и да се разјасни новонастала ситуација после неразумног потеза везаног за царине, који је осудила и ЕУ.

- Очекујем од ЕУ да обезбеди спровођење ЦЕФТА споразума. У случају приштинских царина први пут се не помињу две стране, већ се зна ко је кривац. Говори се о кривцу који не жели стабилизацију прилика. Не може неко да се понаша као пијанац у авиону, да отвара прозоре и врата. Неко мора да постоји да каже када је доста, станите са таквим понашањем - рекао је у среду Вучић.


Прочитајте још - Вучић: Меркелова тражила састанак; Морамо да радимо са Немачком и Француском, иако признају независност Космета


Он је рекао да ће се борити да не будемо окривљени за заустављање процеса проналажење компромиса, за шта се залажемо:

- У оваквим условима не очекујем ништа посебно, биће веома тешка атмосфера, али је боље да разговарамо.

И премијерка Ана Брнабић у среду је рекла да очекује да привремене институције у Приштини повуку меру о већим царинама на производе из Србије.

Косово ће, иначе, бити једна од главних тема и на састанку председника Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел у недељу у Паризу, уочи церемоније обележавања сто година од потписивања примирја у Првом светском рату.