НИЈЕДАН приговор није стигао на регуларност избора за чланове националних савета националних мањина у Србији, саопштила је Републичка изборна комисија. Током целог јучерашњег дана пристизали су записници са бирачких места и очекује се да прелиминарни резултати буду објављени данас.

Највећу пажњу изазвали су избори за Бошњачко национално веће, које ће имати 35 већника: 14 са листе “Самоопредељење” Сулејмана Угљанина, 13 са листе “Матица Бошњака” Муамера Зукорлића и осам са листе “Вакат је” са проф. Саитом Качапором на челу (коју је подржао Расим Љајић). Ново руководство БНВ изабраће листе “Самоопредељење” и “Вакат је”, које заједно имају већину и унапред потписани коалициони споразум. Листа “Матица Бошњака” Муамера Зукорлића, упркос победи у Новом Пазару, Пријепољу, Прибоју и Новој Вароши, остаће у опозицији. Очекује се да на челу БНВ буде Угљанин.

ПРОЧИТАЈТЕ И: УГЉАНИН ПОСЛЕ ИЗБОРА: Србија је фашистичка творевина; Присталице славиле уз повике "Санџачка република" и вређање Вучића

- Тесно смо изгубили само у Сјеници и Тутину, тамо је прорадио политички инат оних који су деценијама на власти (СДА), који краду изборе и манипулишу вољом Бошњака - рекао је бивши муфтија Зукорлић, сада председник Странке правде и помирења.

ВЕЋИНА ГЛАСАЛА НЕПОСРЕДНО НА изборима за чланове националних савета 18 националних мањина бирало је представнике непосредно. Представници хрватске, црногорске, руске и македонске мањине представнике су бирали путем електорских скупштина.

Расим Љајић очекивао је да ће листа “Вакат је” освојити бољи резултат, јер је једина говорила о ономе што је у надлежности БНВ, док су се други бавили великим националним, верским и политичким темама, и утркивали се у томе ко је већи Бошњак.

- Изненађен сам што је Угљанин победио Зукорлића “на његовом терену” - рекао је Љајић.

Избори за националне савете Мађара и Буњеваца, чије је седиште у Суботици, нису донели велика изненађења, јер су највише гласова добиле листе “Мађарска слога”, односно “Буњевци заједно”, које чине углавном досадашњи чланови савета. Листа “Буњевци заједно” имаће 14 места у новом сазиву, а од 35 места у Мађарском националном савету, листа “Мађарска слога” имаће 30, а “Мађарски покрет” пет.

- Добра порука је то што подршку није добила политика која у сваком Србину види непријатеља, политика мржње и фрустрација - поручио је Иштван Пастор, лидер Савеза војвођанских Мађара, који је подржао листу “Мађарска слога”.

Излазност припадника мађарске националне мањине била је око 30 одсто, а буњевачке 27, што је мање него пре четири године.

- Уверени смо да је слабијој излазности допринео несређен бирачки списак. Многи су нам долазили уочи избора да се жале да нису добили позиве за гласање - каже Сузана Кујунџић Остојић, досадашња председница Буњевачког националног савета и носилац листе “Буњевци заједно” која је победила.

Муамер Зукорлић Фото Танјуг

Демократски савез Хрвата у Војводини задовољан је резултатима избора за нови сазив Хрватског националног већа у Србији. На електорској скупштини одржаној у Београду, листа “Хрвати заједно”, чији је носилац Јасна Војновић, досадашња сав,аетница председника ХНВ, добила је свих 29 мандата.