Председник Србије Александар Вучић изјавио је у среду увече, говорећи о проблему Косова и Метохије, да је боље 1.000 дана разговарати него један дан ратовати.

- Што се тиче разговора у Бриселу, рекао сам да ћу ићи на Гренланд да разговарам , јер је боље 1.000 разговарати него један ратовати и сукобљавати се са било ким. Мој посао је да урадим све што могу и обезбедим људима у Србији, посебно на Косову и Метохији, мир, сигурност и стабилност - рекао је Вучић у Хелсинкију, где присуствује Самиту ЕПП.

Према његовим речима, разговори у Бриселу ће бити много тешки.

- Од представника ЕУ очекујем да обезбеде спровођење ЦЕФТА соразума. Не може неко да се понаша као пијанац у авиону, да отвара прозоре и врата. Неко мора да постоји да каже када је било доста - зауставите се, станите са таквим понашањем - рекао је Вучић.

Не може неко да повећава порезе и царине и да зауставља тиме проток робе, рекао Вучић, наводећи да га то брине зато што говори о томе са каквим опасностима се суочавамо.

- Морамо да будемо спремни да људи који тако нешто чине и наиђу на тако зештоко супростављање ЕУ, али и свих других, па тако и њихових спонзора и подржавалаца, показују на шта су све спремни. Ако су у стању да ово ураде, а знају да неће добити подршку, шта ће да буде следећа казна за Србију, како кажу. Пошто су они богови да донесу казну за Србију - навео је председник Србије.

Ангела Меркел и Александар Вучић на самиту у Хелсинкију

Према његовим речима, на састанку бити Хашим Тачи, те да је он овлашћен да води дијалог, као и Федерика Могерини и Ангелина Ејхорст и да ће на том састанку свакако да се бори за интересе Србије.

Прочитајте још - Вучић: Меркелова тражила састанак; Морамо да радимо са Немачком и Француском, иако признају независност Космета

- Борићу се да не дозволимо да будемо окривљени за заустављање процеса споразумевања, разговарања и проналажења компромиса, за шта се залажемо. Да ли очекујем велики напредак, у оваквим условима не очекујем ништа посебно. Биће веома тешка атмосфера, али је боље да разговарамо, јер када разговармао знам да барем један дан после тога неће предузети потез попут овог. Све што купимо времена обезбеђујемо безбедност за грађане што је добро - поручио је српски председник.

Александар Вучић и Жан Клод Јункер

ШТА ОЧЕКУЈЕТЕ ОД ПРЕДСЕДНИКА - ДА НЕ ИДЕМ У ПАРИЗ?

Вучић каже да ће ићи Париз на свечаности поводом стоте годишњице победе у Првом светском рату упркос "придикама и сољењу памети" због косовске заставе, је тврди да је његов посао да реално сагледа ствари, а реалност је да наша земља мора да ради са Француском и Немачком, које су признале Косово пре 10 година.

Он је указао на уочљив тренд јуначења у Србији, напоменувши да му и неки министри "соле памет" шта треба да ради по питању Париза и заставе, као и политичка јавност бившег режима, која држи придике како треба да "ишамара све од Макрона до свих осталих у Европи".

- Мој посао је да на реалан начин сагледавамо ствари. Лако ми је да кажем 'ајмо да се шамарамо, бићу јачи од вас'. Али хоћу да гледамо како да направимо бољу позицију за Србију и бољу економску будућност за нашу децу, а ти који би причали да би неког ударали мањи су од маковог зрна пред странцима. Ја сам био једини политичар који је био против Бриселског споразума када су тражили улазак Косова у УН и да Приштина преузме регионалну полицију, а сада део оних који би то прихватили мени соли памет - навео је Вучић.

Како каже, сваки његов погрешан напад на Француску, Немачку, САД, Кину био би тежак ударац за Србију.

Прочитајте још - Београд огорчен због заставе у Нотр-Даму, вага да ли ће и како одговорити


- Нисам будала да не водим рачуна о томе. Ја знам колико нам је снажна економија, војска и све друго. Има ли неко више података о тим ставрима од мене - упитао је.

А сада се, додао је, јуначе и држе придике они који су оставили земљу пред банкротом, док се он труди да на сваком месту очува понос нашег народа.

Подсетио је да је први председник који није изручио нити једног Србина Хашком трибуналу, који је организовао званично обележавање годишњице НАТО агресије и назвао то правим именом, који је учествовао у свим обележавањима страдања српског народа и који је иницирао да се 4. августа обележава прогон 250.000 људи из Хрватске.

- Да ли треба да не разговарам са Ангелом Меркел, која ми је заказала састанак у недељу ујутро у Паризу. Знате ли колико малих земаља чезне да се сретне са председником Емануелом Макроном или канцеларком Меркел. Вратите се у живот и реалност - поручио је Вучић.

Зауставите се, морамо да радимо са Француском и Немачком, иако су признале Косово, поновио је.

Александар Вучић, Жан Клод Јункер и Дејвид Мекалистер

- Хоћете ли председника који би водио у рат због једне заставе, која је била ту и пре пет и десет година. Сваки пут на сваком састанку са нашим људима било је заставе. Је л' треба да уђем у Нотр Дам и узмем шипку да скинем заставу - нагласио је он.

Закључио је да се треба запитати шта се тражи од председника. Најавио је да ће наредних дана, на састанцима које ће имати, говорити о позицији Србије према КиМ, према региону, економским успесима Србије, али и да све то није довољно, те да морамо бити богатији збго чега нам треба више инвестиција.

Како је рекао, он до сада никада и нигде није обрукао нашу земљу и увек је водио рачуна о интересима Србије, "а они којима се то не свиђа нека нађу неког новог ко би их лагао да смо јачи од Француске и Немачке".

Казао је и да се сваки пут кад је мислио да коначно имамо неку врсту стабилизације стања, Приштина досетила да уради нешто "страшно глупо и лоше", због чега не жели да подиже очекивања код народа од састанака које ће имати у Паризу.

- Не очекујем мого тога. Не знам још шта ће бити у Паризу, пре пет минута сам сазнао за предлог наших немачких партнера у вези сусрета са Меркеловом - казао је Вучић додајући да ће се у Паризу десити само састанци. Све ми се чини да се чека неко светско чудо, а то се неће догодити, казао је и поновио да ће бити напорно и тешко.

- Чуда нема, она се дешавају само сваких 20 година, као када Црвена Звезда победи Ливерпул. У политици чуда нема, у спорту можда и има. У политици је све резултат политичког деловања и економије коју имате - закључио је српски председник.

САСТАНАК ЈЕ ТРАЖИЛА МЕРКЕЛ

Председник Србије је рекао да је добио из кабинета немачке канцеларке Ангеле Меркел захтев за билатерални састанак у недељу у Паризу.

- Добии смо из Канцелерамта да канцеларка Меркел жели билатерални састанак са мном у недељу ујутро. То говори о значају и месту Србије. Треба људи да буду поносни и задовољни - навео је Вучић.

Прочитајте још - Вучић: За нас нема доброг решења за Космет, Меркел схвата шта за нас значи КиМ

Казао је да увек жели да види Меркел и додао да сматра да ће Европа много да изгуби када она оде.

- Веома сам уплашен за стабилност Балкана. Знам шта је све она радила - истакао је Вучић.

ОПОЗИЦИЈА НЕЋЕ НА ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ ЈЕР ТАМО НИ ЧЛАНОВЕ НЕМАЈУ


Вучић је оценио да је опозиоција решила да не изађе на локалне изборе јер у Дољевцу, Кули и Кладову нема уопште своје чланове.

- Бојкотоваће свуда где немају ниједног члана - рекао је Вуцић одговарајући на питања у вези с најављеним бојкотом Савеза за Србију.

Њих, како је рекао, и не интересује народ који тамо живи, а реч је, додао је, о странкама које у тим местима, свих 20 заједно с појачањима, немају никога. - Евентуално у Кули имају три, четири члана, у Кладову два члана...

Прочитајте још - СНС: Саша Јанковић прижељкује преврате јер зна да на изборима нема шта да тражи

- Приметивши да се опозицији "свиђају Лучани", јер су тамо били јаки увек, зато што је Саша Јанковић на изборима тамо добио око 23 одсто гласова, Вучић је рекао да управо зато рачунају да су тамо Двери јаке и да ће тамо да добију велики проценат.

- И још кажу - ето то је наш проценат за Србију - истакао је Вучић и додао да су свесни да у другим местима имају нула одсто гласова, али је рекао и да би "ваљда било нормално да опозиција жели да се кандидује, да побеђује да искористи прилку да победи..."

- Неће јер знају да немају никога и то људи у Србији треба да знају - рекао је Вучић, те закључио да неко може да лаже колико хоће преко медија, али да људи нису глупи нити их треба потцењивати и увек препознају ко о њима брине и мисли и ради за њихово добро.

(Пинк)